Edistyneet tilastot paljastavat KalPan onnistuneen pelitavassaan

29.12.2020
Edistyneet tilastot paljastavat KalPan onnistuneen pelitavassaan

Aapeli Räsänen tietää oman roolinsa KalPassa. (Kuva: Atte Rissanen)

KalPaa vastaan lauotaan tasakentin suhteellisen vähän. KalPan sentteri Aapeli Räsänen kertoo tämän olevan seurausta oman pelin onnistumisessa.

Räsäsellä on takana noin kaksi kuukautta Liiga-kiekkoa. 22-vuotias hyökkääjä on kirjauttanut alkukaudella tehot 3+4, ja pelannut joukkueensa hyökkääjistä toiseksi eniten ylivoimaa.

Räsäsen kaikki kauden kolme maalia ovat syntyneet aivan lähietäisyydeltä vastustajan maalia. Tämä ei yllätä Boston Collegen viimeisen lukuvuoden opintojaan Suomesta suorittavaa keskushyökkääjää.

- Ensinnäkin suurin osa maaleista tulee maalin edestä, ja kun vietän aikaa, niin se suurin osa maaleista tulee sitä kautta.

Räsänen ei ole vielä saanut kaikkea irti itsestään myös laukausten saralla. Räsäsen kudit ovat olleet suhteellisen harvassa. Hän on laukonut 25 kertaa, kun ketjukaveri Miikka Pitkänen on pommittanut lähes kolminkertaisen määrän kuteja (68).

- Se liittyy siihen, että kun ketjussa on kaksi kiekollista laituria, jotka tykkäävät pitää paljon kiekkoa, ja heidän parhaat avunsa ovat kiekollisessa pelissä, niin minulle jää tilan tekeminen, puolustus ja maskipelivastuu. Se on myös roolituskysymys ja kiinni myös henkilökohtaisista valinnoista. Ehkä pitää laukoa vähän enemmän.

Samalla toki Räsäsen viimeistelyprosentti on päässyt nousemaan 12,0 prosenttiin, mikä on joukkueen kolmanneksi paras.

- On pelaajia, jotka laukovat joka paikasta ja joka puolelta kenttää. En tiedä, kuinka relevantti tuo tilasto loppujen lopuksi on. Itse tulee lauottua vähemmän ja enemmän reboundeista, jotka ovat vaarallisempia maalipaikkoja. Se varmasti vaikuttaa siihen ja nostaa laukaisutehokkuutta.

Kahden suunnan sentteripelaamisesta hyvän kuvan Räsäsen kohdalla antavat miehen Corsi-lukemat. Hänen Corsi-prosenttinsa eli tasakentin syntyneiden oman joukkueen ja vastustajan laukaisuyritysten suhdeluku on 60,1%.

- Meillä käytiin pari kertaa syksyn aikana niitä (edistyneitä tilastoja) läpi. Mielestäni se on työkalu enemmänkin valmennukselle. He voivat sitä kautta analysoida pelejä ja löytää kehityskohtia, joita meillä on joukkueena. Se on varmaan hyvä niin, että pelaajat eivät ala tuijottaa niitä liikaa. Se voisi vaikuttaa jollekin negatiivisesti.

Yleisesti ottaen KalPan pelaajien lukemat vastustajien laukausmäärissä ovat läpi kokoonpanon varsin pienet. 200 eniten laukauksia tasakentin vastaanottaneen Liiga-pelaajan joukossa on vain kuusi KalPan pelaajaa.

Tähän syntysyynä on kiekollinen pelitapa ja siinä onnistuminen.

- Näen tämän juuri siinä. Meille on kehotettu sitä, että ei heitetä kiekkoja turhaan maalille. Haemme parempia maalipaikkoja kiekon pitämisen kautta. Samalla olemme onnistuneet siinä tiettyjä joukkueita vastaan varsinkin, kun olemme pitäneet kiekkoa, se on pois heidän hyökkäyspelistään. Siinä mielessä vanha viisaus "hyökkäys on paras puolustus" on toiminut meillä. Se saattaa myös turhauttaa vastustajan tähtipelaajia ja on sitä kautta hyvä meille. Sitä kautta peli pyörii meille ja veikkaan, että se on isoin selitys monien pelaajien mataliin Corsi-lukemiin, Räsänen opastaa.

Räsänen ja KalPa ovat seuraavan kerran tositoimissa keskiviikkona, kun KalPa kohtaa vieraskentällä SaiPan.


---
Julkaisija: Salttu Forsström