Syyskauden tähtikenttä – Kärkikolmikon kantavat voimat kauden vakuuttajina

10.12.2020
Syyskauden tähtikenttä – Kärkikolmikon kantavat voimat kauden vakuuttajina

Syyskauden tähtikenttä Liigassa: Juuso Välimäki (vas.), Aleksi Saarela, Arttu Ruotsalainen, Vili Saarijärvi, Ryan Lasch ja Lukas Dostal.

Liigan syyskauden tähtikentän miehittävät Lukon, Ilveksen ja Pelicansin pelaajat. Viiden nuoremman polven huippunimen seuraksi nousee kokenut laitahyökkääjä.

Maalivahti: Lukas Dostal, Ilves

Viime kauden päätteeksi nuori tshekkivahti valittiin Liigan parhaaksi maalivahdiksi ylivoimaisella äänivyöryllä. Elokuussa Dostalin jatkolaina Anaheim Ducksista Ilvekseen varmistui. Lokakuussa Dostal torjui Ilvekselle kahdeksan voittoa, ja hänet valittiin kuukauden parhaaksi pelaajaksi. Marraskuussa Dostal ehti pelata kaksi voittopeliä ennen paluukutsua rapakon taakse. 20-vuotias tulevaisuuden vahti hallitsee kaikkia Liigan maalivahtitilastoja. Voittoprosentti 90,9 kertoo oleellisen.

Puolustaja: Juuso Välimäki, Ilves

22-vuotias Välimäki on pelannut viisi viimeisintä kautta Pohjois-Amerikassa. Sopimus Ilveksen kanssa varmistui juuri kauden kynnyksellä, mutta Calgary Flamesin sopimuspelaaja osoitti olevansa valmiina uuteen kauteen. Välimäki otti väkevästi pelanneen Ilveksen ykköspakin paikan ja osoitti syyskaudella osaamista niin puolustus- kuin hyökkäyssuuntaankin. 19 pelissä syntyi yhtä monta pistettä.

Puolustaja: Vili Saarijärvi, Lukko

Kuusi kautta Pohjois-Amerikassa pelannut 23-vuotias Saarijärvi oli ennen uuden kauden alkua kiekkokansalle tuttu Nuorten MM-kisoista 2016. Kaksivuotisella sopimuksella Lukkoon tullut kiekollinen puolustaja takoi varsinkin lokakuussa hurjasti pisteitä ja oli ehdolla myös kuukauden pelaajaksi. Saarijärvi kantoi vastuuta myös puolustuspäässä. Tehopörssissä hän on joukkueensa ykkönen ja kaikki kuusi maalia ovat syntyneet tasakentällisin. Syksyn pistetahdilla rikotaan ennätyksiä.

Laitahyökkääjä: Aleksi Saarela, Lukko

Liigassa jo aiemmin kykynsä osoittanut Nuorten maailmanmestari on pelannut Lukossa lainasopimuksella NHL:n Florida Panthersista. Saarela on ollut sarjan kärkijoukkueen paras maalintekijä syksyn aikana, ja varsinkin lokakuussa maaleja syntyi lähes liukuhihnalta. Osumatarkkuus on edelleen Liiga-pelaajien kärkiluokkaa. Syksyn maalintekotahdilla rikottaisiin jopa 35 maalin raja täyden runkosarjakauden päätteeksi.

Keskushyökkääjä: Arttu Ruotsalainen, Ilves

Liiga-syksyn ehdoton kärkinimi Lukas Dostalin ohella. Pisteidentekijänä aiemminkin kunnostautunut 23-vuotias Ruotsalainen on ollut edellisistä kausista hieman poiketen myös hurjassa maalintekovireessä niin loka- kuin marraskuun peleissään. Sentteri on kantanut päävastuuta Ilveksen ylivoimapelissä, joka on tuottanut Ruotsalaiselle yli puolet kauden pisteistä. Syyskauden pistetahti lupailee täydeltä runkosarjakaudelta jopa 80 pisteen rikkomista. Siihen on pystynyt aiemmin vain neljä pelaajaa.

Laitahyökkääjä: Ryan Lasch, Pelicans

Pelicans on noussut alkukauden vaikeuksien jälkeen sarjataulukon kolmospaikalle. Kauden kynnyksellä tuttuun ympäristöön kahdeksan kauden tauon jälkeen palanneen Laschin tehokkuus oli alkukierroksilla kadoksissa, mutta lokakuun lopulta alkanut hurja 10 ottelun jakso tuotti peräti 19 pistettä, joista 17 syöttöpisteitä. 33-vuotiaan laitahyökkääjän merkitys näkyy erityisesti lahtelaisten huipputehokkaassa ylivoimapelissä: Lasch on takonut ylivoimalla peräti 70 % kauden kaikista pisteistään.


---
Julkaisija: Antti Seppänen