Janne Keränen on Sportissa tutussa maalintekijän roolissa

10.12.2020
Janne Keränen on Sportissa tutussa maalintekijän roolissa

Janne Keränen on tärkeässä roolissa Sportin kovassa ykkösketjussa. Mieheltä odotetaan maaleja, ja tilastotkin tukevat hänen pelillistä rooliaan.

Janne Keränen ehti pelata Sportin paidassa kahdeksan ottelua, ennen kuin Liiga jäi tauolle joulukuun alkupuolella. Pitkän linjan Liiga-hyökkääjä nautti tästäkin vyölle saadusta pelimäärästä liityttyään joukkueeseen marraskuun alussa.

– Oli tosi kivaa. Vähän oli tietysti hakemista, mutta omalta osalta oli hyvä, että siinä oli maajoukkuetauko. Olin Engrenin Aten kanssa kahdestaan kaksi kuukautta jäällä, ja hän on maalivahti, niin oli vähän erilaista hypätä joukkuetreeneihin. Muutama peli oli hakemista, mutta sitten aloin päästä vauhtiin mukaan, Keränen sanoo.

Keräsellä on Sportissa omien sanojensa mukaan vajaat kymmenkunta vanhaa joukkuekaveria ja vielä monia "naamatuttuja" lisää vuosien Liigassa pelaamisen tuloksena, mikä auttoi joukkueeseen sisäänpääsyä. Samalla tiet kohtasivat uudelleen päävalmentaja Risto Dufvan kanssa. Kaksikko oli yhtä aikaa Lukossa kausilla 2012-14

– Tiedämme tavat toimia, ja "RD" tietää, mitä hän saa minulta. On molemmin puolin helppoa tehdä yhteistyötä, Keränen sanoo.

Sitä, mitä Keräseltä saa, on maaleja. Hän on yksi Liigan viime vuosikymmenen tehokkaimpia hyökkääjiä ja tämän hetken aktiivipelaajista viidenneksi kovin maalintekijä 179 maalillaan. Kuudella viime kaudella on syntynyt parhaimmillaan 24 maalia kaudessa ja huonoimmillaankin 17 maalia.

– Viime vuonna oli jotain juttua, että taisin olla viiden vuoden ajalta maaleissa kärjessä, mutta tuota aktiivipelaajahommaa en tiennyt. Olen saanut pelata monta vuotta tätä ammattia, ja siitä täytyy olla iloinen, hän sanoo.

Rooli, johon Keränen hankittiin, oli siis selkeä.

– Maaleja varmasti odotetaan ja varmasti työntekoa muutenkin kentän joka osa-alueella. Siihen pyritään vastaamaan. Otan innolla haasteen vastaan ja tätä lähdetään toteuttamaan, Keränen linjaa.

Missä määrin olet jo tottunut siihen, että sinulta odotetaan tehoja joukkueessa kuin joukkueessa?

– Olen ihan tottunut. Siitähän minulle maksetaan ja se on se, millä pelipaikkoja saan. Sitten tehdään työ mahdollisimman hyvin. Ei tästä liikaa paineita pidä ottaa, vaan uskoa vain omaan tekemiseen. Välillä on vaikeita aikoja, mutta sieltä ne maalit aina tulevat.

Keränen on pelannut kaikki kauden ottelunsa Sportin ykkösketjussa Turo Asplundin kanssa.

– Hyvin on lähtenyt. Emme olleet pelanneet ikinä yhdessä, emmekä ole olleet samassa jengissäkään. Sellainen ns. connection löytyi heti jään ulkopuolellakin. Olemme pelanneet hyvin, ja toinen Keränenkin (Michael) tuli ja olemme pelanneet hyvin ketjuna sen jälkeen. Niistä lähtökohdista, joihin lähdin tähän kauteen, on mennyt ihan hyvin, mutta odotan totta kai vielä parempaa itseltäni ja uskon, että sitä tulee, sanoo tehot 3+2 tähän mennessä tehnyt Keränen.

Myös paikoille pääsy on ollut kovaa luokkaa ja Keränen on noussut nykykokoonpanon neljänneksi eniten ottelua kohden laukoneista Sport-pelaajista.

– Oma vahvuus on myös luistelu ja liikkeen kautta pitää yrittää hakea paikkoja. Joskus joku fiksu maalintekijä on antanut sellaisen opin, että jos saa viisi laukausta per peli, se on kauden jälkeen aika monta laukausta, ja kun siitä laskee maaleja, niin niitä pitäisi alkaa paukkua. Joskus nuorempana olen siirtänyt ja yrittänyt syöttää, mutta nyt olen yrittänyt ampua hanakammin. Huonompikin laukaus voi mennä maaliin, hän tuumaa.

Hetikohta Keräsen jälkeen joukkueeseen liittynyt Michael Keränen on pelannut Sportissa kolme ottelua, ja täydentänyt kahdessa niistä Janne Keräsen ja Asplundin ketjun.

Janne Keräsen rooli ketjussa todellakin muuna kuin pelintekijänä käy ilmi myös Wisehockeyn datasta, jonka mukaan Michael Keränen ja Asplund ovat pitäneet pelaamissaan otteluissa noin 61 (Keränen) ja 64 (Asplund) sekuntia hallussaan, kun taas Janne Keräsen kiekonpitoaika on vain noin 40 sekuntia ottelua kohden.

– Tykkään myös mennä kiekon kanssa, mutta saatan antaa omalla alueella tai keskialueella nopean syötön ja sitten hakea paikan. Siinä on kaksi hyvää syöttäjää, niin yritän hakea paikkaa ja tehdä maaleja. Kyllä tuo aika hyvin ketjua kuvastaa.

– Ei tuo tule yllätyksenä. Ehkä se tulee selkärangasta, että syötän kiekon pois ja haen maalintekopaikan. Se on helpompaa niin päin, kuin että pitäisi kiekkoa itse ja hakisi paikan. Se on aina vaikeampaa niin päin.

Tauko osui juuri kohtaan, jolloin Sport oli koko kauden tähän asti parhaassa tuloskunnossaan. Nyt joulukuu keskitytään pelin saamiseen uomiinsa oikein täysillä.

– Näytimme neljässä viime pelissä, kun otimme pisteitä ja päätimme kolmeen voittoon kovia vastustajia vastaan, että meillä on kova joukkue ja saamme varmasti hiottua pelikuvioita. Tulemme vielä kovempina takaisin ja toivottavasti pääsemme pelaamaan. Näen meidän joukkueemme iskukykyisenä, Keränen sanoo.

***

Teksti: Panu Markkanen


---
Julkaisija: Aija Saha