Kuukauden pelaaja Arttu Ruotsalaisesta kuoriutui kovalla työllä huippumaalintekijä

3.12.2020
Kuukauden pelaaja Arttu Ruotsalaisesta kuoriutui kovalla työllä huippumaalintekijä

Arttu Ruotsalainen kokee menneensä eteenpäin pelaajana monella osa-alueella. Valinta marraskuun kuukauden pelaajaksi oli osaltaan seurausta tästä.

Ilveksen Arttu Ruotsalainen oli marraskuussa Liigan pörssiykkönen tehtyään seitsemässä ottelussa yhtä monta maalia ja 12 tehopistettä. Tieto valinnasta kuukauden pelaajaksi oli Ruotsalaiselle luonnollisesti mieluinen.

– Totta kai tuntuu hienolta. Alkukausi on mennyt itsellä hyvin ja on kiva saada tuollainen palkinto, hän kiittelee.

Maali per peli -tahti tuotti myös marraskuun kovimman maalilukeman. Synkästä marraskuusta ei voida Ruotsalaisen kohdalla puhua.

– Pääsääntöisesti koko joukkueella oli paria peliä lukuun ottamatta hyvä alkukausi, myös lokakuu mukaan lukien. Pystyimme jatkamaan ihan hyvin marraskuussa. Jos jättää lopusta pari heikompaa peliä pois, niin kokonaisuutena on ollut hyvä pari kuukautta tähän asti. On ollut mukavaa olla hallilla. Siellä on hyvä fiilis. Totta kai, kun voittoja tulee, on aina helpompaa olla siellä. On mennyt hyvin ja toivottavasti pystymme jatkamaan siitä, hän sanoo.

Ruotsalainen peräänkuulutti jo kauden alla sitä, että pystyisi tekemään tehoja ja pelaamaan kokonaisvaltaisella tasolla hyvin. Pistepörssin kärkipaikka tehoin 16+11 ja Ilveksen toinen sija sarjataulukossa ovat osoituksia siitä, miten Ilveksen ykkössentteri on onnistunut syksyn aikana.

– Tulosta on tullut ja olen pystynyt auttamaan joukkuetta sitä kautta. Myös muukin peli on mennyt eteenpäin. Olen päässyt pelaamaan paljon alivoimaa ja auttanut myös sitä kautta joukkuetta. Niin kuin sanoin, on tullut voittoja ja sehän on tämän pelin suola. Niistä hetkistä tätä pelataan, että saadaan voittoja onnistumisen tunteita, Ruotsalainen toteaa.

Ruotsalainen kokee onnistuneensa muutenkin kuin pisteiden valossa.

– Pelaaminen on tuntunut hyvältä. Paljon on menty eteenpäin viime kaudesta joka osa-alueella. Olen saanut myös laukaisuun voimaa ja tarkkuutta. Se on tuottanut tulosta. Se on ollut kiva huomata, että tulosta on tullut sitä kautta. Luistelu ja muutkin ominaisuudet kuten kulmissa vääntäminen ovat parantuneet viime kaudesta. Olen pystynyt ottamaan ns. seuraavan stepin eteenpäin.

Maalinteon tehokkuuden parantamiseen Ruotsalainen on paneutunut toden teolla.

– Kun saa onnistumisia, se tuo itseluottamusta ja siitä saa pienen napsun lisää. Pyrin ampumaan treeneissä paljon ja juttelen maalivahtien kanssa, että mikä voisi toimia. Luulen, että kokonaisuus: työmäärä ja kiinnostus maalintekoon on auttanut varmasti aika paljon, hän sanoo.

Ruotsalaisen maalitahti kauden 17 ensimmäisen ottelun osalta oli jopa kovinta koko tällä vuosituhannella. Edellisen kerran 16 maaliin samassa ottelumäärässä oli yltänyt Jan Caloun syksyllä 1999.

– Tuo tuli minulle uutena juttuna, mutta kuulostaa ihan hauskalta!

Ruotsalaisen maalit ovat syntyneet viimeistelyprosentilla 17,8%. Erityisesti ylivoimalla "Are" on ollut kova pelote. Ylivoimamaaleja on syntynyt yhdeksän.

– Kun olemme päässeet ylivoimalla kentälle, niin olemme pystyneet luomaan ketjuna jonkun paikan. Paikat ovat sattuneet tulemaan minulle ja on sattunut napsumaan ihan hyvin maaliin asti. On ollut itsevarma olo, että jos pääsee ylivoimalle, niin siinä pystyy jotakin rakentamaan ja luomaan 1-2 maalipaikkaa. On löytynyt itseluottamusta ja olemme tienneet, että pystymme käyttämään sitä hyödyksi. Meillä on sen verran hyvä ylivoimaviisikko kasassa ja pystymme pelaamaan monipuolisesti ja löytämään eri paikoista ratkaisuja, hän valottaa.

Voidaanko sanoa, että olet pelannut urasi parasta kiekkoa?

– Varmaan joo. Olen pystynyt lähtemään joka peliin hyvillä mielin ja olen saanut olla terveenä. Se on pääasia, että olen pystynyt jatkamaan siitä, mihin viime kaudella jäin. Varmaan tuo on ihan totta.

Ruotsalainen on yksi Ilveksen NHL-lainoista, mutta vielä lähdöstä Buffalo Sabresin vahvuuteen ei ole tietoa. Lukáš Dostál lähti Anaheimiin hiljattain, mutta muille Ilveksen NHL-lainapelaajille ei Ruotsalaisen mukaan ole vielä muuta tietoa tihkunut, kuin mitä mediassa on ollut esillä.

Suomalaisten mahdollisista keskinäisistä NHL-väännöistä ei ole vielä puhuttu, mutta Dostál lähetettiin Anaheimiin terveisten kera.

– Olisi hieno kokemus ensinnäkin päästä pelaamaan NHL:ään ja vielä tuttuja kavereita vastaan. Sen suurempia puheita ei ole tuosta väritelty. "Dostyn" kanssa juteltiin, ennen kuin hän lähti, että olisi hienoa päästä pelaamaan vastakkain ja tehdä vaikka maali hänen selkänsä taakse taalakaukaloissa. Pientä läpänheittoa, mutta ei sen suurempaa, Ruotsalainen sanoo.

***

Teksti: Panu Markkanen


---
Julkaisija: Aija Saha