Kärppien Libor Sulak ja HIFK:n Miro Karjalainen pelikieltoon

17.11.2020

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi Kärppien Libor Sulakille kahden ja HIFK:n Miro Karjalaiselle kolmen ottelun pelikiellon viime lauantain Kärpät–HIFK-ottelussa tapahtuneesta tilanteesta.

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Ottelu: Kärpät–HIFK
Peliaika: 59.53
Pelipäivä: 14.11.2020

1. Selostus asiasta

Kärpät–HIFK-ottelun ajassa 59:53 Kärppien #73 Libor Sulak ja HIFK:n #4 Miro Karjalainen aloittavat tappelun suoraan aloitustilanteen jälkeen. Ottelun tuomaristo tuomitsi tilanteesta molemmille 5 minuutin rangaistuksen ja pelirangaistuksen tappelusta (sääntö 141).

Tilannehuone on katsonut tilanteen, ja päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen kurinpitokäsittelyyn. Päävideotuomarin mukaan tilanteesta tulisi määrätä molemmille pelaajille ottelurangaistus, koska kyse on ns. ei-spontaanista tappelutilanteesta.

Videotallenteen perusteella tappelu alkaa suoraan aloitustilanteesta, kun ottelua on jäljellä 14 sekuntia. Välittömästi kiekon tippumisen jälkeen Sulak ja Karjalainen tiputtavat mailansa ja pelihanskansa, riisuvat kypäränsä ja aloittavat nyrkkitappelun.

Kumpikin pelaaja on antanut tilanteesta lausuman.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 141 i-kohdan mukaan pelaajalle, joka aloittaa nyrkkitappelun tuomitaan ottelurangaistus. Liigan kurinpitokäytännössä on pääasiassa sovellettu sääntöä 141 siten, ettei sen i-kohta tule sovellettavaksi ns. spontaaneihin tappeluihin. Spontaanit nyrkkitappelut ovat rangaistavia ja aiheuttavat pelaajien poistamisen ottelusta, mutta niitä ei ole pääsääntöisesti arvioitu säännön 141 i-kohdan rikkomisena, jollei tilanteeseen liity jotain erityistä.

Ei-spontaaniksi tappeluksi katsotaan tappelu, joka ei liity käynnissä olevaan pelitilanteeseen: esim. yksipuolinen "nouto", suoraan aloituksesta aloitettu tai pelitilanteeseen liittymätön tappelu tai jos muutoin voidaan havaita pelaajien sopivan keskenään tappelusta. Liigassa on linjattu, että ei-spontaanit tappelut rangaistaan ottelurangaistuksin.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta käy ilmi, ettei kumpikaan pelaaja yritä osallistua peliin normaalisti. Aloitustilanteessa kumpikin pelaaja tiputtaa samanaikaisesti pelihanskansa jäähän ja aloittaa tappelun. Kyseessä on suoraan aloituksesta aloitettu ei-spontaani tappelu, jossa kumpikin pelaaja on yhtälailla osaltaan tappelun aloittaja ja halukas tappelemaan. Tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus kummallekin pelaajalle säännön 141 i-kohdan mukaisesti. Liigan kurinpitokäytännössä säännön 141 i-kohdan rikkomisesta on vakiintuneesti määrätty kahden ottelun pelikielto.

Liigan kurinpitokäsittelyn rangaistusharkinnassa otetaan kurinpitosääntöjen 38 §:n mukaisesti huomioon rangaistusta mitattaessa ankaroittamisperusteena pelaajan kurinpitohistoria vastaavankaltaisista teoista kuluvalta ja kolmelta edelliseltä pelikaudelta. Yhtenä sääntörikeryhmänä ovat pelikieltoon johtavat tappelut. Miro Karjalaiselle on määrätty ei-spontaaneista tappeluista kaksi pelikieltoa kaudella 2017–2018, tapaukset 7/2017–2018 ja 23/2017–2018. Tällä perusteella Karjalaisen pelikieltoa ankaroitetaan yhdellä ottelulla. Libor Sulakilla ei ole huomioon otettavaa kurinpitohistoriaa.

3. Ratkaisu

Kärppien Libor Sulakille määrätään kahden ottelun pelikielto. Sulak on pelikiellossa Kärppien seuraavien kahden (2) ottelun ajan.

HIFK:n Miro Karjalaiselle määrätään kolmen ottelun pelikielto. Karjalainen on pelikiellossa HIFK:n kolmen (3) seuraavan ottelun ajan.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

17. marraskuuta 2020

Liigan Kurinpitodelegaatio

Sampo Liusjärvi
Kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Antti Seppänen