Lukáš Dostál jatkoi siitä, mihin keväällä jäi: ”Tärkeintä minulle ovat voitot”

5.11.2020
Lukáš Dostál jatkoi siitä, mihin keväällä jäi: ”Tärkeintä minulle ovat voitot”

Liigan lokakuun pelaajaksi valittu Ilveksen Lukáš Dostál myöntää olevansa perfektionisti, joka miettii pelinsä yksityiskohtia jatkuvasti. Tärkeintä tshekkivahdille ovat voitot.

Uutinen valinnasta lokakuun kuukauden pelaajaksi tuli Dostálille luonnollisesti mieluisana yllätyksenä. Vaatimaton ja pidetty maalivahti jakaa kunnian koko joukkueelle.

- Tämä on totta kai valtava kunnia, mutta se kertoo todellakin paljon joukkueemme voimasta ja puolustuksesta. En osannut odottaa tällaista, sillä en oikeastaan edes tiennyt, että kuukauden parasta pelaajaa valitaan. Totta kai tämä on hienoa, mutta kuten sanoin, tämä kertoo Ilveksen isosta kuvasta ja siitä, miten pelaamme. Iso kiitos kavereille, Dostál sanoo.

Dostál palkittiin kesken jääneen viime kauden parhaana maalivahtina, joten kesällä 20 vuotta täyttäneen tshekin voi sanoa jatkaneen syksyllä siitä, mihin keväällä jäi. Tulokset ovat hänelle yksi tapa maksaa seuralle takaisin siitä avusta ja tuesta, jonka Ilves tarjosi koronakevään ja -kesän aikana.

- Kääntäisin asian näin päin: teen parhaani jäällä ja yritän parhaani Ilveksen puolesta. Olen todella kiitollinen llvekselle, että voin pelata täällä, sillä kesällä tilanne oli epävarma, enkä tiennyt, mitä tapahtuisi. Olin koko kesän Suomessa ja harjoittelin täällä. Tuntuu hyvältä, mutta menen peli ja päivä kerrallaan. Yritän tehdä joka ilta parhaani. Jos menee hyvin, olen totta kai tyytyväinen, mutta kaikkein iloisin olen siitä, että joukkueella menee hyvin, Dostál tunnelmoi.

Ilves on maajoukkuetauolla tasapistein Lukon kanssa Liigan kärjessä, eikä vähiten Dostálin otteiden ansiosta. Valinnasta Liigan parhaaksi maalivahdiksi on noin puoli vuotta, mutta tässäkin ajassa Dostál tuntee kehitystä tapahtuneen.

- Kesä ja valmistautumisjakso olivat todellakin pitkiä. Harjoittelin Markus Korhosen kanssa, ja teimme samaa kuin muukin joukkue. Menin fysiikkavalmentajan ohjeiden mukaan. Olen saanut painoa lisää, mikä oli tärkeintä. Sain lihaksia kroppaani. En enää tunne itseäni väsyneeksi jäällä niin kuin viime kaudella tunsin. Tunsin, että kropassa oli paljon parannettavaa ja siksi pysyin Suomessa. Luotan prosessiin täällä. Kesän pääpaino oli fysiikan ja kunnon parantamisessa. Pystyin myös harjoittelemaan jäällä. Tulin nopeammaksi ja paremmaksi mailan kanssa. Kokonaisvaltaista treenaamista, hän tuumaa.

Dostál on pelannut Liigan maalivahdeista peliminuuteilla mitattuna kolmanneksi eniten. Miehen päästettyjen maalien keskiarvo on 1,56 ottelua kohden ja torjuntaprosenttikin huima 94,68%. Maalivahtien voittotilastossa Dostál on halutuimmalla paikalla eli ykkössijalla. Voittoja on tullut yhdeksästä pelistä kahdeksan.

- Ne ovat hyviä lukemia, mutta tärkeintä minulle ovat voitot, joita olen pystynyt auttamaan joukkuetta ottamaan. Olisin tyhmä, jos sanoisin, että jos tuo prosentti ei olisi hyvä. Tuntuuhan se hyvältä, mutta tärkeintä on, että voitamme Ilveksen kanssa, hän linjaa.

Menossa on jo kolmas kausi, jonka aikana Dostál edustaa Ilvestä. Tshekkivahti on jo sen verran ilvesläistynyt, että syksyn makein voitto mainituista kahdeksasta on varsin helppo arvata.

- Se oli se, kun pelasimme Tapparaa vastaan. Se oli iso ja kova peli. Aina, kun pelaamme heitä vastaan, se tuntuu pudotuspeliltä. Paikalla oli myös paljon faneja. Myös viimeisin peli KalPaa vastaan oli tärkeä ja kova peli. Olen iloinen, että voitimme nuo kovat pelit. Tappara-peli oli kuitenkin makein. Niissä on aina kova tempo, Dostál myöntää.

Dostálin kauden ainoassa tappio-ottelussa hänet ohitettiin kolme kertaa. Kaikissa muissa pelaamissaan otteluissa hänen taakseen on tehty joko yksi (viidesti) tai kaksi (kolmesti) maalia. Heikot illat ovat loistaneet poissaolollaan ja Dostál on antanut Ilvekselle klassisen mahdollisuuden voittaa ilta toisensa perään.

Tuntuuko siltä, ettet ole pelannut yhtään huonoa peliä tällä kaudella?

- En ehkä kokonaista peliä, mutta kyllä sieltä löytyy eriä, joissa olisin voinut olla parempi. Joskus jokin erä ei ole niin täydellinen kuin haluaisi. Virheitä tulee joka pelissä, enkä ole koskaan tyytyväinen. Haluan aina paremmaksi ja ajattelen, kuinka voisin auttaa joukkuetta. Joitain eriä löytyy, joihin en ole tyytyväinen. Haluaisin ilman muuta ottaa takaisin joitain maaleja KooKoo-pelistä, jonka hävisimme.

Dostál myöntää auliisti olevansa perfektionisti.

- Ajattelen pelin yksityiskohtia ja tekniikkaa paljon. Persoonallisuuteeni kuuluu se, että olen perfektionisti. Kaikki tehdään joko 100-prosenttisesti tai sitten ei ollenkaan. En halua tehdä mitään 90- tai 80-prosenttisesti, Dostál sanoo.

***

Teksti: Panu Markkanen


---
Julkaisija: Aija Saha