Oskari Laaksosen tehot eivät ole sattumaa: ”Kuteja piti alkaa tulla enemmän”

29.10.2020
Oskari Laaksosen tehot eivät ole sattumaa: ”Kuteja piti alkaa tulla enemmän”

Pelicans saa Oskari Laaksoselta kiekollista laatua ja Laaksonen Pelicansilta suurta vastuuta. Tästä yhdistelmästä voi kehittyä uusi suomalainen NHL-puolustaja jo seuraavaksi kaudeksi.

Oskari Laaksonen on saanut Pelicansista haluamansa ja hakemansa alkaneella Liiga-kaudella. Koko tähänastisen uransa Ilveksessä pelannut puolustaja on joukkueensa ylivoimainen peliaikakuningas ja kovien tehojensa puolesta myös lahtelaisten parhaita pistemiehiä.

Pelicansin vuoristorataa kulkeneet tulokset eivät ole olleet siis hänen suorittamisestaan kiinni muuten kuin nousuvaiheissa.

- Olemme pelanneet hyvin. Varsinkin kärkiporukoita vastaan olemme olleet hyvin peleissä mukana. Maalit ovat jääneet niitä vastaan puuttumaan. Meillä on mielestäni vain yksi huono peli. Se oli se, kun saimme HPK:ta vastaan 7-2 takkiin. Muuten olemme pelanneet hyvin ja kovia jengejä vastaan. Hyvää tekemistä on ollut, maaleja pitää vaan saada, Laaksonen ruotii.

- Itsellä on alkanut ihan mukavasti. Se tietysti auttaa, kun pääsee pelaamaan. Sitähän tänne tultiin hakemaan, että pääsisin pelaamaan paljon. Paljon on vielä kehitettävää. On monia asioita, joita pitää hioa, mutta ihan positiivisesti on lähtenyt käyntiin. Fysiikka on mennyt eteenpäin paljon. Se helpottaa tekemistä kaukalossa. Se on isoin juttu, joka on kehittynyt.

Kiekollisista taidoistaan tunnettu puolustaja tuli Liigaan ja Pelicansiin NHL-seura Buffalo Sabresin sopimuspelaajana. Mastokaupungissa oli vastuuta tarjolla.

- Se oli isoin syy (Lahteen tuloon), että pääsee pelaamaan paljon ja kehittymään sitä kautta niin paljon kuin vain pystyn.

Kiekollinen suorittamisvastuu on ollut ansaittua ja tervetullutta. Kiekon kanssa Laaksonen juuri viihtyykin.

- Se on sitä, mitä pyrin tuomaan joukkueelle: hyviä suorituksia kiekon kanssa ja hyviä syöttöjä hyökkäyspäässä. Koitan antaa avaavia syöttöjä, ja se on se, mitä tuon parhaiten tälle joukkueelle, Laaksonen sanoo.

Laaksonen teki jo toissa kaudella puolustajan paikalta 19-vuotiaalle hyvät tehot 3+21. Vaikka puolustajan pelaaminen on paljon muutakin kuin pisteiden tekemistä, ei yksi Liigan ahkerimmista laukojista ole todellakaan pannut niiden syntymistä tällä kaudella pahakseen.

- Yksi kehityskohde oli, että kuteja pitää alkaa tulla enemmän. Siinä on päästy hyvin vauhtiin. Se on mennyt ihan hyvin, sanoo jo nyt lähes koko viime kauden pistesaldoonsa yltänyt Laaksonen.

Buffalo varasi Laaksosen kesällä 2017, ennen kuin hän oli ehtinyt pelata Liigassa vielä peliäkään. Sabres nappasi miehen kolmannella kierroksella siis ikään kuin tutkan alta. Kovaa vauhtia tuon jälkeen kehittynyt Laaksonen on myös alle 20-vuotiaiden maailmanmestari, joten Buffalon organisaation voisi ajatella laskeneensa paljon löytönsä varaan.

- Sitä en osaa sanoa. Tutkan alta varattiin, mutta se voi olla valttikorttini, että seura haluaa näyttää, että otettiin oikea jätkä niin aikaisin. Vaikea sanoa itse tuohon mitään, mutta nuoret kaverit ovat samalla viivalla, kun sinne mennään. Pitää vain näyttää, että kuuluu sinne, Laaksonen pohtii.

Pohjoisamerikkalaisessa urheilumediassa rakastetaan tarinoita, joihin myös Laaksosen sukutausta antaa vahvoja sytykkeitä. Laaksosen vanhemmat Jyrki Laaksonen ja äiti Katja Laaksonen (os. Kerttula) ovat EM-mitalisteja (isä salibandyssa ja äiti aerobicissa) ja setä Tom Laaksonen on tullut tunnetuksi Liiga-kaukaloissa sekä pelaajana että tuomarina. Jyrki Laaksonen toki tunnetaan parhaiten Pikku Kakkosen monivuotisena juontajana.

- Nämä asiat ovat olleet Suomessa esillä, mutta onneksi ei vielä siellä. Ei olla niin suuria nimiä, että tunnettaisiin. Suomessa on tullut kuittia pelikavereilta, ja on ihan hyvä, että sitä välillä tuleekin. Siellä päässä olen saanut olla rauhassa.

Osaatko ajatella, että kun sinusta tulee NHL-pelaaja ja juttuja tehdään, niin jossain vaiheessa amerikkalaismediassa voisi tulla vastaan joku Pikku Kakkosen video?

- Sinne pitää ensin päästä! Jos sinne päästään vakituisesti, niin hauska juttuhan se olisi. En tiedä, onko heillä klippejä, joita kaivaa. Saa nähdä, Laaksonen naurahtaa.

Näiden juttujen mahdolliseen syntyyn vaadittaisiin tosiaan se NHL:ään murtautuminen. Laaksosen ura on jo siinä vaiheessa, että enää Pohjois-Amerikkaan ei suunnata opinto- tai tutustumismatkoja, vaan kun valtameri ylitetään seuraavan kerran, tapahtuu se NHL-paikasta taistelun merkeissä.

- Puolustuspeli pitää olla silloin jämäkkää. Koutsin pitää pystyä luottamaan molempiin suuntiin. Fysiikan pitää kehittyä vielä paljon. Sitä tässä ehditään tekemään. Pienen kaukaloon opetteluun annetaan vähän aikaa, mutta kyllä siinä pitää osata pelata nopeasti. Liian kauaa ei sitäkään hommaa saa opetella, Laaksonen ennakoi.

Pelicansin kausi jatkuu perjantaina kotiottelulla Ässiä vastaan.

***

Teksti: Panu Markkanen

---
Julkaisija: Aija Saha