Kärpät ja Shaun Heshka ovat kovalla tasolla vuodesta toiseen: ”Meitä vastaan pitää pelata hyvin, että meidät voittaa”

30.9.2020
Kärpät ja Shaun Heshka ovat kovalla tasolla vuodesta toiseen: ”Meitä vastaan pitää pelata hyvin, että meidät voittaa”

Shaun Heshka on yksi menneen Liiga-vuosikymmenen parhaita puolustajia ja ulkomaalaispelaajia. Kanadalainen nauttii seurassa suurta arvostusta ja luottamusta, johon hän on vastannut jo vuosien ajan moitteettomalla pelaamisellaan.

Shaun Heshka on tulevalla Kärppien takalinjojen kokenein pelaaja, kun Lasse Kukkonen lopettaa uransa. Käynnistymässä on jo viides kausi Kärpissä ja kaiken kaikkiaan kuudes miehen Liiga-uralla.

- Kaikki on hyvin ja olemme innoissamme kauden alusta. Valmistautumisjakso on ollut pitkä kaiken epävarmuuden keskellä. Ensimmäinen peli on aina se, jota kaikki odottavat. Se on virallinen alku kaikelle. Pelaamme Hämeenlinnassa, ja lauantai kotona on erityinen ilta Lassen takia. Ensimmäinen kotipeli on aina hieno, Heshka sanoo.

Kukkonen hyvästelee kotikatsojat Kärppien ensimmäisessä kotiottelussa. Sen jälkeen hänen suuren perintönsä jatkaminen ja kirkkaalla liekillä palaneen soihtunsa kantaminen on seuraavien miesten tehtävä. Heshka on eittämättä yksi heistä.

- Aika iso soihtu kannettavaksi! Ei Lassea voi korvata. Hän on ollut täällä pitkään ja hän merkitsee paljon joukkueelle ja yhteisölle. En todellakaan lähde korvaamaan häntä. Meillä on muita vanhempia kavereita myös: Spede (Mika Pyörälä), Jussi (Jokinen) ja Pulju (Jesse Puljujärvi). Vaikka hän ei vanha olekaan, niin tällä kaudella hän on johtajiamme myös. On hyvä, että Lasse saa viimeisen pelin ja voi jättää hyvästit oikealla tavalla. Viime kausi päättyi niin oudolla tavalla. Aiomme hyvästellä hänet legendalle sopivalla tavalla. Se on hienoa hänelle ja hänen perheelleen, että he näkevät hänen pelaavan vielä, kanadalainen sanoo.

Ässissä ja Kärpissä kertaalleen mestaruuksia juhlineen Heshkan Kärpät-vuosina on seura ollut kahdesti finaaleissa ja voittanut runkosarjan kolmesti peräkkäin. Se, että pelaaja pystyy nykyaikoina kuulumaan tällaiseen joukkueen niinkin vastuullisessa roolissa kuin missä Heshka on kuulunut, kertoo pitkäaikaisesta suorittamisesta kovalla tasolla.

- Kaikki lähtee luottamuksesta. Olen tuntenut "Mamban" (päävalmentaja Mikko Manner) siitä asti, kun tulin tänne. Hän on luottanut minun johtajuuteeni ja antanut isoa roolia. Olen täyttänyt sen varsinkin pudotuspeleissä. Luottamus on kasvanut. Minun ja valmennusjohdon välillä on luottamus, että pelaan tietyllä tavalla ja he luottavat siihen. Luottamuksen taso on kova. Kun ikää on tullut, on vaikeampaa pysyä nuorempien kaverien vauhdissa, koska peli muuttuu nopeasti. Luotan peliälyyni, että en joudu tilanteista ulos. Tähän asti on mennyt hyvin, Heshka pohtii.

Heshkasta voi hyvällä omallatunnolla käyttää luonnehdintaa älykäs puolustaja. Hän ei ole kovin mahdollinen rouhija, mutta hänestä on todella vaikeaa mennä ohi. Virheet loistavat poissaolollaan hänen pelaamisestaan.

Palataan Heshkan mainitsemaan peliälyyn.

- Yritän pelata vahvuuksillani, jotka ovat tuoneet minut tähän pisteeseen. Näen jään hyvin ja pidän huolta kiekosta. Teen asioita, joita muut odottavat minun tekevän: rakennan peliä vahvuuksillani ja pidän heikkoudet minimissä. Yritän saada kiekon oikeille kavereille. Pidän huolen siitä, että kärkijätkät saavat kiekon. Se on sujunut hyvin tähän asti, hän kuvailee

Kun koko viimeksi kuluneen vuosikymmenen Liiga-puolustajia ja ulkomaalaisvahvistuksia laittaa järjestykseen, on Heshkan nimi pakko nostaa molemmilla listoilla korkealle.

- Aika iso kohteliaisuus! Liiga on hyvä. Peli on mukavaa, ja täällä on hyvä sekoitus nuorempia ja vanhempia pelaajia. Kaikki heijastuu peliini siitä, että pidän jäälle menemisestä ja korkealla tasolla pelaamisesta joka päivä. Kun nauttii pelaamisesta, se näkyy pelissä, hän sanoo.

Heshkan perheineen Oulussa pitäneet syyt eivät ole yllätyksellisiä, joskin niitä tärkeitä jokapäiväisiä asioita.

- Organisaatio on hoitanut asiat hyvin. Ihmiset ovat hyviä minua kohtaan ja kaupunki on mukava. Lapsillamme on ystäviä täällä. Tunnemme olomme kotoisaksi. Meillä on voittava joukkue ja voittavaa kulttuuria, minkä ansiosta on hienoa tulla kaukaloon joka päivä. Jätkistä näkee, kuinka sitoutuneita he ovat. Olemme kärkijoukkueita Liigassa. Haluamme pitää huolta siitä, että pärjäämme joka vuosi. Se saa pidettyä minut täällä vuodesta toiseen.

- Roolini on samanlainen kuin aiemminkin. Olen vanhimpia pelaajia ja tuen muita. Pelaan ylivoimaa ja kahdessa kärkiparissa. Libor (Sulak) on pakkiparini, joten pyrin auttamaan häntä paljon. Rooli on samanlainen kuin ennenkin. Toivottavasti joukkue menestyy taas.

Menestystä voi todellakin odottaa, sen verran kova joukkue Oulussa on jälleen kasassa. Heshka osaa nauttia suosikkijoukkueessa pelaamisesta.

- Se on merkki siitä, miten valmistaudumme. Valmennusjohto ei ole muuttunut. He ovat rakentaneet systeemit, joiden mukaan he odottavat meidän pelaavan. Kaikki ovat sitoutuneita. Siitä hetkestä, kun lähdimme, kaikki pitivät huolta siitä, että olivat hyvässä kunnossa, kun palasimme. Aiempina vuosina meidät on arvioitu korkealle, niin sen takia sitä odotetaan joka vuosi. Joka peli on tiukka. Hämeenlinnassa tiedetään, että tulemme kovalla joukkueella. Vieras- ja kotipeleissä meitä vastaan pitää pelata hyvin, että meidät voittaa. Aiomme olla valmiina joka ilta, hän sanoo.

Finaalitappio keväällä 2019 ja koronan katkaisema kevät 2020 tilanteessa, jossa Kärpät oli huippuiskussa aloittamassa pudotuspelejä tekevät pikkupedoista taas vaarallisen nälkäisen joukkueen.

- Meillä olisi ollut hyvät mahdollisuudet viime vuonna ja odotimme todella innolla pudotuspelejä. Ne olivat aivan kulman takana ja odotimme, että etenemme finaaleihin. Siitä jäi hapan maku suuhun. Olemme todella nälkäisiä ottamaan hyvän startin ja menemään toivottavasti taas kohti ykkössijaa, Shaun Heshka päättää.

Kärpät kohtaa Liigan avausottelussa HPK:n lokakuun 1. päivänä. Kotiavaus on ohjelmassa 3.10. KooKoota vastaan.

***

Teksti: Panu Markkanen


---
Julkaisija: Aija Saha