Alex Broadhurst tuli HIFK:hon voittamaan ja kehittymään NHL-pelaajaksi: ”Minun piti päästä pelaamaan huippuliigaan”

25.9.2020
Alex Broadhurst tuli HIFK:hon voittamaan ja kehittymään NHL-pelaajaksi: ”Minun piti päästä pelaamaan huippuliigaan”

HIFK:n keskushyökkääjä Alex Broadhurst on tottunut urallaan voittamaan mestaruuksia. Hän hakee IFK:sta ja Liigasta sysäystä tavoitteelleen nousta vielä NHL-pelaajaksi.

Helsingin IFK:n ainoa pohjoisamerikkalainen pelaaja kauden kynnyksellä on 27-vuotias yhdysvaltalainen Alex Broadhurst. Keskushyökkääjä on sopeutunut muutaman kuukauden Suomessa olonsa jälkeen täkäläiseen menoon varsin sujuvasti.

- Olen viihtynyt todella hyvin. Helsinki on hieno kaupunki täynnä historiaa ja hyviä ravintoloita. Ihmiset ovat olleet hyvin ystävällisiä. Olen huomannut, että suurin osa ihmisistä puhuu todella hyvää englantia, mikä auttaa minua. Kaikki on mennyt hyvin tähän asti, Broadhurst kiittelee.

Harjoituskaukalossa on esiintynyt hienoista kielimuuria, mutta yhteispelillä Broadhurst on pysynyt ajan tasalla.

- Alussa oli hieman erilaista. Olen tottunut siihen, että valmentaminen tapahtuu englanniksi, joten siinä oli hieman totuttelua. Monet pelaajat ovat auttaneet kääntämään, ja joukkueenjohtajamme Jan Lundell kääntää paljon minulle ja ruotsalaispelaajille, mitä päävalmentaja sanoo. Se vaati totuttelua, mutta nyt olen tottunut tähän.

Kun suomalaiskansalliseen tapaan on saatu selville, mitä Broadhurst Suomesta ajattelee, onkin luontevaa alkaa tiedustella, mikä miehen tänne toi pelaamaan.

- IFK on hieno seura, jolla on paljon historiaa. Olen tavoitellut jo parin vuoden ajan pelaamista Euroopassa. Veljeni pelasi Kouvolassa pari vuotta sitten ja hän auttoi tässä. Olen pelannut AHL:ssa 7-8 vuotta. Lopullinen tavoitteeni on kehittyä NHL-pelaajaksi. Ajattelin ottaa hieman erilaisen reitin siihen. Se oli suuri syy tähän, hän sanoo.

Broadhurstin ikä on yksi tekijä, joka myös sai hänet katselemaan AHL-aitojen yli vihreämpiä laitumia päin.

- AHL on kehitysliiga, jossa nuoret pelaajat saavat mahdollisuuksia, mikä on hyvä heille. Minun kaltaiseni pelaaja tarvitsee jää- ja peliaikaa, ja minun piti päästä pelaamaan huippuliigaan. Liiga on hyvä paikka minulle siinä mielessä. Koronan takia on vielä epävarmaa, että alkaako AHL. Päätöstä tulla tänne ei tarvinnut juurikaan miettiä, hän sanoo.

Broadhurstin ura painottuu todellakin AHL-kaukaloihin. Hän on pelannut siellä 384 runkosarjaottelua, joissa on syntynyt 79 maalia ja 215 pistettä. Maalien muodossa paras kausi oli 2017-18, jolloin hän sylki Cleveland Monstersin paidassa 19 osumaa. Hän kuitenkin kuvailee itseään pelaajana kaikeksi muuksi kuin maalintekijäksi.

- Olen hyvin epäitsekäs. Ajattelen aina joukkueen etua ensin. Haluan luoda tilanteita ja olen enemmänkin syöttelijä ja luova pelaaja. Haluan tehdä joukkuekavereistani parempia. Tunnen ylpeyttä siitä, että olen hyvä kahden suunnan sentteri ja yhtä hyvä niin puolustus- kuin hyökkäyspäässäkin. Haluan pelata kokonaisvaltaista peliä isolla tunteella. Voittaminen on minulle myös tärkeää, ja toivottavasti voin tuoda sitä joukkueeseen, hän sanoo.

Voittamiseen ja mestaruuksiinhan kaikki tekeminen tähtää. Broadhurst on saanut kokea sen makeutta urallaan, sillä hän on voittanut mestaruudet AHL:ssä, OHL:ssä ja USHL:ssa. Broadhurst on siis vuosien varrella oppinut voittamaan.

- Niin voi sanoa. Jokaisen mestaruuden kohdalla on pitänyt kokea myötä- ja vastoinkäymisiä ja kaikkia pieniä asioita, joita tulee, vastaan, kun pelataan pudotuspelejä. On paljon asioita, joita pitää ottaa huomioon. Olen tottunut käymään niitä läpi. Varsinkin AHL:n voittaminen oli aikamoinen kokemus, joten tästä alueesta minulla on kokemusta, hän kertoo.

Pystytkö jo tässä vaiheessa vuotta sanomaan, millaisen IFK:n näemme, ja mihin joukkue kykenee?

- Käsittelemme näitä asioita vielä joukkueen kanssa, mutta aiomme tehdä itsellemme selväksi, mitä tavoittelemme, millainen haluamme olla, ja mitä haluamme muiden joukkueiden ajattelevan IFK:sta. Tätä käydään vielä läpi, mutta olemme nopea joukkue, joka pelaa kovalla energialla, ja jota vastaan on vaikea pelata. Nämä olisivat hyviä asioita.

HIFK aloittaa kauden vierasottelulla JYPiä vastaan 2. lokakuuta.

***

Teksti: Panu Markkanen


---
Julkaisija: Aija Saha