KalPa ja Jesper Mattila sopivat toisilleen: ”Pitää yrittää olla rohkea ja hakea omaperäisiä ratkaisuja”

21.9.2020
KalPa ja Jesper Mattila sopivat toisilleen: ”Pitää yrittää olla rohkea ja hakea omaperäisiä ratkaisuja”

Jesper Mattilalla on edessään Liiga-debyytti 22-vuotiaana. Hän kokee, että nimenomaan KalPa ja päävalmentaja Tommi Miettisen pelitavan alla kehittyminen vie häntä parhaalla mahdollisella tavalla kohti NHL:ää.

KalPa-puolustaja Jesper Mattilan äänestä huokuu rauhallisuus tulevan Liiga-kauden alla. Tamperelaislähtöinen Mattila on kotiutunut Savoon, Kuopioon ja KalPaan mainiosti.

- On ollut kivaa pelata harjoituspelejä ja saada pelit käyntiin. Peleistä on jo jonkin aikaa. On kiva olla kaukalossa ja kilpailla muita joukkueita vastaan. Kaupunki on kiva ja pelikaverit ovat ihan huippuja. Etäisyydet ovat tamperelaiselle pieniä, mutta siitä huolimatta kaikki tarvittava löytyy. Ei ole mitään valittamista. Kaikki on tosi hyvin, hän sanoo.

Mallillaan lokakuun alkupuolella 23 vuotta täyttävän puolustajan asiat tosiaan ovat. Liiga-sopimuksen lisäksi pöytälaatikkoon on saattanut sujauttaa myös Boston Collegessa suoritetun kauppatieteiden kandidaatin tutkinnon. Hän pelasi ja opiskeli Yhdysvalloissa neljä viime kautta.

- Pikkupojasta asti unelma on ollut se, että pääsee pelaamaan ammatikseen jääkiekkoa. Nyt vihdoin pienen sivumutkan jälkeen – kun tuli valittua tuo yliopistoreitti – pääsen tekemään sitä, mistä olen aina haaveillut ja lähden todella odottavaisin mielin kauteen.

Mattila kuvailee itseään joka rooliin käyväksi ja hyvin liikkuvaksi yleispuolustajaksi, joka sopii myös KalPan liikkuvaan ja kiekollisesti vaativaan pelitapaan. Urheilutoimenjohtaja Anssi Laine kertoi keväällä Mattilan sopimuksen julkistamisen aikoihin, että Mattila pystyy kiekon kanssa yllättäviin ratkaisuihin.

- Toivottavasti hän tarkoitti sillä positiivista. Veikkaan, että hän tarkoittaa avauspelaamista, että pystyn lukemaan hyvin, mihin hyökkääjä on hakemassa, ja haen helpon avaavan syötön ja sitä kautta autan omaa joukkuetta murtavaan hyökkäyspeliin, Mattila arvelee.

Kovavauhtinen pienen kaukalon yliopistokiekko on jättänyt jälkensä Mattilaan. Reagoinnin, kaukalon tapahtumien nopean havainnoinnin ja kiekollisen pelin ennakoinnin vaateet ovat tulleet tutuiksi. Erityisen tyytyväinen hän on viimeiseen yliopistokauteensa.

- Pääsin pelaamaan paljon, ja vaikka pistesarake ei ole mikään hirveä, voitin koko maan plusmiinustilaston ja pääsin pelaamaan ykkösketjuja vastaan. Roolini oli shutdown-puolustajan rooli. Meni tosi onnistuneesti ja joukkueena olimme neljänsiä rankingissa, ennen kuin kausi loppui ennen aikojaan. Pelasimme joukkueena hyvin ja oli mahdollisuuksia päästä pitkälle. Korona tuli niin kuin universaalisti kaikkialle muuallekin. Harmittaa, mutta kokonaisuudessaan viimeisestä vuodesta jäi hyvä fiilis.

Ensimmäinen kausi uudessa sarjassa on Mattilalle myös ensimmäinen laatuaan, kun Lukkoon samasta yliopistosta siirtynyt identtinen kaksosveli Julius ei pelaa hänen kanssaan samassa joukkueessa.

- On erilaista, kun hän ei ole joka päivä arjessa. Ei sitä käy kiistäminen. Olemme olleet 21 vuotta käytännössä yhdessä: koulun penkillä, samassa joukkueessa ja pukuhuoneessa. Nyt hän ei ole paikalla, niin on se kieltämättä erilaista, Jesper Mattila sanoo.

- Olemme vielä kaksosia, niin meillä on tavallaan kemia, että tiedämme, miten toisella menee ja aina ei tarvitse toisen sanoa, että on maissa, vaan sen näkee toisesta. Pystymme jotenkin alitajuisesti tajuamaan, miten toisella menee. Se on aina ollut iso juttu, etenkin Amerikassa, kun oli joku, joka tunsi ja osasi auttaa, kun tuli paha tilanne. Olimme kuitenkin eri puolella maailmaa ja kuviot olivat uudet. Siitä oli todella suuri apu. On ollut hienoa, että olemme saaneet pelata koko uran samassa joukkueessa, mutta realismia on, jos Sedinin veljeksiä ei lasketa, että koko uraa ei pelata samassa joukkueessa. Nyt se tuli eteen, ja tämä on myös elämää ja ammattilaisuutta. Nyt pelataan tällä lailla.

KalPan seurakulttuuriin ei kuulu käytännön realiteettienkaan takia tähtipelaajien hankkiminen. Mattila kuuluu nimenomaan tähän ns. bubbling under -osastoon, josta Kuopiossa pyritään kehittämään kovia nimiä.

- Vaikka olen pelannut junnumaajoukkueissa, en ollut kirkkain tähti. Omassa ikäluokassani Sebastian Aho, Aleksi Saarela ja Julius Nättinen olivat suurimmassa valokeilassa. Olin taka-alalla ja nyt olen tulossa ensimmäistä vuotta Liigaan. KalPasta Otto Leskinen on mennyt NHL:ään, Niko Mikkola meni Tapparaan kaudeksi, mutta on saanut täällä kiekko-oppinsa, samoin Juuso Riikola. Siinä on kolme aika kovaa suomalaista nuorta puolustajaa, jotka ovat ponnahtaneet KalPasta NHL:ään asti, mikä oli suuri tekijä, miksi itse myös halusin tulla Kuopioon, hän linjaa.

Mattilan mainitsemista pelaajista Leskinen on palannut KalPan vahvuuteen toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella, Eetu Luostarinen ja Alexander Texier marraskuun loppuun saakka olevilla sopimuksilla.

Mattila on nähnyt KalPan arjessa syyt näihin NHL-seurojen ja -pelaajien luottamuslauseille.

- Suurin tekijä on meidän pelitapamme ja se, miten päävalmentaja Tommi Miettinen rohkaisee siihen, että pysytään kiekossa, eikä roiskita sitä ja on ok tehdä virheitä. Hullu saa vähän olla, mutta tyhmä ei. Pitää yrittää olla rohkea ja hakea omaperäisiä ratkaisuja. Se kehittää jääkiekkoilijana ja on varmasti suurin tekijä, miksi KalPa on onnistunut viemään nuoria pelaajia urallaan eteenpäin, hän sanoo.

***

Teksti: Panu Markkanen


---
Julkaisija: Aija Saha