Sport-kapteeni Erik Riska ei kätke haaveitaan: ”Unelmani on voittaa mestaruus Sportissa”

16.9.2020
Sport-kapteeni Erik Riska ei kätke haaveitaan: ”Unelmani on voittaa mestaruus Sportissa”

Sport-kapteeni Erik Riska on kasvanut yhdeksi kaikkien aikojen vaasalaiskiekkoilijaksi. Sportia kaikilla seuran tämän vuosituhannen Liiga-kausilla edustanut Riska uskoo, että Sport on oikealla tiellä matkalla kohti pudotuspelitavoitetta.

Erik Riskan syyskuiset tunnelmat ennen kauden alkua ovat luonnollisesti odottavat, mutta samaan aikaan innokkaat.

- Olen aina pyrkinyt siihen, että olen positiivinen ennen kauden alkua. Tänä vuonna tuntuu vielä paremmalta kuin yleensä. Tuntuu, että tämä joukkue sopii tämän valmentajan tyyliin, ja muutenkin olemme saaneet sellaisia pelaajia, jotka haluavat tehdä jotain hyvää. Luulen, että olemme matkalla johonkin hyvään, Riska sanoo muutama viikko ennen suunniteltua Liigan aloitusta.

Kauteen valmistautuminen on Suomen ja maailman vallitsevasta tilanteesta johtuen poikkeuksellista. Sport kokoontui heinäkuun lopulla pitkän omatoimijakson jälkeen.

- Tässä on ollut pakko elää mahdollisimman normaalisti urheilullisesti. Jos liikaa miettii tätä koronaa, niin eihän siitä mitään tule. Emme hirveästi edes puhu siitä, koska Vaasassa ja Pohjanmaalla ei ole paljon tapauksia. Olemme saaneet valmistautua aika normaalisti. En tiedä, kuulostaako se oudolta, mutta se ei ole vaikuttanut hirveästi meidän toimintaan, kun olemme yhdessä. Totta kai keväällä piti olla ulkomaanleiri, joka jäi pois. Muuten siihen, mitä teemme jäällä ja jään ulkopuolella se ei ole paljoa vaikuttanut, Riska valottaa.

Sport on ollut yhdessä nyt siis reilut puolitoista kuukautta.

- Olen viihtynyt tosi hyvin ja tuntuu siltä, että muutkin ovat viihtyneet. Olimme Forssassa leirillä, ja se oli kuin rippileiri. Olimme samassa mökissä, katsoimme telkkaria yhdessä iltaisin ja laitoimme aamupalaa yhdessä. Voi kuulostaa hankalammalta, kun ei ole sitä perushotellielämää oman kämppiksen kanssa ja mennään valmiiseen pöytään. Tämä yhdistää ihan eri tavalla! Huomaan, että tämä porukka viihtyy yhdessä. Meillä on hauskaa, kun on sen paikka. Töitä tehdään, kun on sen paikka, Riska kertoo.

Päävalmentajaksi kesken viime kauden tulleen Risto Dufvan kädenjälki on siis näkynyt arjessa.

- Tiedätte RD:n! Aikamoisia RD-pelaajia tässä joukkueessa on, ja viihdymme hänen alaisuudessaan. RD on myös ollut itse tarkkana siinä, että nyt olemme yhdessä, kun emme saaneet treenata yhdessä keväällä. Minulla on vain hyvää sanottavaa hänestä. Tuntuu, että tunnen nämä pelaajat. Emme vain treenaa yhdessä, vaan kun olemme päivisin yhdessä, se on joskus raskasta, mutta oppii ainakin tuntemaan vieruskaverin!

Riska on pelannut valmistavissa otteluissa Sportin nelosketjuksi nimetyssä ketjussa. Kerran urallaan kaksinumeroisen maalimäärän Liigassa tehnyt kaksinkertainen Mestiksen mestari ja kevään 2014 pronssimitalisti on omasta roolistaan puhuttaessa realistinen.

- Kyllähän se perus-Riskan rooli on! Jos kaikki menee niin kuin pitää, olen nelosessa ja rikkovassa roolissa, jossa viihdyn parhaiten ja missä tiedän, että olen hyvä. Tuskin tulen hirveästi tekemään ylivoimamaaleja, koska en ylivoimaa pelaa hirveästi, mikä on ihan ymmärrettävää. Alivoimalla pitää onnistua, ja siinä olen parhaimmillani.

Alivoimapelaaminenkin on taito, ja sen taitajat ovat joukkueen sisällä arvostettuja tekijämiehiä.

- Kun olen sitä muutaman vuoden pelannut, niin siihenkin on tullut oikein rauhallisuutta. Siinä pitää olla tietyt strategiat, jotta oma joukkue tietää, että mitä yrittää. Siinä uskaltaa luottaa siihen, että voi lukea, mitä ylivoima tekee. Olemme pyrkineet siihen, että hyökkääjä- ja pakkiparit ovat samat alivoimalla. On erittäin tärkeää, että homman saa rokkaamaan oman parin kanssa. Se on avain siihen, että on hyvä alivoima, Riska opastaa.

Matka Liigan viimeiseltä sijalta kymmenen joukkoon ja pudotuspeleihin ei tule tälläkään kaudella olemaan helppo.

- Luulen, että olemme oikealla tiellä siihen. Kun teemme asiat hyvin päivästä toiseen treeneissä, se siirtyy peleihin. Pelit ovat ne kliimaksi. Voi treenata miten hyvin vain, mutta peleissä pitää toimia. Vahvuutemme on se, että meillä on paljon sellaisia pelaajia, jotka haluavat ottaa vastuuta ja pelata joukkueelle. Luulen ja toivon, että se on vahvuutemme, ettei ole vain yhtä tai kahta, jotka tekevät 25 maalia, vaan meillä on pelaajia, jotka haluavat ottaa hyökkäys- ja puolustussuuntaan vastuuta ja laittavat homman toimimaan, Riska sanoo.

Riska on ainoa pelaaja, joka on edustanut Sportia sen kaikilla Liigassa tällä vuosituhannella pelaamilla kausilla. Hän pelasi Sportissa jo viisi kautta Mestiksessä ennen yhtä Lukossa pelattua kautta. Yli 300 Liiga-ottelua kotkapaidassa nostavat hänet jo yhdeksi vaasalaisjääkiekon isoista nimistä.

- Luulen, että pitäisi tehdä vähän enemmän pisteitä, jotta saisi olla siinä mukana. Totta kai olen pelannut monta kautta Sportissa. Jos laskin oikein, tämä on minulle 12. kausi Sportissa: pitkä tie! Toivottavasti pelejä Sportissa tulee vielä tulevaisuudessakin. Nykyurheilussa aika harva pystyy sanomaan, että oikeasti rakastaa sitä paikkaa ja seuraa, jossa pelaa, koska kulttuuri on vähän muuttunut siitä, mitä se oli 30 vuotta sitten. Minä pystyn ja siitä minä olen ylpeä.

- Unelmani on voittaa mestaruus Sportissa. Ehkä siihen on vielä matkaa, ja viime kausikin meni, miten meni. Tässä opitaan. Ei vain tietyt henkilöt, vaan koko organisaatio oppii koko ajan, mitä vaatii olla kunnon Liiga-organisaatio. Olemme matkalla siihen. Kun Risto tuli, niin meillä on valmentaja, joka johtaa totta kai omalla tyylillään, mutta sen verran hyvin, että tuntuu siltä, että pelaajat haluavat tulla Vaasaan, kehittyä ja olla tässä jutussa mukana, Riska sanoo.

Riska oli 22-vuotias, kun voitti Mestiksen ensimmäisen kerran keväällä 2011. Silloin Sport-kannattajat tekivät ensimmäiseen Vaasassa pelattuun finaaliin koko jäähallin päätykatsomon levyisen tifon, jossa oli kuvattuna vaasalaisia pelaajalegendoja.

Miltä ajatus omasta kuvasta tuollaisessa tifossa jonain päivänä tuntuisi, vaikkapa ensi kevään pudotuspeleissä?

- Iho menee kananlihalle, kun sanot tuon! Olisi erittäin hieno juttu, mutta se pitäisi ansaita. Se ei tule vain yhdellä hyvällä suorituksella tai yhdellä hyvällä kaudella. Pitää näyttää monen kauden ajan, että haluaa antaa kannattajille jotain. Sitten voi ehkä saada jotain takaisin. Se olisi bonus, jonka ottaisin vastaan, jos sellainen tulisi. En pysty vaikuttamaan siihen muuten, kuin että pelaan mahdollisimman hyvin koko ajan.


Sport aloittaa kautensa perjantaina 2.10. Pelicansin vieraana.

***

Teksti: Panu Markkanen


---
Julkaisija: Aija Saha