Kristian Tanus: “Jätetään asia omaan koteloonsa”

6.6.2020
Kristian Tanus: “Jätetään asia omaan koteloonsa”

Kuva: Mikko Kankainen

Tapparan nuori keskushyökkääjä Kristian Tanus nousi vuodenvaihteessa pelatuissa Nuorten MM-kisoissa Suomen joukkueen avainpelaajien joukkoon. Kesään ja tulevaan kauteen Tanus on ladannut isoja odotuksia.

– Kuntosalia olemme hyödyntäneet pienryhmäharjoittelussa jo pitempään. Aerobiaan ja sen parantamiseen olen keskittynyt paljon. Nuoremmat pelaajat aloittivat harjoittelun jo kaksi kuukautta sitten, ja vanhemmat pelaajat tulivat mukaan vähän myöhemmin. Uudet tapparalaiset Niko Huuhtanen, Jiri Pärssinen ja Jere Henriksson ovat kuuluneet kanssani samaan harjoitusryhmään.

– Harjoitteluuni on kuulunut kauden ulkopuolella myös aika paljon rullaluistelua. Erilaisten kikkaratojen tekeminen on ollut minulle aina mieluista hommaa. Pirkkalassa ja Tesomalla on hyvät rullaradat ja pienet kaukalot, joita olen hyödyntänyt.

Kaukalon ulkopuolella Tanus on viihtynyt niin vesillä (Pyhäjärvi) kuin golfiakin pelaamassa.

Näyttöpaikkojen perässä

19-vuotias Tanus on Tapparan juniorikoulun omia kasvatteja. Kahdella edellisellä kaudella murtautuminen kirvesrintojen kokoonpanoon on ollut kuitenkin hankalaa, ja pelikokemusta on kertynyt Liigassa Jukureissa ja Mestiksessä.

– Tappara ja tapparalaisuus merkitsee minulle tosi paljon. Pikkupojasta asti olen seurassa pelannut. Isä (Michel Tanus) on toiminut Tapparan lääkärinä ja sitä kautta olen päässyt jo pikkupoikana Liiga-joukkueen koppiin. Tappara on minulle kuin toinen perhe.

Nuorten sarjoissa väkevää jälkeä tehnyt Tanus on pelannut kahdella viimeisimmällä kaudella yhteensä 41 ottelua Jukurien paidassa ja koonnut niissä 14 pistettä. Tapparassa näyttöpaikkoja on samalla jaksolla kertynyt vain seitsemässä ottelussa. Tulevalla kaudella Tanus haluaa ottaa vakiopelipaikan kasvattajaseuransa riveissä.

– Nyt on kunnon mahdollisuus näyttää, ja pääsen varmasti pelaamaan hyvien pelaajien kanssa. Pitää olla valmis. Kukaan ei sitä pelipaikkaa tule antamaan. Isot odotukset minulla on tulevalle kaudelle.

NHL:n suunnalla hiljaista

Tanus oli varauskelpoinen NHL:ään jo kesällä 2018. Kuluneen kauden näytöillään, erityisesti Nuorten MM-kisoissa, hän on nostanut osakkeitaan myös rapakon takana. Tanus suhtautuu tilanteeseen kuitenkin maltillisesti.

– Aika vähän on yhteydenpitoa ollut. Joitain viestienvaihtoja on ollut. Kaksi vuotta sitten keskusteluja oli vähän enemmän. Nyt on toisaalta tullut hyviä näyttöjä, ja odotuksia varauksen suhteen on siksi taas vähän enemmän.

– En ole kuitenkaan varaustilaisuutta sen enempää miettinyt. Jätetään asia omaan pikku koteloonsa. Itse tiedän, että taidot riittävät pelaamiseen siellä jossain kohdassa.

Tanus pitää itseään kokonaisvaltaisena pelaajana. Hän elää erikoistilanteista – ja pisteistä.

– Haluan järjestää paikkoja ketjukavereilleni. Pystyn jakamaan kiekkoa, näkemään hyvin peliä ja ennakoimaan tilanteita, hän tiivistää.

Liikkuvuuden kautta

Aikuisten tasolle siirryttäessä ja isompia saappaita sovitellessa pelaaja kohtaa uusia haasteita. Tanus ei kuitenkaan myönnä muuttuneensa pelaajana tietoisesti, vaikka fyysiseen puoleen on kiinnitettävä enemmän huomiota.

– Olen koittanut pärjätä paremmin isojen poikien pelissä ja joutunut kamppailemaan kulmissa. Likaista duunia pitää pystyä tekemään entistä enemmän.

– Aerobia on isoin kehityskohteeni ja ihan puhdas voima. Olen hyvä luistelemaan, mikä on tärkeä ominaisuus nykykiekossa. Suoraluistelu on isossa roolissa. Pitää jaksaa painaa vaihto alusta loppuun. Voimanhankinnan kanssa pitää olla tarkkana, ettei siihen panosta liikaa. Ketteryyden pitää säilyä, hän korostaa.

Tanus on saanut vastailla monet kerrat kysymyksiin kokoon liittyvistä asioista. 172-senttinen ja 72-kiloinen keskushyökkääjä ei ole iso, mutta monet esimerkit osoittavat, että mitat eivät ole hidaste, mikäli huippuominaisuuksia löytyy.

– Olen kuullut monet kerrat, että pienikokoiset eivät välttämättä pärjää. Kuitenkin heidän luistelutaitonsa on usein erittäin hyvä ja he erottuvat siksi pelissä paremmin. Luistelua ei voi koskaan korostaa liikaa. Ulottuvuudessa en voi tietenkään pärjätä yhtä hyvin, mutta liikkuvuudella pystyn korvaamaan paljon.

– Olen ollut paljon tekemisissä Henrik Haapalan kanssa. Hän on osoittanut, kuinka vähän pienikokoisempikin pelaaja voi pärjätä erinomaisesti keskittymällä oikeisiin asioihin.

Esikuvia läheltä ja kaukaa

Kristian Tanuksen tärkein innoittaja omalla kiekkouralla on ollut Pelicansissa pelaava isoveli Jonatan.

– Hän on aikanaan ottanut minut mukaan ulkojäille ja peleihin. Olen aina katsonut ylöspäin hänen tekemisiään ja halunnut oppia samoja asioita kuin hän.

Pihapeleillä on ollut tärkeä merkityksensä pelaajapolun varhaisina vuosina.

– Lapsuudenkodin naapurissa oli samanikäisiä poikia ja saimme aina pihapelit käyntiin. Joka päivä kikkailtiin naapurin poikien kanssa. Välillä niitä aikoja on ikävä.

Myös maailmantähtien esimerkit ovat vauhdittaneet omaa uraa.

– Youtubesta olen katsellut Patrick Kanen ja Sidney Crosbyn esityksiä. He ovat olleet pikkupojasta asti suosikkejani. On tullut valvottua öitä Stanley Cupin finaaleita katsoen.

– Sitten tietenkin pitää mainita Aleksander Barkov, joka on veljeni hyvä kaveri. On ollut hienoa päästä läheltä seuraamaan, kuinka hän hoitaa harjoitteluaan.

Maajoukkueesta lisävirtaa

Tanus on kerännyt urallaan ison ottelumäärän eri ikäkausimaajoukkueissa. Kaudella 2015-16 hän teki Leijona-debyyttinsä U16-maajoukkueessa. Poikamaajoukkuevuodet huipentuivat kevääseen 2018. U18-ikäluokan maailmanmestaruudella on erityinen paikkansa Leijona-polulla.

– Se on ollut menestyshetkistä kirkkain. Kisat menivät niin itseltä kuin joukkueeltakin tosi hyvin.

Elokuussa 20 vuotta täyttävän Tanuksen viimeinen edustustehtävä nuorisomaajoukkueissa oli vuodenvaihteen Nuorten MM-kisoissa. Hän nousi joukkueen avainpelaajien joukkoon kokoamalla seitsemässä ottelussa pisteet 2+7.

– On aina kunnia pukea Leijona-paita päälle. Kansainvälisissä peleissä olen päässyt näkemään eri pelaajien toimintatapoja ja saanut kokemusta myös erilaisista valmentajista. Olen saanut heiltä hyviä neuvoja ja oppia tulevaisuutta varten. Kesken kauden tulleet maajoukkuekomennukset ovat antaneet sarjapeleihinkin ison piristysruiskeen.

Vauhtia Liigaan Mestiksestä

Alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruuden jälkeen Tanus pohti uransa jatkoaskelia. Tapparassa näyttöpaikkoja ei kuitenkaan auennut riittävästi, ja Tanus lähti hakemaan kokemuksia aikuisten peleistä Mestikseen.

– LeKissä sain ison roolin sentterinä ja pääsin pelaamaan paljon myös erikoistilanteita. Se oli itselle tosi tärkeä kausi. Sain lisää kamppailuvoimaa ja pääsin pelaamaan kokeneempien pelaajien kanssa.

Syyskausi tuotti kuitenkin debyytin Liigassa, Tapparan paidassa, Ilvestä vastaan.

– Tappiohan siitä tuli. Aika paljon jännitti. Kuitenkin silloin mietti, että tämä on ainutlaatuinen kokemus. Pyrki vain nauttimaan siitä hetkestä.

Tappioita on opittava käsittelemään. Tanus ottaa esimerkin kolmen vuoden takaa.

– B-junnuissa meillä oli tosi hyvä joukkue. Kauden päätteeksi pelasimme mitaleista Final Four –turnauksessa Kuopiossa. Semifinaaleissa pelasimme KalPaa vastaan, jonka olimme kauden aikana voittaneet suurinumeroisesti. Sössimme kuitenkin pelin ja hävisimme jatkoajalla. Se oli silloin todella iso pettymys ja jäänyt isosti mieleen.

Liigan tulokaskaudella Tanus sai lisää vastuuta Jukureissa, jonka paidassa syntyi myös Liiga-uran avausmaali Lukon verkkoon helmikuussa 2019.

– Hienolta se tuntui, vaikka maali oli vähän onnenkantamoinen. Ja oli hyvä, että sain maalin ikäänkuin alta pois. Kiekkokin on kaapissa tallessa.

Tavoitteita ja unelmia

Tanus korostaa, kuinka kevään poikkeustilanne pitää osata hyödyntää nimenomaan harjoituksellisesti. Nuori urheilija haluaa tehdä ratkaisuja, jotka kantavat eteenpäin – kestävät poikkeusolot kuinka kauan tahansa.

Katse on käännetty ensi kauteen, mutta sen jälkeisillekin kausille on ladattu isoja odotuksia. Kristian Tanus haluaa tehdä unelmistaan totta.

– Ensimmäinen tavoite on tietenkin vakiinnuttaa paikka Liigassa. Sitten haluan nousta sarjan kärkipelaajien joukkoon ja edelleen kohti isompia sarjoja. Koulut on nyt hoidettu, joten keskityn täysillä jääkiekkoon, Tanus päättää.


---
Julkaisija: Antti Seppänen