Cody Kunyk kantaa HPK:n menestystä harteillaan: ”Jos haluamme menestyä, minun pitää olla parhaimmillani”

3.3.2020
Cody Kunyk kantaa HPK:n menestystä harteillaan: ”Jos haluamme menestyä, minun pitää olla parhaimmillani”

Cody Kunyk on ollut yksi tämän kauden tehokkaimmista ulkomaalaispelaajista Liigassa. Hän on kuitenkin kantanut suurta huolta kauden aikana maalintekotehokkuudestaan. Mitä pidemmälle kevät etenee, sitä suuremmassa valokeilassa hän on.

Kanadalainen jääkiekkoilija on kevään korvalla helppo saada hyväntuuliseksi ja juttutuulelle. Kun HPK:n Cody Kunykin kanssa ottaa puheeksi kovaa vauhtia lähestyvät pudotuspelit, ilmestyy keskushyökkääjän kasvoille virne, joka pysyy miehen kasvoilla lähes koko haastattelun ajan.

– Tämä on vuoden paras vaihe. Pudotuspelien takia pelaamme. Minulla on hyvä fiilis ennen runkosarjan viimeisiä pelejä. Vielä on hankala sanoa, mille sijalle päädymme, koska sarjassa on hyvin tiukkaa. Ei sillä kai ole väliäkään. Tiedämme joka tapauksessa, että olemme mukana pudotuspeleissä, Kunyk sanoo.

HPK päättää monen joukkueen tavoin runkosarjan kahdella kolmen pelin viikolla. Hallitsevan mestarin mahdollisuudet yltää vielä kuuden parhaan joukkoon ovat hienonhienosti elossa. Kahdeksan tehopistettä helmikuun kymmenessä ottelussa tehnyt Kunyk uskoo, että hänen koneestaan on vielä otettavissa lisää tehoja irti.

– Sitä tarvitaan tähän aikaan vuodesta! Aina pelien aikana tulee tilanteita, jotka toivoo, että olisi hoitanut paremmin, mutta nyt ne täytyy pitää minimissä. Esimerkiksi viime viikon kahta tappiota ei saa enää murehtia. Pitää katsoa eteenpäin seuraavaan peliin ja oltava parempia, hän tuumaa.

Kolmatta kauttaan Liigassa pelaava Kunyk on yksi tämän kauden tehokkaimpia ulkomaalaisvahvistuksia. Hän komeilee pistepörssin kymmenen parhaan joukossa ja syöttötilaston ykkösenä.

– Minulla oli kauden alussa enemmän itseluottamusta, kun tiesin, että tämä on jo kolmas kauteni täällä. Tiesin, että pääsisin pelaamaan hyvien pelaajien kanssa, koska he voittivat mestaruuden viime vuonna. He haluavat toistaa sen, ja minä haluan olla siinä mukana. Olin innoissani, kun tulin tänne.

– Joskus tuntuu, että olen sentterinä ikään kuin kolmas puolustaja, mutta pidän siitä. Laitan kiekkoa laitahyökkääjille ja liityn hyökkäyksiin sitten toisesta aallosta. Toivottavasti olen niissä tilanteissa vapaana ja saan tehtyä maaleja ja pisteitä, hän sanoo.

Toivotko, että olisi tehnyt enemmän maaleja tällä kaudella?

– Totta kai! Siinä mielessä minulla on ollut outo kausi. Muutamaan otteeseen tällä kaudella en ole edes halunnut laukoa, koska päässäni oli ajatus, että ei se mene sisään kuitenkaan. Siinä mielessä kausi on ollut pitkä, mutta olen ajatellut, että tällainen tämä kausi nyt on. On pitänyt keskittyä peleissä muihin asioihin, jotka olen voinut tehdä hyvin ja toivoa, että pystyn korvaamaan siten sen, että en ole tehnyt niin paljon maaleja kuin olisin halunnut, hän sanoo suoraan.

– Kaikki on pään sisältä kiinni. Kun niitä aikoja on tullut, on vain pitänyt pitää mieli puhtaana ja keskittyä pelin muihin osa-alueisiin. Se on auttanut. Olen myös treenannut vetoa harjoituksissa, hän kertoo siitä, miten on laukaushaluttomat ajanjaksonsa käsitellyt.

Edmontonin kupeesta kotoisin oleva Kunyk on tehnyt jo oman piste-ennätyksensä Liigassa. Pistemäärä ei silti ole hänen pelaamisensa itseisarvo vaan seurausta hyvin tehdystä työstä.

– Se on hienoa, mutta se ei ole asia, johon keskityn. Jos haluamme menestyä, minun pitää olla parhaimmillani. On ollut pelejä, joissa olen ollut ja pelejä, joissa en ole ollut. Nyt pitää vaan huolehtia, että olen parhaimmillani joka ilta, hän sanoo.

Kunyk täyttää toukokuussa 30 vuotta, ja naurahtaa, ettei muista hirveästi kotikaupunkinsa Sherwood Parkin läheltä tulevan Edmonton Oilersin syntymäkeväänään voittamaa viimeistä Stanley Cupia. Oilersin viime NHL-mestaruus ja Kunyk ovat siis varttuneet jo niihin ikiin, että Kunykilta on lupa odottaa joukkueensa johtavana pelaajana toimimista tänä keväänä.

– Se kuuluu siihen, että on joukkueen kokeneimpia. Kun olin nuori, katsoin ylöspäin niitä pelaajia, jotka olivat olleet mukana pitkään. Yritin tarkkailla heitä ja ottaa heistä mallia. Olen muuttunut vuosien varrella henkisesti siinä, mitä pitää tehdä peleissä ja treeneissä. Kaikki perustuu siihen, mitä olen oppinut vanhemmilta pelaajilta. On hieman hullua, että olen yksi vanhimmista, mutta ei se minua haittaa, hän toteaa.

HPK:n joukkue saattaa olla paperilla nuori, mutta vuoden takaisin mestaruuskevään jäljiltä jo karaistunut.

– Monet viime vuonna voittaneet jatkoivat täällä, joten heillä on siitä kokemusta. Joukkue voi olla nuori iältään, mutta heillä on kokemusta pitkästä pudotuspelikeväästä. Meillä on hyvä sekoitus kavereita, jotka eivät ole kovin vanhoja, mutta ovat pelanneet riittävän pitkään, Kunyk sanoo.

Kunykin tähtäimessä on pitkä kevät.

– Mestaruuden voittaminen on totta kai pääasia. On kuitenkin huolehdittava siitä, että pystyy antamaan parhaansa ja joukkueelle mahdollisuuden voittaa. Kun pelaamme muita huippujoukkueita vastaan, olemme hyvin tasaisia. On pidettävä huolta siitä, että pystymme siihen joka ilta, hän linjaa.

Olisiko yllätys, jos kevät toisi teille menestystä?

– Meille se ei olisi yllätys, mutta kaikille muille se olisi shokki! Kärkijoukkueista kuulee paljon juttuja, mutta meille se ei olisi järkytys, koska tiedämme, mihin pystymme.

* * *

Teksti: Panu Markkanen


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen