Sebastian Dyk on ollut HIFK:lle täysosumahankinta – ”Olen tyytyväinen joukkueeseen ja siihen, missä olen"

19.2.2020
Sebastian Dyk on ollut HIFK:lle täysosumahankinta – ”Olen tyytyväinen joukkueeseen ja siihen, missä olen"

Sebastian Dyk on ollut yksi Liigan tämän kauden parhaista ulkomaalaishankinnoista. Dyk on runkosarjan viimeisten viikkojen koittaessa HIFK:n paras maalintekijä. Hän on sopeutunut ensimmäisellä kaudellaan Ruotsin ulkopuolella Liigaan todella nopeasti.

Joskus todellakin saa, mitä tilaa. HIFK haki täksi kaudeksi vahvaa maalintekovoimaa hankkiessaan Ruotsin Allsvenskanissa maaleja viime kaudella ison kasan mättäneen Sebastian Dykin. Ruotsalaislaitahyökkääjä ampui Södertäljelle peräti 28 maalia, ja on osunut HIFK:nkin paidassa mukavat 18 kertaa. Tuolla määrällä kolkutellaan Liigan maalipörssin kärkikymmenikön ovia.

– Pidän maalinteosta, mutta olen saanut paljon apuja hyviltä joukkuekavereilta. Kopissamme on hyviä pelaajia, jotka pystyvät rakentamaan tilanteita ja maalipaikkoja minulle. Olen onnistunut niissä. Olen yrittänyt ampua paljon ja luoda hyvää hyökkäyspeliä. Pidän maalinteosta. Se on aina hauskaa ja auttaa joukkuetta, sanoo Dyk maalimäärästään.

– Olen halunnut pelata hyvää hyökkäyspeliä ja auttaa joukkuetta mahdollisimman paljon. Halusin kehittää myös puolustuspelaamistani. Halusin blokata, tehdä paljon töitä ja karvata kovaa, mitä pitää myös tehdä. Kuten sanoin, meillä on hyvä joukkue ja pelaan hyvien pelaajien kanssa. He ovat auttaneet minua tekemään pisteitä ja maaleja. Olen hyvin tyytyväinen joukkueeseen ja siihen, missä olen. Organisaatio ja fanit ovat hyviä, mikä auttaa paljon, hän jatkaa.

Dyk tiesi HIFK:hon tullessaan, että tarjolla olisi vastuuta nimenomaan joukkueen kärkiketjuissa. Hän ei jättänyt tilaisuutta käyttämättä.

– Peliaika on jotain, mitä itse ansaitset. Asenteeni on aina se, että et voi pelata huonosti ja tehdä vääriä asioita ja silti saada paljon jääaikaa. Tiesin, että minulla olisi hyvä mahdollisuus näyttää, mitä osaan. Kaikki ovat auttaneet minua paljon. Muut pelaajat ja valmentajat ovat tehneet asiat minulle helpoiksi, Dyk sanoo.

Odotukset ulkomaalaisvahvistuksia kohtaan ovat aina kovat. Dyk on ollut heidän joukossaan tällä kaudella yksi tehokkaimmista.

– Suurimmat paineeni tulevat minulta itseltäni. Puhuin Tobias Salmelaisen ja päävalmentajan kanssa ennen kautta ja he sanoivat, että minun pitää vain tehdä paljon töitä, ja pisteitä tulisi sitä kautta. Ei pitänyt ajatella niitä liikaa, vaan pelata sellaista jääkiekkoa, jossa olen hyvä. On pitänyt pelata myös oman systeemimme mukaan. Täällä oli minulle uusia asioita: pienempi kaukalo ja hieman erilainen pelitapa. Olen mukautunut koko kauden ajan. Olen pyrkinyt katsomaan videoita ja opettelemaan asioita muilta pelaajilta. Eniten paineita tuli siitä, että halusin näyttää, mitä osaan ja mitä voin tuoda joukkueelle, hän toteaa.

Tämä kausi on Dykille ensimmäinen Ruotsin ulkopuolella, joten siihen nähden Suomeen sopeutuminen on ollut sujuvaa.

– Peli on nopeampaa ja fyysisempää, mutta olen mukautunut aika hyvin. Olo on aika luottavainen sen suhteen, miten kaikki toimii täällä. Tässä sarjassa pelataan todella nautittavaa jääkiekkoa. Olen tyytyväinen siihen, missä menen.

Dykin maalimäärät ovat olleet juuri tällä ja viime kaudella hänen aikuisuransa parhaita. Se ei ole sattumaa.

– Olen aina tiennyt, että olen nopea ja minulla on hyvä laukaus. Aiemmin olen kärsinyt myös loukkaantumisista. En ollut muutama vuosi sitten tyytyväinen siihen, että saatoin olla hyvä kymmenen pelin ajan ja sitten pelata seuraavat kymmenen peliä huonosti ja taas seuraavat hyvin. Päätin, että haluan olla mahdollisimman hyvä huonoimmillanikin. Jos ei olisi paras päiväni, niin pystyisin silti pelaamaan korkealla tasolla. Pari vuotta sitten tuntua hyvältä, ja viime kaudella löysin itseni jääkiekkoilijana ja sen, miten haluan pelata. Siirto tänne oli iso askel, ja nyt yritän ratsastaa tällä aallonharjalla ja parantaa joka päivä ollakseni mahdollisimman hyvä, hyökkääjä tuumaa.

Dykin maalitahti on ollut paranemaan päin tammikuun alun lyhyen poissaolon jälkeen. Marras-joulukuussa hän osui yhteensä neljästi, mutta viimeksi kuluneen kuukauden aikana maaleja on syntynyt 11:ssä ottelussa kuusi. Yhteinen sävel keskushyökkääjä Anton Lundellin kanssa on löytynyt hyvin.

– Hän on loistava nuori pelaaja. Yritän puhua hänen kanssaan paljon. Hän puhuu myös ruotsia, joten keskustelut ovat helpompia. Kehotan häntä nauttimaan koko ajan siitä, missä hän on ja että hän nauttisi jääkiekosta. En ole koskaan vihainen hänelle, jos hän yrittää jotain liikettä puolustajaa vastaan. Haluan, että hän yrittäisi olla mahdollisimman hyvä. Jos hän menettää kiekon, niin sitten molemmat teemme töitä saadaksemme sen takaisin. Yritän nostaa hänen itseluottamustaan. Toivottavasti hän saa kesällä hyvän varauksen. On ollut mukavaa auttaa häntä olemaan parempi. Opimme paljon toisiltamme ja yritämme nostaa toisemme uudelle tasolle. Hän on todella viisas pelaaja ja lukee peliä hyvin. Kun hän tulee keskeltä ylös, niin tiedän, että minun on pidettävä vauhtia yllä laidassa, ja kiekko tulee hyvään vauhtiin. Hän on hyvin lahjakas. Nautitaan hänen seuraamisestaan Liigassa niin kauan kuin hän on täällä.

Dyk on pelannut aikuisten sarjoissa SHL:n nousukarsinnoissa, mutta ei vielä koskaan minkään pääsarjan pudotuspeleissä. Niissä onnistuminen muutaman viikon päästä olisi tärkeää.

– Se olisi hienoa. Maalit auttavat joukkuetta. Haluan todella kovin voittaa mestaruuden näiden kavereiden kanssa. Jos pystyn pelaamaan hyvin ja auttamaan sillä joukkuetta, niin yritän osua joka pelissä. Toivon, että löydämme hyvän tavan parantaa peliämme viimeisissä peleissä, hän sanoo.

* * *

Teksti: Panu Markkanen


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen