Justus Annunen janoaa vastuuta Kärppien maalilla – ”Se pelaa, kumpi on kuumempi”

5.2.2020
Justus Annunen janoaa vastuuta Kärppien maalilla – ”Se pelaa, kumpi on kuumempi”

Kärppien maalivahti Justus Annunen ei halua huomiota osakseen sillä, että hallitsee Liigan maalivahtitilastoja. Hänelle tärkeämpää on hänen oman pelaamisensa taso ja totta kai voittaminen.

Oulun Kärpissä on totuttu siihen, että on vuosi ja kausi mikä tahansa, ei joukkueen maalilta lopu laatu kesken. Oulussa on saatu tälläkin kaudella nauttia huippuluokan maalivahtiosaamisesta, sillä Kärppien maalivahtikaksikko Justus AnnunenPatrik Rybár on ollut Liigan parhaimmistoa.

Erityinen sensaatio on ollut ensimmäistä kokonaista kauttaan Liigassa pelaava Annunen.

– Tosi hyvin on kyllä mennyt. En osannut ajatella ennen kauden alkua muuta kuin, että kyllä varmasti pärjään täällä ihan hyvin. Sitä, kuinka paljon saisin pelata tai kuinka pelit menisivät, en osannut odottaa yhtään. Koko kausi on ollut positiivinen yllätys, että olen pystynyt suorittamaan näin tasaisesti, sanoo Annunen.

Annunen on pelannut viisi Kärppien seitsemästä edellisestä pelistä. Hän on päästänyt jokaisella kerralla korkeintaan kaksi maalia, eli on antanut illasta toiseen joukkueelleen perinteisen mahdollisuuden voittaa. Hän pelasi nuorten MM-kisojen jälkeen ensimmäisen kerran vasta tammikuun 17. päivänä.

– Oikeastaan kaikki pelit ovat olleet hyviä. Olen pystynyt suorittamaan tasaisesti. Sehän se on tärkeintä tässä hommassa. Kisoissa oli todella hienoa, mutta oli myös hienoa palata arkeen kiinni ja kotiin pelaamaan. Pääsin pelaamaan kisoissa paljon, joten oli helppo tulla pelaamaan. Oli hyvä pelitatsi päällä, hän sanoo.

Annunen on noussut varsin sensaatiomaisesti Liigan huipputorjujien joukkoon ja siinäkin kaartissa aivan eturintamaan. Hän oli pelannut ennen tätä kautta vain kaksi Liiga-ottelua, yhden viime ja yhden toissa kaudella. Kevään korvalla 20 vuotta täyttävä maalivahti on Liigan maalivahtitilastoissa sekä torjuntaprosentilla että ottelua kohden päästettyjen maalien mukaan mitattuna ykkönen.

– Tilastot ovat tilastoja. Itse en tykkää yhtään katsella niitä. Ne eivät kerro maalivahtipelaamisesta koko totuutta. Muuten olen kyllä pysynyt ihan hyvin mukana. Haluan katsoa enemmänkin kokonaiskuvaa ja se on ollut ihan hyvä tällä kaudella. Ihan hyvin olen mukana pärjännyt, linjaa Annunen.

Maalivahdeille tärkeässä voittotilastossakin Annunen on kärkiviisikossa. Alle 20-vuotiaiden MM-projekti piti hänet sivussa Kärppien riveistä pitkän aikaa, joten ilman sitä ja vastuun jakamista Rybárin kanssa Annunen olisi varmasti tuossakin tilastossa korkeammalla. Voittojen suhde verrattuna pelattuihin otteluihin on kempeleläissyntyisellä maalivahdilla kuitenkin aivan omaa luokkaansa.

– Mieluummin päästän viisi maalia ja voitamme kuin päästän yhden ja häviämme 0-1. Pitää katsoa kokonaiskuvaa ja sitä, minkälaisia maaleja menee taakse. Pitää osata katsoa tuloksen taakse. Joskus voi tehdä kaiken oikein ja silti vastustaja tekee maaleja. Jonain päivänä voi tuntua, että vastustaja olisi voinut tehdä viisi maalia ja silti ei ole mennyt yhtään, vaan on ollut tuuria mukana. Pitää katsoa tuloksen taakse, eikä pelkästään tulosta, Annunen kertoo.

Annusen panoksesta tulosten ja tilastojen takana kertonee paljon se, että kokenut Jussi Jokinen äityi joulun alla mainitsemaan Liiga-podcastissa, että Annunen oli Kärpille syyskauden tärkein pelaaja.

– Tosi mahtavaa kuulla, että oma joukkuekaveri ajattelee tuolla lailla. Hienoa kuulla. Olen varmasti tehnyt jotain oikein, kun minusta on saatu tuollainen kuva. Hienoa kuulla tuo omalta joukkuelaiselta, sehän se tärkeintä on, kiittelee Annunen.

Maajoukkueviikolla Annunen on paljon Kärpissä vartijana, sillä Rybár on Slovakian maajoukkueen mukana, ja vastuuta on varmasti Annuselle luvassa. Runkosarjan lopun esitykset vaikuttavat myös siihen, kuka valitaan runkosarjan jälkeenkin tolppien väliin.

– Rybár on pelannut myös todella hyvin koko kauden. Varmasti on tiukkaa, että kuka pääsee pudotuspeleissä maalille. Meillä on hyvä tilanne ja kova taistelu paikasta. Täytyy vain antaa kaikkensa joka päivä ja toivoa, että pääsee pelaamaan. Se, kumpi on kuumempi, kun ne pelit alkavat, varmasti pelaa silloin. Toivon, että se olen minä, mutta toivon myös, että joukkue voittaa. Se, kumpi silloin on parempi, on varmasti maalilla.

Maajoukkuekutsu tälle viikolle ei ollut Annusellakaan kaukana, mutta molempia Kärppien maalivahteja ei käytännössä voitu valita edustustehtäviin. Leijonapaita on toki myös hänenkin mielessään.

– Sehän on suurin kunnia, jonka suomalainen jääkiekkoilija voi saada, että saisi pelata se paita päällä. Teen vain joka päivä parhaani kentällä, ja toivottavasti jonain päivänä kutsu käy. Se on ollut aina tavoitteena ja toivottavasti pääsen joskus kokemaan sen, kun aika on oikea, hän sanoo.

Kärppien viikko pitää sisällään vierasottelut Pelicansia ja Tapparaa vastaan.

– Toivottavasti pääsen pelaamaan paljon. Rybár pelasi aika kauan, kun olin kisoissa. Toivottavasti saisin pelata nyt paljon.

* * *

Teksti: Panu Markkanen


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen