KooKoon Martin Bergerille neljän ottelun pelikielto

28.1.2020

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi KooKoon Martin Bergerille neljän (4) ottelun pelikiellon lauantain KooKoo–HPK-ottelussa tapahtuneesta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Berger on pelikiellossa KooKoon neljässä seuraavassa ottelussa: 29.1. JYP–KooKoo, 1.2. KooKoo–Jukurit, 5.2. KooKoo–TPS ja 7.2. SaiPa–KooKoo.

* * *

Kurinpitopäätös 32/2019–20 kokonaisuudessaan

Pelaaja: Martin Berger
Ottelu: KooKoo–HPK
Peliaika: 59:23
Pelipäivä: 25.1.2020

1. Selostus asiasta

KooKoo–HPK-ottelun peliajassa 59:23 maalinedustatilanteessa Martin Berger iskee takanaan olevaa HPK-pelaajaa päähän. Ottelun tuomaristo tuomitsi tilanteesta 5 minuutin ja pelirangaistuksen (5+PR) syynä pään tai niskan alueelle kohdistunut taklaus (sääntö 124).

Tilannehuone on katsonut tilanteen ja päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen kurinpitokäsittelyyn. Päävideotuomarin mukaan tilanteesta tulisi määrätä Bergerille ottelurangaistus.

Berger on antanut suullisen lausuman tilanteesta.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteilta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Tämä sääntö syrjäyttää kaikki vastaavat pään ja niskan alueelle kohdistuvat teot paitsi tappeluun liittyvät. Säännön i ja ii kohtien mukaan päähän kohdistuvasta taklauksesta määrätään harkinnan mukaan pieni rangaistus ja käytösrangaistus (2+10); iso rangaistus ja pelirangaistus (5+20) tai ottelurangaistus (OR).

Kurinpitodelegaatio on katsonut tilanteesta olevan videotallenteen, lukenut erotuomariraportin ja kuullut Bergerin lausuman. Delegaatio toteaa, että videotallenteelta käy ilmi, että KooKoon maalinedustalla on kiekottomien HPK:n Niklas Frimanin ja KooKoon Bergerin välillä kamppailutilanne. Pelaajien ollessa rinnakkain ja katseiden ollessa kohti kiekollista tilannetta sinivaavalla, Berger iskee yllättäen yläkädellään Frimania päähän. Friman loukkaantuu tilanteessa.

Rangaistusharkinnan osalta delegaatio toteaa, että Berger iskee kädellään kiekotonta Frimania. Ennen tekohetkeä pelaajat käyvät kaksinkamppailua maalinedustalla ja Friman asettuu Bergerin viereen tämän oikealle puolelle. Bergerin kertomuksesta voidaan todeta tämän olevan tietoinen Frimanin asemasta ja että hän tarkoituksellisesti kohdistaa iskun yläkädellään Frimanin ylävartalon alueelle kaksinkamppailutarkoituksessa. Bergerin isku tulee sivusuunnasta ja yllättäen, kohdistuu Frimanin päähän ja on riittävän voimakas aiheuttamaan tämän loukkaantumisen. Bergerin pelaamista tilanteessa on delegaation mukaan pidettävä tahallisena ja piittaamattomana sekä maalinedustalla sallitun kamppailun rajat selvästi ylittävänä.

3. Ratkaisu

KooKoon Martin Bergerille määrätään neljän (4) ottelun pelikielto. Berger on pelikiellossa KooKoon seuraavien neljän ottelun ajan.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

27. tammikuuta 2020

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen