Sportin Turo Asplundille viiden ottelun pelikielto

21.1.2020
Sportin Turo Asplundille viiden ottelun pelikielto

Kuva: Atte Rissanen

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi Sportin Turo Asplundille viiden (5) ottelun pelikiellon perjantain KalPa–Sport-ottelussa tapahtuneesta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Asplund on kärsinyt väliaikaisen pelikiellon aikana yhden ottelun pelikiellostaan 18.1. Jukurit–Sport-ottelussa. Hyökkääjä on pelikiellossa vielä Sportin neljässä seuraavassa ottelussa: 22.1. Sport–Lukko, 29.1. HIFK–Sport, 1.2. Sport–Ilves ja 5.2. Sport–Ilves.

* * *

Kurinpitopäätös 31/2019–20 kokonaisuudessaan

Pelaaja: Turo Asplund
Ottelu: KalPa–Sport
Peliaika: 43:02
Pelipäivä: 17.1.2020

1. Selostus asiasta

KalPa–Sport-ottelun peliajassa 43:02 Sportin Turo Asplund luistelee kiekottoman KalPan Miikka Pitkäsen luistelulinjalle osuen tätä samalla olkapäällään päähän. Ottelun tuomaristo tuomitsi tilanteesta 5 minuutin rangaistuksen ja pelirangaistuksen (5+PR) estämisestä.

Tilannehuone on katsonut kyseisen tilanteen ja päävideotuomari on asettanut taklauksen edelleen kurinpitokäsittelyyn, koska päävideotuomarin näkemyksen mukaan tilanteesta tulisi määrätä Asplundille ottelurangaistus.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Pitkänen loukkaantui tilanteessa eikä pelannut enää ottelussa.

Asplund on määrätty väliaikaiseen pelikieltoon 18.1.2020 kurinpitodelegaation tekemällä päätöksellä.

Asplund on antanut suullisen lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Tämä sääntö syrjäyttää kaikki vastaavat pään ja niskan alueelle kohdistuvat teot paitsi tappeluun liittyvät. Säännön i ja ii kohtien mukaan päähän kohdistuvasta taklauksesta määrätään harkinnan mukaan pieni rangaistus ja käytösrangaistus (2+10); iso rangaistus ja pelirangaistus (5+20) tai ottelurangaistus (OR).

Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan KalPan hyökkäyksen aikana keskialueella tulee Kai Kantolan syöttö KalPan hyökkäysalueen siniviivan tuntumaan. Syöttöä lähtevät tavoittelemaan Sportin puolustaja, jäähyaitioista tuleva Sportin Asplund ja KalPan Pitkänen. Pitkänen pyrkii eteenpäin kurottamalla tavoittamaan kiekon, mutta ensimmäisenä kiekon tavoittaa Sportin puolustaja. Tämän jälkeen Asplund liukuu kiekottoman Pitkäsen eteen osuen tätä olkapäällä päähän. Pelaajien välillä ei ole muuta kontaktia. Kurinpitodelegaatio toteaa, että Asplundin tilanteen pelaamisesta aiheutuu suora kontakti Pitkästä päähän. Edelleen kurinpitodelegaatio toteaa, että Asplundin tilanteen pelaaminen täyttää estämistä koskevan rangaistuksen tunnusmerkistön, mutta sen lisäksi teko täyttää päähän kohdistuvan taklauksen tunnusmerkistön, koska tilanteessa tapahtuu osuma vastustajan päähän. Näin ollen tilanne arvioidaan säännön 124 määritelmässä todetulla tavalla vastustajan päähän kohdistuneena taklauksena.

Rangaistusharkinnan osalta kurinpitodelegaatio toteaa, että Asplund näkee Pitkäsen tilanteen pelaamisen ja samalla sen, ettei Pitkänen ole tietoinen takaviistosta tilanteeseen tulevasta Asplundista. Kurinpitodelegaatio ei pidä Asplundin tilanteen pelaamista tarkoituksellisena vastustajan päähän kohdistuvan taklauksena vaan pitää enemmänkin pelitilanteen huolimattomana pelaamisena. Asplundin tilanteen pelaamisen seurauksena tilanteessa tapahtuu suora ja voimakas osuma Pitkästä päähän. Edellä mainituilla perusteilla kurinpitodelegaatio pitää Asplundin taklausta ottelurangaistuksen arvoisena tekona.

Liigan hallitus on kokouksessaan 16.12.2019 päättänyt, että Liigan kurinpitomenettelyssä päähän kohdistuvista taklauksista annettavia sanktioita kovennetaan välittömästi. Jatkossa kaikista taklaamalla suoritetuista päähän kohdistuvista ja ottelurangaistuksen arvoiseksi katsottavista taklauksista annetaan vähintään viiden (5) ottelun pelikielto. Kurinpitodelegaatio on ottanut rangaistusharkinnassa edellä mainitut seikat huomioon ja pitää Asplundin suorittamaa vastustajan päähän kohdistuvaa taklausta, jonka seurauksena taklattu pelaaja loukkaantuu, viiden ottelun arvoisena tekona.

Asplundilla ei ole huomioon otettavaa kurinpitohistoriaa.

3. Ratkaisu

Sportin Turo Asplundille määrätään viiden (5) ottelun pelikielto. Asplund on kärsinyt pelikiellostaan yhden ottelun väliaikaisen pelikiellon aikana ja on vielä pelikiellossa Sportin neljän seuraavan ottelun ajan.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

21. tammikuuta 2020

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja

Video tilanteesta


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen