Sportin Aaro Vidgrenille kuuden ottelun pelikielto

21.1.2020
Sportin Aaro Vidgrenille kuuden ottelun pelikielto

Kuva: Atte Rissanen

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi Sportin Aaro Vidgrenille kuuden (6) ottelun pelikiellon perjantain KalPa–Sport-ottelussa tapahtuneesta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Vidgren on kärsinyt väliaikaisen pelikiellon aikana yhden ottelun pelikiellostaan 18.1. Jukurit–Sport-ottelussa. Hyökkääjä on pelikiellossa vielä Sportin viidessä seuraavassa ottelussa: 22.1. Sport–Lukko, 29.1. HIFK–Sport, 1.2. Sport–Ilves, 5.2. Sport–Ilves ja 7.2. Pelicans–Sport.

* * *

Kurinpitopäätös 30/2019–20 kokonaisuudessaan

Pelaaja: Aaro Vidgren
Ottelu: KalPa–Sport
Peliaika: 22:38
Pelipäivä: 17.1.2020

1. Selostus asiasta

KalPa–Sport-ottelun peliajassa 22:38 Sportin Aaro Vidgren luistelee kiekottoman KalPan Ryan Wilsonin luistelulinjalle taklaten samalla Wilsonia. Ottelun tuomaristo tuomitsi tilanteesta 2 minuutin rangaistuksen estämisestä.

Tilannehuone on katsonut kyseisen tilanteen ja päävideotuomari on asettanut taklauksen edelleen kurinpitokäsittelyyn, koska päävideotuomarin näkemyksen mukaan tilanteesta tulisi määrätä Vidgrenille ottelurangaistus.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Wilson loukkaantui tilanteessa eikä pelannut enää ottelussa.

Vidgren on määrätty väliaikaiseen pelikieltoon 18.1.2020 kurinpitodelegaation tekemällä päätöksellä.

Vidgren on antanut suullisen lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Säännön i ja ii kohtien mukaan päähän kohdistuvasta taklauksesta määrätään harkinnan mukaan pieni rangaistus ja käytösrangaistus (2+10); iso rangaistus ja pelirangaistus (5+20) tai ottelurangaistus (OR).

Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan Sportin hyökkäysalueella on irtokiekkotilanne, jossa kiekon saa haltuunsa Sportin Jesse Paukku. Tilanteessa Paukkua paineistaa KalPan puolustajat. Samanaikaisesti Vidgren luistelee sivusuunnasta kiekottoman Wilsonin luistelulinjalle ja samalla kohdistaen tähän selällään taklauksen. Vidgrenin pelaamisesta aiheutuu kontakti Wilsonia päähän. Kurinpitodelegaatio toteaa, että Vidgrenin tilanteen pelaaminen täyttää estämistä koskevan rangaistuksen tunnusmerkistön, mutta sen lisäksi teko täyttää päähän kohdistuvan taklauksen tunnusmerkistön. Tilanne arvioidaan säännön 124 määritelmässä todetulla tavalla vastustajan päähän kohdistuneena taklauksena.

Rangaistusharkinnan osalta kurinpitodelegaatio toteaa, että Vidgren on lausumassaan todennut menneensä tekemään "skriiniä" kiekolliselle joukkueensa hyökkääjälle. Kurinpitodelegaatio toteaa, että Vidgren näkee pelitilanteen kehittymisen hyvissä ajoin ennen blokkauksen suorittamista. Vidgrenin on tullut havaita myös se, että Wilsonilla on katse kiekollisessa Paukussa eikä todennäköisesti havaitse sivusta tilanteeseen tulevaa Vidgreniä. Kurinpitodelegaatio ei pidä Vidgrenin tilanteen pelaamista tarkoituksellisena vastustajan päähän kohdistuvan taklauksena vaan pitää Vidgrenin pelitilanteen pelaamista huolimattomana haavoittuvassa asemassa olevan kiekottoman pelaajan estämisenä. Vidgren pelaa tilanteen taklaamalla sivusuunnasta kiekotonta Wilsonia siten, että siinä aiheutuu osuma Wilsonin päähän. Edellä mainituilla perusteilla kurinpitodelegaatio pitää taklausta ottelurangaistuksen arvoisena tekona.

Liigan hallitus on kokouksessaan 16.12.2019 päättänyt, että Liigan kurinpitomenettelyssä päähän kohdistuvista taklauksista annettavia sanktioita kovennetaan välittömästi. Jatkossa kaikista taklaamalla suoritetuista päähän kohdistuvista ja ottelurangaistuksen arvoiseksi katsottavista taklauksista annetaan vähintään viiden (5) ottelun pelikielto. Kurinpitodelegaatio on ottanut huomioon rangaistusharkinnassa edellä mainitut seikat ja pitää Vidgrenin suorittamaa vastustajan päähän kohdistuvaa taklausta, jonka seurauksena taklattu pelaaja loukkaantuu, kuuden ottelun arvoisena tekona.

Vidgrenillä ei ole huomioon otettavaa kurinpitohistoriaa.

3. Ratkaisu

Sportin Aaro Vidgrenille määrätään kuuden (6) ottelun pelikielto. Vidgren on kärsinyt pelikiellostaan yhden ottelun väliaikaisen pelikiellon aikana ja on vielä pelikiellossa Sportin viiden seuraavan ottelun ajan.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

21. tammikuuta 2020

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja

Video tilanteesta---
Julkaisija: Juuso Kauppinen