Jyri Marttinen Ässien pudotuspelitaistelusta: ”Viime kauden pelaajilla on hirveä halu näyttää”

15.1.2020
Jyri Marttinen Ässien pudotuspelitaistelusta: ”Viime kauden pelaajilla on hirveä halu näyttää”

Porin Ässien keväästä tulee "patavarmasti" erilainen kuin vuosi sitten. Jumbosijalla kärvistely on vaihtunut tiukkaan taisteluun paikasta pudotuspeleissä. Taistelumieli on kokeneen Jyri Marttisen mukaan joukkueessa korkealla.

Talven pimein aika on taittumassa, ja Liigan runkosarjan toinen kolmannes alkaa hiljalleen päättyä. Tilanteet runkosarjan playoffs-viivojen tuntumassa ovat enteilemässä monen joukkueen osalta tiukkaa kevättä. Porissa ja Ässissä tilanne ja taistelu paikasta pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella otetaan heikon viime kauden jälkeen ilomielin vastaan.

– Sen takiahan sitä urheillaan, että lappu on rinnassa ja kilpaillaan. Muutenhan se olisi jotain muuta (kuin urheilua). Onhan meillä paljon asioita, joita haluamme tavoitella, ja jotka ovat myös tavoittelun arvoisia. Tilanne on hyvin paljon erilaisempi kuin viime vuonna. Toki kisaa on paljon jäljellä, Ässien puolustuksen peruspilareihin kuuluva Jyri Marttinen sanoo.

Viime ja tämän kauden otteiden erojen vertailuun ei kevään 2013 Suomen mestari halua enää suuremmin kajota. Eteenpäin katsominen on tärkeämpää.

– Olemme yrittäneet painaa viime vuoden pois mielistä. En näe tarpeellisena alkaa analysoida sitä. Se luku kirjasta on mennyt kiinni. Pelaajilla, jotka ovat täällä viime kaudesta, on hirveä halu näyttää, että emme oikeasti olleet niin huonoja kuin viime vuonna olimme. Meillä on paljon uusia ja nuoria pelaajia, jotka eivät edes olleet mukana. On paljon pelaajia, jotka haluavat näyttää itselle ja muille ja sitten on kehittymässä olevia pelaajia, joista tulee vielä suuria pelaajia. Kaikilla on draivi painaa eteenpäin ja tahtotila on yhteinen, hän sanoo.

Marttinen on Ässien kokenein pelaaja sekä Liiga-otteluilla että ikävuosilla mitattuna. Puolustaja on kuitenkin sanoissaan varsin maltillinen, kun tämän asian merkityksestä puhutaan.

– On minulla varmasti vähän enemmän pelejä kuin seuraavaksi eniten pelanneella ja varmasti enemmän vuosiakin mitä seuraavaksi vanhimmalla. Koitan pysyä nuorempien mukana ja johtaa omalla esimerkilläni. Aina, jos on kokemuksia joistain asioista, se totta kai auttaa. Asiat eivät tule silloin uusina, mutta tarvitseeko kuitenkaan olla kokenut, jotta voisi olla hyvä. Eihän se niin mene. Ehkä se auttaa, kun on tietoa tiukoista paikoista. Se voi auttaa jossakin hetkessä, hän tuumaa.

Ässät haki voimaa ja vireyttä kovaan harjoitteluviikkoon joukkueen ja kannattajien yhteiseltä Pataristeilyltä. Joukkueen kokenein pelaaja Jyri Marttinen on tyytyväinen siihen ilmapiiriin, jossa pelaajat tapasivat kannattajia.

– Se oli hyvin organisoitu tapahtuma. Tuli juteltua laidasta laitaan fanien kanssa muustakin jääkiekosta. Aika vähän tuli puhuttua pelistä. Elämässä on paljon muutakin kuin jääkiekko. Myös Porissa, hän sanoo.

Vaikka alla oli tappio Lukolle, ei siitä enää palautetta pahemmin tullut. Marttinen pelaa Satakunnassa jo kahdeksatta kauttaan, joten ne illat, joina maakunnan herruudesta otellaan, ovat keskimääräistä makeampia.

– En merkkaa niitä kalenteriin isommalla, mutta ihan selväähän se on, että ne ovat hienoja pelejä. Aski on täynnä ja tunnelma katossa. Ei voi sanoa, että ne ovat peruspelejä muiden joukossa. Niistä saa ne samat kolme pistettä, mutta tunnelma on erilainen. Se on eri asia, eikä mikään normaali tiistaipeli, hän toteaa.

Satakunnan derbyjä on tällä kaudella vielä yksi jäljellä. Se pelataan Porissa helmikuun 29. päivänä. Ässät johtaa viiden kohtaamisen jälkeen tätä mittelöä voitoin 3–2.

Ässät pelaa tällä viikolla perjantaina ja lauantaina.

– Hyvillä mielin lähdetään viikkoon. Aurinko paistaa ja tärkeä viikko on taas tulossa. Totta kai yksittäisillä harjoituksilla on merkitystä tekemiselle. Peli kehittyy ja pystymme harjoittelemaan niitä asioita, joita tarvitsee. Fyysinen harjoittelu on tietenkin koko ajan mukana, mutta se, että saamme harjoitteluhetkiä tähän, niin se on hyvä asia. Löytyy asioita, joita voidaan parantaa. Maalintekopeli on yksi niistä, että saataisiin enemmän siinä onnistumisia, Marttinen linjaa.

Jos sarjatilanne alemmalle pudotuspeliviivalla on Ässien osalta tiukka, sitä samaa voi sanoa myös tulevasta ohjelmasta. Ässät kohtaa perjantaina vieraissa Tapparan ja lauantaina kotonaan Kärpät. Seuraavallakin viikolla ensimmäinen vastus on HIFK.

– Saamme mitata itseämme ihan tosissaan, ja niin sen pitää mennäkin. Nämä ovat hienoja juttuja urheilussa, että saamme oikeasti katsoa, miten hyviä olemme ja mihin pystymme. Haaste tulee olemaan tämän sarjan kovinta. Nyt pääsemme mittaamaan, mitä osaamme ja mitä saamme tällä viikolla tehtyä, Marttinen sanoo.

* * *

Teksti: Panu Markkanen


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen