JYP juhlistaa Riikka Sallista – paita kattoon Hippoksella

4.1.2020
JYP juhlistaa Riikka Sallista – paita kattoon Hippoksella

Riikka Sallinen juhli viidettä Suomen mestaruuttaan maaliskuussa 2016. (Kuva: Leijonat / Jukka Salminen)

Suomalaisen naisjääkiekkoilun grand old lady Riikka Sallinen saa lauantaina kasvattajaseuraltaan JYPiltä korkeimman mahdollisen kunnianosoituksen. Niemisen pelipaita numero 13 nostetaan LähiTapiola Areenan kattoon.

Riikka Sallinen (os. Nieminen, ent. Välilä) on Suomen menestynein naisjääkiekkoilija sekä pallotaituri, jonka palkintokaapista löytyy jääkiekon lisäksi jääpallon, kaukalopallon sekä pesäpallon Suomen mestaruuksia.

Viime kevääseen pitkän uransa päättänyt Sallinen pelasi kotikaupungissaan Jyväskylässä 11 kautta sekä SM-sarjassa että 1. divisioonassa. Kaikkiaan Sallinen pelasi naisten SM-sarjassa yhteensä 11 kaudella ja kokosi 135 ottelussaan muhkeat 395 pistettä.

JYPin paidassa Sallinen saavutti kolme SM-kultaa ja kaksi SM-hopeaa. Lisäksi hän voitti mestaruudet sekä EVU:ssa että Shakersissa. Kotimaan sarjojen lisäksi Sallinen pelasi yhteensä viisi kautta Ruotsissa ja Sveitsissä.

Maajoukkueessa Riikka Sallinen voitti kolmesti Euroopan mestaruuden, yhden MM-hopean, kuusi MM-pronssia ja kaksi olympiapronssia. Pitkästä urasta huipputasolla kertoo, että hän edusti Suomea MM-kisoissa ensimmäisen kerran vuonna 1990 ja viimeisissä kahdeksansissa MM-kisoissaan 29 vuotta myöhemmin keväällä 2019. A-maaotteluita hän pelasi kaikkiaan 253 ja keräsi niissä 315 pistettä, enemmän kuin kukaan muu pelaaja.

Sallinen aateloitiin vuonna 2007 Suomen Jääkiekkoleijonaksi numerolla 190. Vuonna 2010 hänet valittiin Kansainvälisen Jääkiekkoliiton IIHF:n Hall Of Fameen ensimmäisenä eurooppalaisena naisena.

* * *

Sallisen paidanjäädytyksen myötä JYPissä tällä kaudella numerolla 13 pelannut Anton Stråka pelaa jatkossa numerolla 22.


---
Julkaisija: Antti Seppänen