Sportin tehomies Chris DeSousa kiittää Risto Dufvaa: "Tiedän, mitä tehdä jäällä"

27.12.2019
Sportin tehomies Chris DeSousa kiittää Risto Dufvaa: "Tiedän, mitä tehdä jäällä"

Jääkiekkoilijan jouluperinteet eivät useinkaan poikkea merkittävästi muun väestön tottumuksista. Elämäntilanne mahdollisti Sportin parhaalle pistemiehelle, Chris DeSousalle, 29, ja joukkueen kolmelle muulle kanadalaispelaajalle joulun, jollaista he eivät välttämättä heti vietä uudelleen.

Joulutauolle lähtö oli Sportissa nyt merkittävästi mielekkäämpää kuin se olisi ollut vielä kuukausi sitten. Ari-Pekka Pajuluoma väistyi päävalmentajan paikalle saapuneen Risto Dufvan tieltä marraskuun 23. päivä. Tämän jälkeen Sport on voittanut yhdeksästä pelaamastaan ottelusta viisi. Ennen Dufvaa alkukauden 22:sta ottelusta kertyi neljä voittoa.

– Alku oli kammottava. Olemme saaneet nyt uuden valmentajan ja pelimme voi nähdä kääntyneen. Olemme voittaneet viime aikoina jonkin verran ja lähestyneet pudotuspelipaikkoja. Menemme isossa kuvassa oikeaan suuntaan, se tuo tällä hetkellä hyvän fiiliksen pukukoppiin, DeSousa summaa.

Tasaisesti läpi runkosarjan suorittanut sentteri antaa vuolaasti kiitosta uudelle päävalmentajalle.

– Hauska kaveri! Olen pitänyt Ristosta, sillä hän on hyvä kommunikoimaan. Hän varmistaa aina, että tiedän, mitä on tapahtumassa. Hän valmentaa joukkuetta suomeksi, mutta tekee aina selväksi, mitä minulta odotetaan. Se on ollut jättimäinen apu, sillä tiedän, mitä tehdä jäällä. Osaan ennakoida pelitilanteita sen sijaan, että vain reagoin siihen, mitä jäällä tapahtuu, DeSousa kuvailee muutosta.

– Hän on valanut minuun paljon itseluottamusta ja uskoa. Siitä on ollut apua.

Tasapisteissä sarjajumbo TPS:n kanssa oleva Sport pitää hallussaan Liigan toiseksi viimeistä sijaa. Edessä on tuskallinen tehtävä: pudotuspeliviivaan ammottavan yhdeksän pisteen eron umpeen ompeleminen. DeSousa on ensisijaisesti tyytyväinen joukkueen uuteen otteeseen.

– Meidän on oltava vielä entistä vakaampia ja aloitettava ottelut paremmin. Olemme usein taistelleet mukaan huonon alun jälkeen, mutta maalin tai kahden eron kurominen kiinni kuluttaa liikaa energiaa. Uskon, että jos jatkamme samoin kuin viimeiset kolme tai neljä viikkoa, meillä on mahdollisuus päästä käsiksi viimeisiin pudotuspelipaikkoihin.

DeSousan joulut Kanadassa ovat pitäneet tavallisesti sisällään perhettä, yhdessäoloa ja illallisia. Viimeiseen kolmeen vuoteen kiekkoammatti ei ole tähän ylellisyyteen kuitenkaan mahdollisuutta tarjonnut. Jälleen oli keksittävä muuta.

– Päätin ottaa joukkueen muiden kanadalaisten Paul Geigerin, Steven Seigon ja Jared Wilsonin kanssa halvat lennot Tukholmaan ja nauttia vain kaupungista joulun ajan. Hauskanpitoa ja illallisia poikien kanssa. En ollut koskaan käynyt Tukholmassa, joten tämä oli erinomainen tapa saada ajatukset irti jääkiekosta.

OHL:ää, yliopistokiekkoa, ECHL:ää ja AHL:ää Pohjois-Amerikassa jyrännyt DeSousa siirtyi tavoittelemaan työpaikkaa Euroopasta kaudelle 2017–18.

Uuden tarinan kirjoittaminen alkoi Itävallan monikansallisessa EBEL-liigassa pelaavassa HC Bolzanossa. Ensimmäinen luku päättyi Kai Suikkasen alaisuudessa Bolzanon mestaruusjuhliin kanadalaisen voittaessa samalla sarjan maalikuninkuuden.

– Pukukoppiimme tuli vain erilainen ääni. Hän (Suikkanen) toi oman mentaliteettinsa ja ajattelutapansa joukkueeseen. Tiesimme, että meillä on hyvä joukkue, mutta toisinaan tarvitaan vain toinen näkökulma. Joskus se on vain muutos itsessään, joka kääntää joukkueen suunnan.

– Ensinnäkin, Suikkanen oli mahtava persoona ja pelaajat kunnioittivat häntä. Hauska kaveri, joka varmisti aina, että joukkue oli kopissa rento ja valmis pelaamaan.

DeSousan tie johti Bolzanosta itävaltalaiseen Vienna Capitalsiin, jossa EBEL-liigan mestaruus oli lähellä uusiutua. Loppuottelut Klagenfurtia päättyivät 2-4-tappioon DeSousan ollessa joukkueen toiseksi tehokkain pistemies. Samaan aikaan hahmottui tuleva osoite Suomesta ja Vaasasta.

– Pelasin Wienissä pudotuspelejä ja agenttini selvitti tulevaisuuttani. Saimme tarjouksen Sportilta ja tulimme Vaasaan neuvottelemaan. Kuulin, että joukkue oli ollut edellisellä kaudella lähellä pudotuspelejä. Halusin organisaatioon, jota voisin olla auttamassa eteenpäin.

Äidinmaidossa imeytyivät opit jääkiekkoon, joka on pelaajan itsensäkin mielestä "shokeeraavan erilaista" kuin se, jonka hän on Eurooppaan siirryttyään opetellut.

– On ollut hienoa nähdä fanien intohimo, laulut ja huudot Euroopassa. En tiennyt siitä etukäteen, Ontarion provinssissa sijaitsevassa reilun 800 000 asukkaan Mississaugassa syntynyt DeSousa sanoo.

Hyökkääjä allekirjoitti Sportin kanssa vuoden sopimuksen. Uralla riittää tulevaisuudessa maaleja – konkreettisiakin.

– Haluan vain pelata niin korkealla kuin mahdollista. Tähän aikaan vuodesta pelataan esimerkiksi Spengler Cup. Haluaisin jonakin päivänä edustaa Kanadaa siellä. On ensi vuosi sitten Suomessa, KHL:ssä tai missä tahansa, haluan vain kehittyä pelaajana ja voittaa.

– Olen tyytyväinen vuoteeni. Alku oli hidas, mutta suunta on nyt oikea. Ensi vuodesta en tiedä vielä mitään, mutta maksan agentilleni palkkaa sen selvittämiseksi, DeSousa nauraa.

* * *

Teksti: Anssi Shemeikka


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen