KooKoon Martin Bergerille yhden ottelun pelikielto

13.12.2019
KooKoon Martin Bergerille yhden ottelun pelikielto

Kuva: Teemu Parta

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi KooKoon Martin Bergerille yhden (1) ottelun pelikiellon keskiviikon Tappara–KooKoo-ottelussa tapahtuneesta epäurheilijamaisesta käytöksestä. Kontaktitilanteesta Patrik Virtaan Bergerille ei määrätty pelikieltoa.

Berger on pelikiellossa 13.12. KooKoo–Pelicans-ottelussa.

* * *

Kurinpitopäätös 25/2019–2020 kokonaisuudessaan

Pelaaja: Martin Berger
Ottelu: Tappara–KooKoo
Peliaika: 41:06 ja 47:39
Pelipäivä: 11.12.2019

1. Selostus asiasta

Tappara–KooKoo-ottelun peliajassa 41:06 KooKoon Martin Bergerin ja Tapparan Patrik Virran välillä on kontaktitilanne. Ottelun tuomaristo tuomitsi tilanteesta Bergerille 2 minuutin rangaistuksen estämisestä. Virta ei loukkaantunut tilanteessa.

Tilannehuone on katsonut tilanteen ja päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen kurinpitokäsittelyyn. Päävideotuomarin mukaan tilanteesta tulisi määrätä Bergerille ottelurangaistus polvitaklauksesta, koska kyseessä on kiekottoman pelaajaan kohdistunut polvitaklaus.

Tappara–KooKoo-ottelun peliajassa 47:39 KooKoon Martin Bergerin poistuessa vaihtoaitiosta kohti pukuhuonetta Berger näyttää keskisormeaan. Ottelun tuomaristo tuomitsi tilanteesta Bergerille 5 + PR:n rangaistuksen epäurheilijamaisesta käytöstä.

Tilannehuone on katsonut tilanteen ja päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen kurinpitokäsittelyyn. Päävideotuomarin mukaan tilanteesta tulisi määrätä Bergerille ottelurangaistus epäurheilijamaisesta käytöksestä (sääntö 168 vi 2 -kohta).

Berger on antanut suullisen lausuman. Tilanteet näkyvät ottelun videotallenteilta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 152 mukaan polvitaklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja ojentaa polveaan tarkoituksenaan osua vastustajaan. Säännön ii kohdan mukaan pelaajalle, joka piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa polvitaklauksella, tuomitaan joko iso rangaistus ja automaattinen pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Kurinpitodelegaatio on kuunnellut Bergerin lausuman ja katsonut tilannetta koskevat videot. Delegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtävien havaintojen mukaan KooKoon hyökkäys keskeytyy Tapparan siniviivalla samaan aikaan kuin Berger on liukumassa hyökkäyssuuntaan. Tapparan hyökkääjä pelaa kiekon Bergerin ohitse ja samanaikaisesti Berger alkaa kääntymään takaisin puolustussuuntaan. Videotallenteelta voidaan todeta, että kääntymisen yhteydessä Berger osuu Tapparan hyökkääjä Virtaan polvellaan ja ylävartalollaan.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että edellä kuvatussa tilanteessa tapahtuu Bergerin polvesta kontakti Virtaan. Edelleen delegaatio toteaa, että polviosuma liittyy nopeaan pelitilanteeseen, jossa Berger on kääntymässä puolustussuuntaan. Lisäksi delegaatio toteaa, että Berger ei ojenna polveaan havaittavasti eteenpäin osuakseen polvellaan Virtaan. Tällä perusteella kurinpitodelegaatio on todennut, ettei tilanteessa tapahdu ottelurangaistuksen arvoista polvitaklausta. Lopuksi kurinpitodelegaatio lausuu, että tilannetta ei ole syytä arvioida ottelurangaistuksen arvoiseksi myöskään estämissäännön perusteella.

Sääntökirjan säännön 168 vi 2-kohdan mukaan pelaajalle, joka tekee säädyttömän eleen tai toimintaa kenelle tahansa henkilölle jäällä tai missä tahansa kentällä välittömästi ennen ottelua, sen aikana tai välittömästi sen jälkeen tuomitaan ottelurangaistus epäurheilijamaisesta käytöksestä.

Berger on videotallenteen ja oman kertomuksensa mukaan näyttänyt keskisormea poistuessaan vaihtoaitiosta pukuhuoneeseen. Tällä perusteella Berger on käyttäytynyt säännön 168 vi 2 -kohdan tarkoittamalla tavalla, josta seurauksena on ottelurangaistus.

Kurinpitodelegaatio on todennut, että yhden ottelun pelikielto on oikea seuraamus epäurheilijamaisesta teosta.

3. Ratkaisu

Martin Bergerille määrätään yhden (1) ottelun pelikielto. Berger on pelikiellossa KooKoon seuraavan ottelun ajan.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

12. joulukuuta 2019

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen