Julius Honka on tyytyväinen jäätyään JYPiin: ”Tiedän, että pystyn nostamaan tasoani”

12.12.2019
Julius Honka on tyytyväinen jäätyään JYPiin: ”Tiedän, että pystyn nostamaan tasoani”

Puolustaja Julius Hongan loppukauden pelipaikasta saatiin lopullinen selvyys NHL:n siirtoajan umpeutumisen jälkeen.

NHL:stä Suomeen täksi kaudeksi palannut JYP-puolustaja ei lopulta tehnyt sopimusta minkään NHL-organisaation kanssa, vaan jatkaa Keski-Suomessa loppukauden ajan. Tuohon saakka ottelukohtaisella sopimuksella JYPissä pelannut Honka on asioiden ratkeamiseen tyytyväinen.

– Kun hommat varmistuivat Amerikan suuntaan, oli helppo jäädä tänne. JYP oli mukana siinä ja halusi, että jään pelaamaan tänne. Oli hyvä ja helppo päätös jäädä. Täällä on hyvä olla ja kehittyä. Saan vielä pelata kotikaupungissani, niin sekin on varmasti kehittymisen kannalta hyvä asia, Honka sanoo.

Kontaktit Pohjois-Amerikkaan kävivät kuitenkin kuumina aikarajoille saakka.

– Loppuun asti neuvoteltiin. Keskityin kuitenkin aina sataprosenttisesti täällä pelaamiseen. Nekin hommat ratkeavat sitten aikanaan. Olen ihan hyvillä mielin, ja on ollut hyvä olla joukkueen mukana, päästä pelaajana eteenpäin ja pelata paljon pelejä. Se on varmasti hyväksi!

Honka sai viime kaudella vyölleen vain 29 NHL-ottelua taalaliigan runkosarjassa. Nyt on vastuun kanssa toisin, sillä Honka on kirjauttanut JYPin puolustajista Juuso Vainion jälkeen toiseksi eniten peliaikaa ottelua kohden.

– Isoa roolia tulee. Pystyn pelaamaan omalla tasollani ja vielä kehittymään siitä. Se on se, mistä lähdetään. Se on iso juttu, että joukkue voittaa, ja pystyn pelaamaan itsekin parhaalla tasollani.

Honka liittyi JYPin joukkueeseen lokakuussa, mikä tarkoitti sitä, että tauko peleistä oli edeltävän kauden jälkeen normaalia pidempi.

– Oli vähän aikaa siitä, kun olin pelannut viimeksi. Koko ajan meni kuitenkin paremmin ja paremmin. Tuli hyviä askeleita eteenpäin. Nyt on muutenkin joukkueella mennyt hyvin niin kauan, kun olen ollut mukana. Pelituntuma tulee aina takaisin. Pelit tuntuivat hyvältä, ja nyt menee paremmin ja paremmin koko ajan. Se on tärkeää, hän sanoo.

Honka ei jätä kehittymistään vain pelien ja jäällä tehtävän työn varaan. Jos maailman huippupuolustajien joukkoon haluaa, on sen eteen tehtävä muutakin.

– Käyn joka pelin aina läpi pelin jälkeen. Niitä pikkujuttuja, joita pystyy vielä viilaamaan. Tiedän ainakin itse, että pystyn nostamaan tasoani. Joka pelissä tuntuu paremmalta, ja että oma juttuni menee sille tasolle, jolla sen pitääkin olla. On hyvä, että tunnistan sen ja se on sieltä tulossa.

Honka on siitä erikoinen kiekkoilija, että hän teki debyyttinsä Liigassa vasta sen jälkeen, kun oli edustanut Suomea MM-kisoissa ja pelannut NHL:ssäkin 87 ottelua. Liigan taso on vakuuttanut debytantin.

– Suomen korkein sarja on hyvä sarja. Jokaisessa joukkueessa on hyviä pelaajia. Osasin odottaa sitä, kun tätä on tullut seurattua Anttoninkin (pikkuveli) pelien kautta. Osasin vähän odottaa, millaista peli olisi. Jokainen peli on kovatasoinen, ja se on hyvä juttu. Kun taso on hyvä, siinä kehittyy pelaajana itsekin.

Hongan kiekkoveljeksistä tosiaan Julius, 24, ja viisi vuotta nuorempi Anttoni pelaavat samassa JYPin Liiga-joukkueessa.

– Onhan se ollut mielenkiintoista. Ihan mukavaa, kun pääsee läheltä seuraamaan ja itsekin kehittymään samalla. Aika ainutlaatuinen kokemus, ja siitä voi ottaa kaiken irti. Ei sitä kuitenkaan liikaa voi miettiä. Pitää vaan keskittyä, että saadaan 100 prosenttia irti, varsinkin silloin, kun olemme samaan aikaan kentällä, heittää veljeksistä vanhempi toivoen heti perään, että viime vuonna alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruutta viisi vuotta itsensä jälkeen juhlinut pikkuveli pääsisi jälleen ikäluokan MM-turnaukseen.

MM-jäitä hän tavoittelee itsekin.

– Nyt olen saanut keskittyä työntekoon ja omaan hommaan hyvin. Päällimmäisenä mielessä on se, että joukkue menestyy ja voittaa pelejä. Niin pitkään, kun joukkueella riittää pelit, niin taistellaan siinä mukana. Kun kevät etenee, niin pyrin maajoukkueen mukaan, jos kutsu tulee ja pysyn terveenä. Olen tosi kiinnostunut MM-kisoistakin. Maajoukkue on tavoitteena, että pääsisin näyttämään sinne. Tärkeintä on kuitenkin se, että pystyn viemään omaa peliäni eteenpäin ja pelaamaan parhaimmalla tasollani. Kaikki hyvät jutut tulevat varmasti sitä kautta.

* * *

Teksti: Panu Markkanen


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen