Ilveksen Panu Mieholle neljän ottelun pelikielto

5.12.2019

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi Ilveksen Panu Mieholle neljän (4) ottelun pelikiellon tiistain Jukurit–Ilves-ottelussa tapahtuneesta pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta.

Mieho on pelikiellossa Ilveksen neljässä seuraavassa ottelussa: 5.12. HIFK–Ilves, 7.12. Ilves–Ässät, 11.12. Sport–Ilves ja 13.12. Tappara–Ilves.

* * *

Kurinpitopäätös 24/2019–20 kokonaisuudessaan

Pelaaja: Panu Mieho
Ottelu: Jukurit–Ilves
Peliaika: 11:30
Pelipäivä: 3.12.2019

1. Selostus asiasta

Jukurit–Ilves-ottelun peliajassa 11:30 Ilveksen Panu Mieho taklaa Jukurien Patrik Puistolaa. Ottelun tuomaristo tuomitsi tilanteesta Mieholle 5 minuutin ja pelirangaistuksen (5+PR) estämisestä.

Tilannehuone on katsonut tilanteen ja päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen kurinpitokäsittelyyn. Päävideotuomarin mukaan tilanteesta tulisi määrätä Mieholle ottelurangaistus pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta (sääntö 124), koska kyseessä on päähän kohdistunut taklaus, jossa suurin osa iskun voimasta kohdistuu taklatun päähän ja taklattu Puistola loukkaantuu.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Puistola loukkaantui tilanteessa eikä pelannut ottelua loppuun.

Mieho on antanut lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Säännön v-kohdan mukaan jos suurin osa iskun voimasta kohdistuu ensin vartaloon ja sitten kontakti liukuu pään tai niskan alueelle, rangaistusta pään ja niskan alueelle kohdistuvasta taklauksesta ei tuomita. Säännön i ja ii kohtien mukaan päähän kohdistuvasta taklauksesta määrätään harkinnan mukaan pieni rangaistus ja käytösrangaistus (2+10); iso rangaistus ja pelirangaistus (5+20) tai ottelurangaistus (OR).

Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen Jukurien pelatessa ylivoimaa Puistola hakee kiekon Jukurien maalin takaa ja lähtee nostamaan peliä hyökkäyssuuntaan. Samanaikaisesti Ilveksen Mieho liukuu B-aloituspisteeltä kohti Puistolaa ja taklaten tätä. Kurinpitodelegaatio toteaa, että Mieho tulee taklaukseen ilman ylöspäin suuntautuvaa liikettä. Videotallenteen perusteella taklaus osuu ensinnä Puistolaa ylävartaloon, mutta jatkuu sen jälkeen edelleen osuen Puistolaa myös päähän. Delegaatio toteaa, että taklauksessa aiheutuu voimakas osuma Puistolaa päähän, joten kyse on säännössä 124 tarkoitetusta päähän kohdistuneesta taklauksesta eikä tilanteessa ole perustetta soveltaa säännön 124 v -kohtaa.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että jääkiekkoon kuuluvat edelleen kovat taklaukset, mutta ne pitää pystyä suorittamaan sääntöjen sallimalla tavalla. Lähtökohtaisesti yksin taklaajalla on vastuu siitä, ettei taklauksessa tapahdu osumaa vastustajan päähän. Rangaistusharkinnan osalta kurinpitodelegaatio toteaa, että Miehon taklauksesta aiheutuu voimakas ja loukkaantumiseen johtava osuma vastustajan päähän. Kurinpitodelegaatio on ottanut rangaistusharkinnassa edellä mainitut seikat ja taklaustilanteen kokonaisuudessaan huomioon sekä kuluvalla kaudella määrättyjen pelikieltojen kestot. Delegaatio pitää edellä kuvattua Miehon suorittamaa taklausta neljän ottelun arvoisena tekona. Mieholla ei ole kurinpitohistoriaa Liigassa.

3. Ratkaisu

Ilveksen Panu Mieholla määrätään neljän (4) ottelun pelikielto. Mieho on pelikiellossa Ilveksen seuraavien neljän ottelun ajan.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

4. joulukuuta 2019

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen