Jere Karjalainen viihtyy Tapparassa – "Tilanteessa kuin tilanteessa valmennusjohto tietää, mitä he minulta saavat"

30.11.2019
Jere Karjalainen viihtyy Tapparassa – "Tilanteessa kuin tilanteessa valmennusjohto tietää, mitä he minulta saavat"

Tapparan alkukausi oli kylmäveristä suorittamista. Kymmenen ottelun voittoputki jäi seurahistorian ennätyksestä yhtä vajaaksi, mutta tilastoriviä enemmän se kertoi joukkueen tukirangasta, korkeasta peruspelaamisen tasosta. Hyökkääjä Jere Karjalainen on tämän rangan huomaamaton, mutta elintärkeä nivel.

Tapparaa parhaimmillaan on luonnehdittu kuin se pelaisi "tupakka suussa". Niin vaivattoman arkista, mutta tehokasta suorittamista Jukka Rautakorven ryhmä pystyy parhaina iltoina esittämään.

– Meillä tehdään paljon töitä ja asiat käydään jokaiselle selkeästi läpi. Mitään ihmeellisyyksiä ei tapahdu, vaan kaikki aika lailla tietävät, mitä tulee milloinkin tapahtumaan. Toki joukkue on täynnä hyviä pelaajia, se auttaa, Karjalainen kertoo.

27-vuotiaalla Karjalaisella on käynnissä kuudes kausi Tapparassa. Nimi on tuttu jokaiselle Liigaa seuraavalle, mutta keskeisimmät otsikot ovat aina varastaneet suuremmat tähdet. Karjalainen ei päähuomiota kaipaa. Hänelle riittää, että valmennus ja pelaaja tuntevat toistensa odotukset.

– Tilanteessa kuin tilanteessa valmennusjohto tietää, mitä he minulta saavat. Varmaa peliä. Tulostakin pitäisi kuitenkin tehdä, Karjalainen muistuttaa.

Sitä on alkukaudella syntynyt. Karjalainen on naputellut 25 otteluun 19 pistettä. Helsingin jääkiekkoklubin kasvatilla jäi kaudella 2015–2016 viivan alle 34 pistettä. Kuin huomaamatta tekeillä on Liiga-uran tuottoisin runkosarja. 20 maalin raja voi hyvinkin rikkoutua ensimmäisen kerran.

– Näen oman pelaamiseni samalla tavalla kuin joukkueenkin: Alku oli todella hyvä, mutta nyt on ollut hieman nihkeämpi pätkä.

Nälkää voittaa löytyy, vaikka palkintokaapissa hyllytilaa on niukalti. Karjalaisen Tappara-vuosien saldo on vaikuttava: kaksi Suomen mestaruutta ja kaksi SM-hopeaa. Ikimuistoisia hetkiä löytyy monesta keväästä, mutta yksi on muista erillään.

– Ensimmäinen mestaruus ja finaalisarja HIFK:ta vastaan ovat ikimuistoisia. Se fiilis oli jotain käsittämätöntä.

Tärkein muisto ei herätä ihmetystä. Karjalainen oli edellisellä kaudella Tapparaan saapuessaan ollut häviämässä loppuottelusarjaa Kärpille seitsemännessä ottelussa.

Kevään 2016 pudotuspeleissä Karjalainen teki 18 ottelussa seitsemän pistettä. Tappara palasi 13 vuoden tauon jälkeen Suomen mestariksi, kun se voitti HIFK:n vaiherikkaan ottelusarjan jälkeen voitoin 4–2. Karjalainen ratkaisi viidennen loppuottelun Helsingissä tavalla, joka nostaa yhä myrkyllisen maun HIFK:n kannattajien suuhun.

Tuomaristo ei havainnut Tapparan kuudetta kenttäpelaajaa kaukalossa, kun Karjalainen viiletti karkuun ja laukoi jäätä pitkin kiekon Ville Husson jalkojen välistä sisään. Tappara voitti ottelun tuolla maalilla 2–1.

– Muistan sen hyvin. Näytä ylös ja ammu alas, Karjalainen kertaa nauraen suunnitelmaansa tilanteessa.

Viihtymiselle Tapparassa on selkeät perusteet. Kirjaimellisesti.

– Täällä kaikki asiat ovat huipputasolla perusjutuista lähtien, jos mietitään päivittäistä työtä. Keskitymme oikeisiin asioihin.

Kaikkien Liiga-joukkueiden keskittyminen on joulukuuhun tultaessa pelkästään Liigassa. Tappara oli viimeinen CHL:stä pudonnut suomalaisjoukkue, kun sveitsiläinen Zug oli parempi kaksiosaisessa otteluparissa yhteismaalein 6–4.

Keskusteluun Liigan tasosta suhteessa muun Euroopan kärkitasoon Karjalainen ei osaa ottaa kantaa.

– Vastassa oli huippujoukkue, jonka kanssa pelasimme ensimmäisen pelin tasan, mutta he tekivät eron toisessa ottelussa erikoistilanteillaan, muuten peli oli tasainen.

Tulevaisuuden tavoitteissa jääkiekkoilijana Karjalaisella lukee "päivä kerrallaan". Motto istuu vähäeleisen oikean laitahyökkääjän profiiliin luontevasti. Luotettava ja varmatoiminen osa ratasta. Se on Jere Karjalaisen tehtävä Tapparassa.

* * *

Teksti: Anssi Shemeikka


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen