Pelicansin Janos Hári törmäsi jääkiekkoon sattumalta – vanhempien uhraus eksoottisessa ympäristössä toi palkinnon

15.11.2019
Pelicansin Janos Hári törmäsi jääkiekkoon sattumalta – vanhempien uhraus eksoottisessa ympäristössä toi palkinnon

Jääkiekkouran lähtökohdat vaativat toisaalla muita enemmän. Yksi haastavimpia voi olla 1990-luvun alun Unkari. Rakkaus lajiin ja sitoutuneet vanhemmat kannattelivat Janos Hária , 27, kuitenkin kohti ammattilaisuutta.

Budapestissä syntynyt Hári kertoo Unkarin jääkiekon ottaneen nykyisin askeleita eteenpäin. Asia ei vielä ollut näin hänen törmätessään lapsena lajiin omien sanojensa mukaan "sattumalta".

– Se oli tuuria tai kohtaloa - miten haluatkin sitä kutsua. Satuin lapsena vain näkemään jääkiekkokaukalon. Päädyin pelaamaan sitä, enkä koskaan lopettanut, Hári nauraa.

Unkarin kiekkoyhteisö oli tuolloin vielä nykyistäkin vaatimattomampi, eikä ammattilaisuran rakentaminen synnyinmaassa ollut realismia. Hárin aiemmin Pelicansin verkkosivuille antaman haastattelun mukaan Unkarissa oli jäähalleja hänen lapsuudessaan kaksi tai kolme. Nyt vastaava luku on 40-50.

1990-luvun alussa vanhemmat laittoivat kaiken Janosin kiekkouran taakse. Perhe muutti Ruotsiin pojan ollessa 12-vuotias, jossa Hári edusti suurimman osan junioriurastaan Färjestadia. Kiekkoura jatkui aikuisiällä ammatiksi asti vanhempien asuessa yhä tänä päivänäkin Ruotsissa.

Hárin käynnissä oleva kausi Pelicansissa ei ole pelaajan ensimmäinen Suomessa. Kaudella 2013–14 hän pelasi 44 ottelua HIFK:ssa pistein 8+11. Muistot kaudesta ovat kirjavat.

– Meillä oli hyvä joukkue, mutta emme pelanneet hyvin. Kausi oli kaoottinen. Paljon pelaajia tuli ja meni. Sain kuitenkin sieltä muutamia hyviä ystäviä ja rakastin asua Helsingissä, joten muistot ovat kokonaisuutena positiiviset.

Hári halusi jatkaa HIFK:ssa, mutta sopimusta ei syntynyt. Tie vei Ruotsiin ja SHL-seura MoDon riveihin.

Kaksi edellistä kautta unkarilaisseura Fehervar AV19 -seuraa monikansallisessa EBEL-liigassa edustanut Hári oli päättänyt jo viime kauden alussa palaavansa Suomeen.

– Aloitin keskustelut muutamien seurojen kanssa, Pelicans oli yksi heistä. He päättivät tulla katsomaan pelejäni. Sain hyvän tunteen heistä ja aloitin keskustelut. Sitä kautta päädyin seuraan, Hári avaa.

Lahti näyttää ja tuntuu Hárille tutulta. Pelaajan edellinen kaupunki unkarilainen Szekesfehervar ja Lahti ovat molemmat hieman yli 100 000 asukkaan kaupunkeja.

Pelicans lähti kauteen suurin odotuksin kaupunkiin viime kaudella pesiytyneen kiekkobuumin jäljiltä. Kaikki ei ole kuitenkaan sujunut odotetulla tavalla. Joukkue on sarjassa sijalla 12, eikä kolme voittoa viimeisestä kymmenestä ottelusta Liigassa kerro nykytilanteesta positiivista.

– Aloitimme hyvin, mutta emme ole pystyneet viimeisen kymmenen ottelun aikana samaan. Tappioita on alkanut tulla. Kuvailisin omaa pelaamistani melko samalla tavalla. Sain hyvän alun, mutta viimeisessä kuudessa ottelussa on ollut haasteita. Oma ja joukkueen pelaaminen kulkevat aina käsi kädessä, nuoren joukkueen kokeneeseen osastoon jo 27-vuotiaana kuuluva Hári näkee.

– Saimme muutamassa viimeisessä ottelussa ennen maajoukkuetaukoa peliä oikeaan suuntaan. Tapparaa vastaan pelasimme hyvin, vaikka hävisimme. Toivottavasti pystymme kehittämään peliämme.

Kehityskohteita Hári löytää Pelicansin pelistä useita.

– Mielestäni meidän olisi saatava omalta alueelta parempia lähtöjä hyökkäyksiin. Emme ole tehneet juurikaan maaleja suorista- ja ylivoimahyökkäyksistä. Kun ylitämme siniviivan kiekon kanssa kahden tai kolmen pelaajan voimin, vauhtia tulisi olla enemmän. Näiden kautta voisimme saada lisää momentumia ja raavittua muutamia voittoja lisää, Hári pohtii.

Hári kertoo olleensa ennen maajoukkuetaukoa sairaana, mutta uskoo olevansa jälleen oikealla raiteella muun joukkueen tavoin.

Suurempien seurojen ovien aukeamiseksi pelaaja tietää ja tuntee yhä tarpeensa kehittyä. Siihen Hári uskoo yhä myös pystyvänsä. Siihen Lahden Pelicans on myös erinomainen alusta.

* * *

Teksti: Anssi Shemeikka


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen