Eemeli Suomen johtamiskulttuuri kunnioittaa Ilveksen historiaa – "Olemme nyt oikealla tiellä"

31.10.2019
Eemeli Suomen johtamiskulttuuri kunnioittaa Ilveksen historiaa – "Olemme nyt oikealla tiellä"

Tuskin yhdenkään Liiga-joukkueen edesottamuksia odotettiin yhtä paljon ennen kauden alkua kuin Tampereen Ilveksen. Legendaarinen ja perinteitä täynnä oleva seura on rakentanut paluuta suomalaisen seurajääkiekon huipulle jo vuosia. Nyt nuorisotähtien kyllästämän seuran odotetaan olevan valmis poimimaan hedelmät 23-vuotiaan kapteenin ja joukkueen ykköstähden Eemeli Suomen johdolla.

Suomi asettuu kapteenina vaikutelmaltaan tyylillisesti Raimo Helmisen koulukunnan "ei tehdä tästä nyt numeroo" -jatkumoon.

– Haluan olla kapteeni, joka näyttää jäällä esimerkin. Se on minulle tärkeää, koska olen itsekin aina seurannut, mitä jäällä tapahtuu, Suomi sanoo.

Kapteeni on mielissään historiaa täynnä olevan Ilveksen heräämisestä pitkästä horroksesta.

– Tämän kauden tavoite on menestyä ja näyttää toteen, että Ilves on menossa oikeaan suuntaan, Suomi linjaa.

Helmisen koulukunnalle uskolliseen tyyliin Suomi kääntää hänestä puhuttaessa huomion joukkueen muihin pelaajiin.

– Meillä on paljon hienoja pelaajia ja tähtiä, eikä se (johtajuus) pelkästään minun tehtäväni ole. Vastuu jakautuu monille harteille. Voin mainita nimeltäkin yhden, Niko Peltola. Hän on todella kova johtaja pukukopissa.

Suomi on Ilveksen huipputuote. Seuran kasvatti on kulkenut junioriputken läpi edustusjoukkueen kapteeniksi ja johtavaksi pelaajaksi. Sellaisesta moni jääkiekkoilija unelmoi.

Laitahyökkääjän junioripolun varrelta löytyy tilanne, jossa Suomi ei mahtunut Ilveksen B-junioreihin, mutta pelasi samaan aikaan yli-ikäisenä C-junioreissa.

Viidettä kautta Liiga-Ilveksessä esiintyvän Suomen kypsästä pelaamisesta voisi päätellä tämän olleen juniorimaajoukkuetähti, mutta näin ei ollut. Huippukiekkoilijaksi Suomi on varttunut "vain" Tampereella ja Ilveksessä.

– Ilves on minulle tärkeä seura. Osaan arvostaa siitä mahdollisuutta, minkä olen täällä saanut. Matka täällä on ollut tähän asti hieno, mutta on siihen töitäkin tehty. Ura on kuitenkin vielä ihan alkuvaiheissa, Suomi muistuttaa.

Tamperelaisseuran kausi on ollut vaiherikas. Joukkue hävisi viisi ensimmäistä otteluaan ja Karri Kivi sai lähteä päävalmentajan paikalta syyskuun lopussa. Kiven apuvalmentajana toiminut Jouko Myrrä vastaanotti päävalmentajan tehtävät ja Ilveksen kurssi kääntyi.

– Meillä oli tosi vaikea lähtö kauteen. Pakka oli levällään ja me pelaajat alisuoritimme. Olemme kuitenkin saaneet nyt hommasta kiinni, ja pyrimme viemään peliä koko ajan eteenpäin. Olemme nyt oikealla tiellä, Suomi näkee.

– "Jokke" on luonut todella kovan vaatimustason. Virheet ovat vähentyneet sen myötä, Suomi näkee Myrrän vaikutuksen uutena päävalmentajana.

Jukka Jalonen julkaisi leijonajoukkueen Karjala-turnaukseen maanantaina. 16 ottelussa 14 pistettä tehnyt ja 12 A-maaottelua urallaan pelannut Suomi on mukana ryhmässä.

– En ollut koko asiaa ehtinyt edes miettiä. Ne (kutsu maajoukkueeseen) tulevat sitten aina itsekseen, jos onnistuu seurajoukkueessa. Omasta mielestäni niitä on turha miettiä etukäteen.

Kevään sensaatiomainen MM-kulta heitti takavuosien ajatusmallin romukoppaan, jonka mukaan Liiga-pelaaja ei voisi päästä MM-joukkueeseen - saati menestyä siellä.

– Seurasin kisat ja ne kertoivat mielestäni Liigan tasosta. Tämä on ilman muuta huippusarja. MM-kisoissa on täysin mahdollista pelata ja menestyä myös Liigan pelaajilla. Monesti kuulee, että naapurisarjat olisivat kovempia, mutta arvostan itse kotimaisen sarjan todella korkealle, Suomi sanoo.

Vaikka Suomi ei maajoukkueen asioita kesken seurajoukkuekauden ehdi miettiä, on kevään MM-kisoista muodostunut selkeä ajatus. Se tulee toista kautta Ilveksen kapteenina toimivan tamperelaisen suusta päättäväisesti ja selkeästi.

– Yritän pelata niin hyvin, että olisi mahdollista päästä sinne.

Ilves on saavuttanut Liigassa erinomaisen vireen. Sillä on viidestä viimeisestä ottelustaan tilillä neljä voittoa, joista kaksi viimeistä Tapparaa ja Pelicansia vastaan. Voitto paikallispelissä oli tupsukorvien itseluottamukselle tavallista runkosarjavoittoa merkittävämpi.

– Totta kai perjantaina oli hyvä fiilis voitosta. Olemme saaneet heiltä aika paljon pataan omankin Ilves-uran aikana. Lauantaina oli kuitenkin heti uusi matsi Pelicansia vastaan, johon saimme hyvän latauksen, Suomi kertoo.

Ennen maajoukkuetaukoa Ilves kohtaa perjantaina Tampereella SaiPan ja lauantaina Turussa TPS:n.

* * *

Teksti: Anssi Shemeikka


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen