Ilveksen Joona Ikoselle yhden ottelun pelikielto

22.10.2019

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi Ilveksen Joona Ikoselle yhden ottelun pelikiellon perjantain KalPa–Ilves-ottelussa tapahtuneesta huitomisesta.

Ikonen on kärsinyt pelikieltonsa väliaikaisen pelikiellon aikana 19.10.2019 ottelussa Ilves–Lukko. Ikonen on pelikelpoinen Ilveksen seuraavassa ottelussa 25.10. Tappara–Ilves.

* * *

Kurinpitopäätös 10/2019–20 kokonaisuudessaan

Pelaaja: Joona Ikonen
Ottelu: KalPa-Ilves
Peliaika: 32:10
Pelipäivä: 18.10.2019

1. Selostus asiasta

KalPa–Ilves-ottelun peliajassa 32:10 Ilveksen Joona Ikonen huitaisee mailallaan KalPan Tuomas Vartiaista. Ottelun tuomaristo ei tuominnut tilanteesta rangaistuksia.

Tilannehuone on katsonut kyseisen teon ja päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen edelleen kurinpitokäsittelyyn, koska tilanteesta tulisi määrätä Ikoselle ottelurangaistus huitomisesta. Ikonen on määrätty väliaikaiseen pelikieltokieltoon kurinpitokäsittelyn ajaksi.

Ikonen on lausumapyynnön johdosta antanut kirjallisen lausuman tilanteesta. Vartiainen ei loukkaantunut huitomisen seurauksena.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 159 mukaan huitominen on teko, jossa pelaaja heilauttaa yhdellä tai molemmilla käsin pitämänsä mailan kohden mitä tahansa kohtaa vastustajan kehossa tai varusteissa. Säännön iii-kohdan pelaajalle, joka piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa huitomisen seurauksena, tuomitaan joko iso rangaistus ja automaattinen pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Kurinpitodelegaatio on tutkinut tilanteen videotallenteelta ja lukenut Ikosen lausuman. Delegaatio toteaa, että videotallenteen perusteella Ikonen antaa keskialueen pelitilanteessa painetta kiekolliselle Vartiaiselle. Vartiainen ylitettyään hyökkäyssiniviivan menettää kiekon hallinnan ja kääntyy kohti laitaan suunnaten liikkeensä kohti laidassa olevaa irtokiekkoa. Tämän jälkeen samalla hetkellä, kun Vartiainen on tavoittaa irtokiekon, Ikonen huitaisee voimakkaasti mailallaan Vartiaista polveen, jonka seurauksena Vartiainen menettää tasapainonsa ja kaatuu päin laitaa.

Videotallenteen perusteella kurinpitodelegaatio katsoo, että Ikosen huitomisella ei ole tavoiteltu kiekkoa taikka kiekollisen pelaajan mailaa. Huitominen on tehty tilanteessa, jossa vastustaja menee kovalla vauhdilla kohti laitaa ja se aiheuttaa vastustajan kaatumisen ja menemisen päin laitaa. Näillä perusteluilla Delegaatio toteaa, että kyseessä on säännön 159 iii-kohdassa tarkoitettu huitominen, jolla on piittaamattomasti vaarannettu vastustajaa.

Rangaistusharkinnan osalta Delegaatio on ottanut huomioon tilanteen kokonaisuudessaan, sen ettei tilanteesta aiheudu loukkaantumista ja edellisellä kaudella huitomisista määrätyt pelikiellot. Kurinpitodelegaatio pitää Ikosen huitomista yhden ottelun arvoisena tekona.

3. Ratkaisu

Ilveksen Joona Ikoselle määrätään yhden (1) ottelun pelikielto. Ikonen on kärsinyt pelikieltonsa väliaikaisen pelikiellon aikana.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

21. lokakuuta 2019

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen