Maailmanmestari Juho Lammikko tiedostaa Kärppien odotukset – "Siinä minun on oltava rohkeampi"

17.10.2019
Maailmanmestari Juho Lammikko tiedostaa Kärppien odotukset – "Siinä minun on oltava rohkeampi"

Juho Lammikko, 23, kuuluu suomalaiskiekkoilijoihin, jotka ovat pelanneet aikuisurastaan merkittävimmän osuuden suuren yleisön tutkan ulkopuolella. Pohjois-Amerikassa viisi kautta pelannut Lammikko saapui tälle kaudelle Oulun Kärppiin ennen kaikkea kehittymään jääkiekkoilijana.

– Koin, että Kärpät on minulle parempi paikka kehittyä kuin AHL. Tiedän, mitä se (AHL) on. Oli myös mukava päästä Kärppien tasoiseen huippuorganisaatioon. Sekin painoi päätöksessä, Lammikko sanoo.

– En sano edellistä AHL:stä pahalla. On sielläkin hauskaa. Siellä on määrällisesti vain paljon otteluita, jonka myötä treenaaminen jää vähän vähemmälle. Minun on kehityttävä myös fyysisesti ja täällä (Kärpissä) pystyn harjoittelemaan laadukkaammin.

Kärppien suosion pelaajien keskuudessa kuulee toistuvasti perustuvan laadukkaaseen, vaativaan ja kehittävään arkeen.

– Vedämme joka päivä harjoituksissa täysiä. Kaikki haluavat kilpailla kovaa toisiaan vastaan treeneissä. Jään ulkopuolelta lähtien kaikki asiat hoidetaan todella ammattimaisesti, Lammikko kehuu.

Mitä osa-alueita nuorukaisen pitää eniten pelaamisessaan muokata?

– Kiekollinen pelaaminen, siinä minun on oltava rohkeampi. Minun tarvitsee myös kehittää laukausta, Lammikko mainitsee.

Laadukas kahden suunnan pelaaminen. Sitä Kärpät Lammikolta odottaa, ja mikä olennaista, pelaaja tietää odotukset.

– Minun pitää hoitaa puolustuspää hyvin, kamppailla kovaa ja energisesti sekä ajaa maalille. Pääsen pelaamaan tulosyksikössä hyvien jätkien (Mika Pyörälä ja Jesse Puljujärvi) kanssa, joten tulostakin pitää tehdä jonkin verran, mutta siitä on turha stressata, Lammikko luettelee tehtävälistaa.

Hyökkääjän edellinen visiitti Liigassa oli pikainen. Kaudella 2015–2016 Lammikko teki Ässille viidessä ottelussa kaksi maalia ennen lähtöään OHL-seura Kingston Frontenacsiin.

– Tänä päivänä luisteluvoimaisia pelaajia on Liigassa enemmän ja vauhti on sitä myöten lisääntynyt. Lisäksi täälläkin joutuu kamppailemaan kovaa. Mitään äärimmäisen suuria eroja neljän vuoden takaiseen en ole huomannut, Lammikko sanoo.

Ässien kasvatti pelasi pelimäärällisesti viime kauden lähes tarkalleen puoliksi NHL:ssä ja AHL:ssä. Taakse jäänyt sesonki ei herätä etäisyyden päästä erityisen positiivisia mielikuvia.

– Ei siitä hyvä maku jäänyt, kun emme päässeet pudotuspeleihin. Henkilökohtaisesti oli mukava päästä kokeilemaan NHL:ssä siipiä. Nälkää jäi tulevaisuuteen. Kyllä sinne (NHL:ään) jokainen jääkiekkoa pelaava haluaa mennä tai palata. Sitä ei käy kieltäminen, Lammikko toteaa.

– Paremminkin olisi voinut mennä, varsinkin loppukausi AHL:ssä, mutta onneksi pääsin lopulta MM-kisoihin mukaan.

Lammikosta tuli keväällä osa Suomen maajoukkuetta, joka tulee jäämään suomalaisen jääkiekon historiaan legendaarisimpien joukossa. Alemmissa telaketjuissa ruopannut Lammikko juhli Leijonien historian kolmatta maailmanmestaruutta.

– Sen muistaa varmasti loppuelämän, ainakin jos jääkiekosta jotain muistaa, Lammikko murjaisee.

Liigassa toisena olevien oululaisten alkukausi on ollut vahva. 11 ottelua ovat tuottaneet peräti 26 pistettä, mikä on kuusi pistettä arkkivihollista ja Kärppien päävastustajaa Tapparaa vähemmän.

– Olemme pystyneet voittamaan otteluita. Jopa sellaisia, jossa emme ole olleet parhaimmillamme. Se lämmittää, Lammikko summaa alkukautta.

– Omakin peli on ollut ihan hyvää. Mielestäni pystyn parantamaan sitä kaikilla osa-alueilla paljonkin.

Puhuttaessa Kärpistä on vaikea olla puhumatta myös Tapparasta. Liigan kahdesta ylivoimaisimmasta organisaatiosta ei ole saanut 2010-luvulla aikaiseksi vakavasti otettavaa debattia.

Tappara ei ole tällä kaudella pelkästään kurinalaisesti keskialueen trapilla vastustajan pelin avaamista hiekoittava joukkue, vaan Jukka Rautakorpi on valmennustiiminsä kanssa muovannut pelaamisesta monipuolisemmin soljuvaa. Tämä on asettanut äärimmäisen haasteen myös Kärpille.

Tappara on voittanut joukkueiden molemmat kohtaamiset tällä kaudella maalein 3-2. Ensimmäisen varsinaisella peliajalla Tampereella, toisen voittomaalikilpailun jälkeen Oulussa. Tapparan vire ei ole tullut Oulussa yllätyksenä.

– Tappara puolustaa todella kärsivällisesti. Ensimmäisessä ottelussa meiltä loppui kärsivällisyys, kun he puolustivat viidellä miehellä niin hyvin. He lähtevät vastahyökkäyksiin myös heti, kun saavat hyvän riiston, Lammikko kuvailee Tapparan vahvuuksia.

Vuosi kuluu nopeasti jääkiekkoilijan verrattain lyhyellä työuralla. Lammikko ei kuitenkaan ole ensi kaudelle vielä suunnitelmiaan investoinut.

– Nyt on tullut mentyä vain päivä ja peli kerrallaan. En ole asiaa miettinyt lainkaan. Turha sitä on miettiä sen enempää. Pitää vain antaa mennä hymy huulilla ja vetää täysiä. Toivottavasti olen vuoden kuluttua jossain hyvässä paikassa, Lammikko tiivistää ajatukset tulevaisuudesta.

* * *

Teksti: Anssi Shemeikka


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen