Tomas Záborský​​ muutti Lappeenrantaan – "Halusin joukkueeseen, jossa voisin pelata paljon"

10.10.2019
Tomas Záborský​​ muutti Lappeenrantaan – "Halusin joukkueeseen, jossa voisin pelata paljon"

Kaksi edellistä kautta Tapparaa edustanut ja Liigassa vuosia vaikuttanut maalitykki Tomas Záborský siirtyi kesällä Lappeenrannan SaiPaan. 31-vuotias slovakialainen nauttii Lappeenrannan rauhallisesta liikenteestä ja ottaa kantaa päähän kohdistuneisiin taklauksiin.

Kolme voittoa ja seitsemän tappiota. Saimaan Pallon suhdanne ei ole yhdeksän ottelun jälkeen optimaalinen, mutta aikaa kurssin kääntämiseen on.

– Kauden alku ei ole ollut niin huono, mutta hiukan enemmän voittoja olisi ollut parempi. Meillä on ollut muutamia erittäin tasaisia otteluita, mutta emme ole vain kyenneet voittamaan niitä. Nyt on keskityttävä jokaiseen otteluun kerrallaan, Záborský sanoo.

Tapparan lisäksi HIFK:ssa ja Ässissä tuhoa kylvänyt Záborský on tehnyt SaiPassa toistaiseksi yhdeksässä ottelussa kaksi maalia ja antanut viisi syöttöä. Omaa tekemisen tasoaan hyökkääjä luonnehtii niin ikään kohtuulliseksi.

– Harjoittelin kesällä hyvin ja pelasin hyvän harjoituskauden, jossa tein tehoja yli piste per peli -tahdilla. Pisteiden valossa pelaaminen on ollut hyvää, mutta haluan tehdä vielä enemmän, koska sen vuoksi tulin tänne, Záborský linjaa.

Slovakian Trencinissä syntynyt Záborský vietti kokon kesän kotimaassaan perheen ja sukulaisten luona samalla kauteen valmistautuen.

Vuosia Liigan parhaisiin hyökkääjiin kuuluneen pelaajan siirtymistä Lappeenrantaan saattoi pitää yllättävänä, mutta Záborský ei näe sitä sellaisena.

– SaiPa oli todella kiinnostunut saamaan minut. Pääsimme ehdoista hyvin yhteisymmärrykseen. Halusin myös joukkueeseen, jossa voisin pelata kaikki avaintilanteet ja paljon, siksi valitsin SaiPan. Pelaaja haluaa ensisijaisesti kuulla joukkueelta olevansa haluttu.

SaiPa on ollut loukkaantumisten suhteen alkaneella kaudella poikkeuksellisen epäonnekas. Záborský ei ole urallaan nähnyt aiemmin vastaavaa.

– Meillä on ollut todella huonoa tuuria. En usko, että olen koskaan tai missään nähnyt, että kauden alussa jokaisessa ottelussa ja harjoituksessa pelaajia loukkaantuu. Olemme harjoitelleet pahimmillaan yhdeksällä hyökkääjällä ja viidellä puolustajalla. Se on hullua, Záborský harmittelee.

– Kaiken tämän myötä ketjut ja ylivoimakoostumukset ovat vaihtuneet jatkuvasti. Se on vaikeuttanut työtä. Osa pelaajista on onneksi jo tulossa takaisin.

Tällä hetkellä joukkueen loukkaantumislistalta löytyvät puolustaja Santeri Airola ja hyökkääjät Santeri Virtanen, Emil Oksanen ja Micke Saari.

Lappeenrannassa Záborskýa viehättää kaupungin koko ja väljä liikenne.

– Ravintoloiden, maisemien ja järvien lisäksi paras asia on ehdottomasti rauhallinen liikenne. Se on täydellistä. Pääset kaupungin laidalta toiselle autolla viidessä minuutissa. Ei tarvitse viettää aikaa liikenteessä samalla tavalla kuin Helsingissä ja Tampereella, jossa saattoi juuttua ruuhkaan puoleksi tunniksi. Tämän myötä Lappeenrannassa on mahdollista viettää enemmän aikaa myös perheen kanssa, Záborský listaa hyviä asioita uudessa kaupungissa.

Yksi alkukauden kuuma puheenaihe on ollut päähän kohdistuneet taklaukset. Záborskýlla on aiheesta sanottavaa.

– Vitsailin itseasiassa pukukopissa, että Liigassa on alkanut pelikieltojen määrästä päätellen metsästyskausi. Olen todella vahvasti vastaan päähän kohdistuneita taklauksia, erityisesti niitä, jotka eivät ole välttämättömiä. Joskus pelaajat vain kääntyvät viimeisellä sekunnilla, eikä törmäystä voi estää. Joskus pelaajan liikettä on myös mahdotonta lukea.

– Kyynärpäällä tai kädet korkealla päähän. Niiden taklausten ei pitäisi olla osa peliä. Seurausten pitäisi olla erittäin dramaattisia erityisesti niille pelaajille, jotka toistavat näitä tekoja, Záborský näkee.

– Mielestäni ei ole oikein, että sama pelaaja voi saada kauden aikana kolme kertaa pelikiellon päähän taklaamisesta. Rangaistuksen pitää olla hänen kohdallaan paljon vakavampi. Tuollaiset teot voivat lopettaa uran. Liiga on kuitenkin ottanut nyt ankaramman linjan pelikieltojen suhteen ja uskon tilanteen parantuvan.

SaiPa on sijalla 15. Záborskýn mukaan asia, josta joukkue tällä hetkellä eniten itseään muistuttaa, ovat rangaistukset. Niitä on otettava yksinkertaisesti vähemmän.

– Erikoistilannepelaamisemme tulee olla parempaa. Alivoimapelaaminen ei ole hyvällä tasolla, mutta ei ole myöskään ylivoima. Niiden on kehityttävä. Meidän on otettava vähemmän jäähyjä, mutta myös aiheutettava niitä. Se ei ole kuitenkaan helppoa edellä mainittujen loukkaantumisten vuoksi, mutta onneksi tilanne on niidenkin osalta parantumassa.

* * *

Teksti: Anssi Shemeikka


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen