Alexander Ruutun rooli on KalPassa merkittävä – ”Haluan olla vielä parempi johtaja”

3.10.2019
Alexander Ruutun rooli on KalPassa merkittävä – ”Haluan olla vielä parempi johtaja”

Alexander Ruuttu haki paikkaansa Liiga-kartalla pitkään, ja nyt se tuntuu löytyneen Kuopiosta.

Ruuttu on erittäin tyytyväinen oloonsa ja asemaansa KalPassa. Aika ennen siirtoa Kuopioon oli rikkonaista, eikä vastuuta ja sitä kautta peli-iloa löytynyt. Meneillään on jo miehen neljäs kausi Kuopiossa.

– Olen saanut olla täällä oma itseni. Saan käyttää omia vahvuuksiani ja olen pysynyt ehjänä. Oikeastaan vasta täällä olen saanut vastuuta ja pelata, hän sanoo.

Sitä, mikä KalPan meiningissä ja ilmapiirissä sitten onkin ollut Ruutulle niin oikeanlaista, ei hän osaa tarkasti sanoa itsekään. Henkisen puolen asiat ovat kuitenkin olleet pinnalla.

– Jos sen tietäisi, niin sittenhän varmasti jokaiselle pelaajalle löytyisi paikka, jossa kehittyä. Saan tosiaan olla täällä oma itseni ja koen, että minusta välitetään. Se on iso asia. Siitä tulee hyvä olo, ja haluan näyttää, että olen sen arvoinen ja siitä kiitollinen.

Raamikas laituri on 26-vuotiaana ja yli 260 Liiga-ottelun pelimiehenä jo joukkueensa kokenutta osastoa, ja halu ratkoa pelejä on kova.

– Haluan olla johtava pelaaja. Ei siitä pääse mihinkään. Haluan auttaa joukkuetta voittamaan ja ottaa vielä askeleita eteenpäin pelaajana ja olla sitä kautta vielä parempi johtaja. Koen, että olen ollut kahden viime kauden ajan johtavia pelaajia. Peliini kuuluu molempiin suuntiin pelaaminen eikä pelkästään hyökkääminen. Koen menneeni siinä eteenpäin, Ruuttu sanoo.

KalPan startti kauteen ei ole ollut paras mahdollinen, mutta vasta alkuvaihetta mennään.

– Vähän on ollut vaikea startti, mutta valoa on tunnelin päässä näkyvissä. Peli menee koko ajan parempaan suuntaan ja voittoja on tulossa sitä kautta, Ruuttu sanoo.

Mistä se valo on peräisin?

– No, ehkä sanoin vähän synkästi. Harjoituspelit menivät hyvin ja ajatukset omasta pelistä olivat sitä kautta korkeammat kuin mitä sen taso todellisuudessa on. Nyt on jouduttu ottamaan taka-askelia, että voimme mennä eteenpäin.

KalPa viettää kauden ensimmäistä kolmen pelin viikkoaan, ja sen jälkeen sarjataulukko voi olla hyvinkin erilainen. Jokaisen yksittäisen pelin vaikutus on vielä sarjasijoituksissa suhteellisen iso.

– Yksittäisen jääkiekkopelin voi voittaa kumpi tahansa. Pyrimme löytämään joka peliin parhaan mahdollisen tason. Jokaista peliä lähdetään voittamaan, vaikka se ei olekaan mahdollista. Aina kiekko voi pomppia vastustajalle, mutta me yritämme löytää jokaisessa pelissä oman maksimitasomme, Ruuttu tuumaa.

Ruuttu hyökkäsi kauden ensimmäisissä otteluissa samassa ketjussa Miikka Pitkäsen ja Mikko Nuutisen kanssa. Sen jälkeen hyökkäyskoostumukset ovat eläneet, mutta Ruutun mukaan kyse on täysin normaalista parhaan kokoonpanon hakemisesta.

– Haetaan kaikista pelaajista paras mahdollinen irti. Ammattilaissarjassa ei pitäisi tällaisella olla mitään vaikutusta omaan pelaamiseen. Jokainen haluaa tuoda jäälle sen, missä omat vahvuudet ovat. Aina tietenkin joidenkin pelaajien kanssa kulkee paremmin. Tässä vaiheessa kautta voi olla vaikeampaa, mutta avoimin mielin lähdetään joka peliin, hän sanoo.

Kauden ensimmäiset pelit toivat maalisarakkeeseen täytettä kahden maalin verran.

– Ei mikään huippustartti. Maaleja voisi olla enemmänkin. Startti on ollut samanlainen kuin joukkueellakin.

Ruutun osumat ovat kuitenkin tulleet makeisiin paikkoihin. Vaikka hän kuittaakin mahdollisen savolaistumisensa sanomalla olevansa yhä Helsingistä kotoisin, on JYPin verkkoon osuminen aina KalPa-hyökkääjälle tärkeää. Toinen maali tuli kauden kolmannessa pelissä HIFK:n verkkoon.

– Olisin voinut tehdä enemmänkin, mutta totta kai kauden ensimmäinen maali HIFK:ta vastaan tuntui hyvältä. Aina sytyttää pelata heitä vastaan ja kun itselläkin on perheen kautta siteitä sinne, niin siitä tulee itselle myös pieni lisä.

Niin, ne perhesiteet. Ruutun isä Christian Ruuttu on yksi Suomi-kiekon legendoista, mutta tällä kertaa juttuhetken pääpaino pidettiin tarkoituksella itse pojassa, ja perhe otetaan puheeksi vasta kuin Alexander itse asian mainitsee.

Kuinka usein haastatteluissa käy näin, että sinä itse mainitset perheesi ennen kuin asiasta kysytään?

– Todella harvoin! Perhetaustani on kuitenkin asia, jolle en voi mitään. Samalla voisi sanoa, että olen neljännen polven pääsarjapalloilija. Mieluummin koen sen asiana, josta voin olla ylpeä.

Ruuttu on yksi Liiga-hopeaa KalPassa voittaneista pelaajista. Kaudella 2017–18 taas hän teki uransa parhaat pisteet, kun KalPa oli runkosarjan kuudes pudoten neljännesfinaaleissa heidät edellisen kevään finaaleissa voittaneelle Tapparalle.

Askelmerkit onnistuneeseen kauteen ovat taas selvät.

– Joukkueen pitää menestyä. Aina voi puhua pisteistä, mutta jos teen parhaat pisteeni koko Liiga-uralleni ja joukkue ei menesty, niin ei voi sanoa, että kausi on ollut parhaani. Molemmissa pitää onnistua, että voi sanoa kauden olleen paras. Toissa kaudella autoin joukkuetta suoraan neljännesfinaalipaikkaan ja pelasin parasta peliäni. Se oli paras kauteni tähän mennessä, ja sitä lähdetään parantamaan, hän sanoo.

* * *

Teksti: Panu Markkanen


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen