Mikä saa Aleksander Bonsaksenin pitämään Suomesta? – ”Suomalaiset sanovat, mitä tarkoittavat”

26.9.2019
Mikä saa Aleksander Bonsaksenin pitämään Suomesta? – ”Suomalaiset sanovat, mitä tarkoittavat”

Kuinka saadaan norjalainen jääkiekkoilija nauramaan? Jos kyseessä on KooKoon kapteeni Aleksander Bonsaksen, niin ainakin sillä, kun kertoo maanmies Henrik Haukelandin povanneen Liigan kynnyksellä tämän tekevän kymmenen maalia alkaneella kaudella.

– En tiedä, onko joulu aikaisessa tai jotain. Jos katsoo tilastojani, niin tuskin teen kymmentä maalia tällä kaudella. Joukkue tekee kyllä maaleja, Bonsaksen nauraa.

Kyseessä lienee siis jonkinlainen sisäpiirin vitsi, sillä Bonsaksen oli tehnyt ennen tätä kautta kaikissa Liigassa pelaamissaan vajaassa 200 ottelussa vain seitsemän maalia.

– Ehkä joo. Hän varmastikin pelleilee kanssani, mutta hyvä niin.

Bonsaksenista tuli tällä kaudella Liigan historian ensimmäinen norjalainen kapteeni, mikä ei suinkaan ole maalimäärän tavoin norjalaiselle mikään naurunaihe. Vuonomaan pelaajat eivät ole olleet suurena enemmistönä Liigan ulkomaalaisten joukossa muutenkaan, joten kapteenius Liigassa on kolme kertaa Norjaa olympialaisissa ja kymmenesti MM-jäillä edustaneelle Bonsaksenille iso juttu.

– En tiedä, mikä teki minusta kapteenin, mutta minulla on ollut onnea siinä, että olen saanut pelata hyvien johtajien kanssa, esimerkiksi Lasse Kukkosen (Rögle 2012–13). On yrittänyt oppia jotain kaikilta, joiden kanssa olen pelannut. Yritän aina olla positiivinen ja saada jokaisesta vieruskaverista kaiken mahdollisen irti. Se on avain tässä työssä. Yksi johtaja ei riitä meille, vaan joukkueessa niitä on oltava monta. Minun roolini kapteenina on rohkaista muita kavereita johtamaan, olemaan oma itsensä ja johtamaan itse itseään, Bonsaksen sanoo.

Bonsaksen on tämän kauden Liigassa ainoa ulkomaalainen kapteeni. Takavuosien muunmaalaisista kapteeneista tulee kenties nopeimmin mieleen Eric Perrin. Myös Pelicansia kipparoi muutama kausi sitten ulkomaalaispelaaja, kun Stefan Lassen piti C:tä rinnassaan.

– Ehkä se ei ole kovinkaan normaalia, että ulkomaalaispelaaja on kapteeni. Minulle sillä ei ole väliä. Olen pelannut monenlaisten kapteenien ja johtajien kanssa. Minulle ei ole väliä, onko kapteenina paikallinen kaveri tai muualta tullut pelaaja. Se asia, jolla on merkitystä, on se, mitä joukkue pystyy tekemään yhdessä. Katsotaan, miten tämä menee, Bonsaksen tuumaa.

Bonsaksen ilmestyi Liigaan ensimmäisen kerran kaudella 2014–15, kun hän vaihtoi kesken kauden kotimaansa Vålerengasta Tapparaan. Suomi on alkanut kuulostaa Bonsaksenin korvaan kausi kaudelta hiljalleen tutummalta.

– Totta kai, mutta sen oppiminen on vaikeaa. Ymmärrän paljon enemmän kuin silloin, kun olin Suomessa ensimmäistä kertaa. Nyt ymmärrän osia keskusteluista, joita kopissa käydään, tai kun valmentaja puhuu. Kielitaitoni paranee, mutta en voi sanoa, että osaisin puhua suomea! Meillä on tänä vuonna paljon ulkomaalaisia. Normaalisti ulkomaalaisia ei ole näin paljoa, mutta nyt on. Suurin osa kommunikaatiosta käydään englanniksi, mutta homma toimii, hän sanoo.

Saksa kutsui Bonsaksenia Tapparan kolmen mitalikevään jälkeen, joista kaksi viimeistä oli kultaisia. Nyt KooKoossa alkaa toinen kausi, eli Bonsaksenilla alkaa olla jo hyvänkaltainen kokemus Suomesta.

– Täällä pelataan jääkiekkoa, joka sopii minulle ja pidän myös Suomen kulttuurista. Siinä on samankaltaisuutta Norjan kanssa. Olen pelannut Norjassa, Ruotsissa ja Saksassa. Kun vertaan siihen, kun pelasin Ruotsissa, niin suomalaiset ovat suoraviivaisempia ja sanovat, mitä tarkoittavat. Ruotsalaiset kiertelevät asioita, ja sanovat enemmän asioita, joita toinen haluaa kuulla. Minulle suomalainen tapa on helpompi. On helpompaa päästä kärryille asioista, kun ihmiset sanovat suoraan, mitä ajattelevat, eivätkä mitään muuta. Pidän Suomen ilmapiiristä. Ehkä Suomi on pieni myytti meille norjalaisille. Emme käy täällä lomilla, eikä tavallinen norjalainen tiedä paljoa Suomesta. Helposti luullaan, että täällä on vain metsää, ja suomalaiset ovat hiljaisia ja sanovat vain päivää ja näkemiin. Kun suomalaiset oppii tuntemaan, niin te olette aika samanlaisia kuin norjalaiset. Ihmiset ovat mukavia ja maa on viihtyisä, Bonsaksen kehuu.

Mutta palataan vielä siihen kymmeneen maaliin. Jos Bonsaksen ei moista osumamäärää lupaa, niin kuka olisi ensimmäinen mustaoranssi, joka sen saa täyteen?

– Luulen, että se tulee olemaan…. (miettii pitkään) …"Uma". Anrei Hakulinen.

* * *

Teksti: Panu Markkanen


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen