Kärppien Jussi Jokiselle kahdeksan ottelun pelikielto

24.9.2019

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi Kärppien Jussi Jokiselle kahdeksan ottelun pelikiellon lauantain JYP–Kärpät-ottelussa tapahtuneesta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Jokinen on pelikiellossa Kärppien kahdeksassa seuraavassa ottelussa: 24.9. Tappara–Kärpät, 28.9. Kärpät–Ilves, 3.10. Kärpät–Ässät, 5.10. SaiPa–Kärpät, 11.10. Jukurit–Kärpät, 12.10. Kärpät–Tappara, 17.10. HIFK–Kärpät ja 19.10. KooKoo–Kärpät.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Pelaaja: Jussi Jokinen
Ottelu: JYP–Kärpät
Peliaika: 50:59
Pelipäivä: 21.9.2019

1. Selostus asiasta

JYP–Kärpät-ottelun erotuomarit tuomitsivat peliajassa 50:59 Kärppien Jussi Jokiselle tämän taklauksesta JYPin Julius Nättiseen ison rangaistuksen ja pelirangaistuksen syynä pään tai niskan alueelle kohdistunut taklaus (5+20).

Päävideotuomari on asettanut tilanteen kurinpitokäsittelyyn, koska päävideotuomarin näkemyksen mukaan tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus Jokiselle pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Nättinen pelasi tilanteen jälkeen ottelun loppuun.

Jokinen on antanut lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään tai niskan alueelle. Säännön iii-kohdan mukaan pelaajalle, joka vahingoittaa tai piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa pään tai niskan alueelle kohdistuneen taklauksen seurauksena, tuomitaan ottelurangaistus.

Kurinpitodelegaatio on katsonut otteluvideot ja kuullut Jokisen lausuman. Delegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan Jokinen luistelee hyökkäyspään kulmaan, jossa Nättinen on jo hieman aiemmin pelannut kiekon ränniä pitkin kaukalon päätyyn. Jokinen taklaa tilanteessa Nättistä. Jokinen suorittaa taklauksen siten, että Jokinen kohdistaa käsillään suoran osuman Nättistä päähän. Delegaatio toteaa, että koska myöhässä suoritettu taklauksella aiheutuu voimakas osuma Nättistä päähän, kyse on säännössä 124 tarkoitetusta päähän kohdistuneesta taklauksesta, josta tulee määrätä ottelurangaistus.

Pelikiellon keston harkinnan osalta kurinpitodelegaatio toteaa, että Jokinen suorittaa tarkoituksellisen vastustajan päähän suunnatun taklauksen siten, että taklauksen seurauksena tapahtuu voimakas kontakti vastustajan päähän. Kurinpitodelegaatio on ottanut rangaistusharkinnassa edellä mainitut seikat sekä taklaustilanteen kokonaisuudessaan huomioon ja kuluvalla kaudella aiemmat päähän kohdistuneista taklauksista annetut rangaistukset. Delegaatio pitää Jokisen suorittamaa vastustajan päähän kohdistuvaa taklausta kuuden ottelun arvoisena tekona.

Jokiselle on määrätty viime kaudella kurinpitokäsittelyssä yhden ottelun pelikielto. Tämän huomioiden rangaistusta korotetaan kurinpitosääntöjen 38 §:n mukaisesti kahdella ottelulla.

3. Ratkaisu

Kärppien Jussi Jokiselle määrätään kahdeksan (8) ottelun pelikielto. Jokinen on pelikiellossa Kärppien seuraavien kahdeksan ottelun ajan.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

24. syyskuuta 2019

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen