HIFK:n Ville Varakkaalle kuuden ottelun pelikielto

20.9.2019

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi HIFK:n Ville Varakkaalle kuuden ottelun pelikiellon keskiviikon HIFK–JYP-ottelussa tapahtuneesta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Varakas on pelikiellossa HIFK:n kuudessa seuraavassa ottelussa: 20.9. HIFK–HPK, 21.9. HPK–HIFK, 27.9. Lukko–HIFK, 28.9. HIFK–Tappara, 4.10. HIFK–Pelicans ja 5.10. KooKoo–HIFK.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Pelaaja: Ville Varakas
Ottelu: HIFK–JYP
Peliaika 01:58
Pelipäivä: 18.9.2019

1. Selostus asiasta

HIFK–JYP-ottelun peliajassa 01:58 HIFK:n Ville Varakas taklaa JYPin Anton Stråkaa. Ottelun erotuomarit tuomitsivat tilanteesta 5 minuutin rangaistuksen ja pelirangaistuksen (5 + PR) myöhästyneestä taklauksesta. Tilannehuone on katsonut kyseisen taklauksen ja päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen edelleen kurinpitokäsittelyyn, koska tilanteesta tulisi määrätä ottelurangaistus.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Stråka loukkaantui tilanteessa eikä pelannut ottelun loppuun.

Varakas on antanut lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Säännön i ja ii kohtien mukaan päähän kohdistuvasta taklauksesta määrätään harkinnan mukaan pieni rangaistus ja käytösrangaistus (2+10); iso rangaistus ja pelirangaistus (5+20) tai ottelurangaistus (OR).

Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan Stråka nousee kiekollisena keskialueelta hyökkäyssiniviivan ylitse ja antaa lyhyen syötön laitaan ketjukaverilleen. Samanaikaisesti kun Stråka nostaa hyökkäystä keskialueella, Varakas tulee vaihdosta kentälle ja lähtee luistelemaan poikkikentän kohti kiekollista Stråkaa. Varakas taklaa lähes välittömästi Stråkan syöttämisen jälkeen tätä. Edelleen videotallenteen perusteella kurinpitodelegaatio toteaa, että Varakkaan taklaus suuntautuu ylöspäin ja kohdistuu voimakkaasti Stråkaa päähän ja vartaloon. Stråka ei havaitse tilanteessa Varakasta. Kurinpitodelegaatio toteaa, että Varakkaan taklauksessa aiheutuu voimakas kontakti Stråkaa päähän, joten kyse on säännössä 124 tarkoitetusta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että jääkiekkoon kuuluvat myös kovat keskialueen avojäätaklaukset, mutta ne pitää pystyä suorittamaan sääntöjen sallimalla tavalla. Lähtökohtaisesti taklaajalla on vastuu siitä, ettei taklauksessa tule osumaa vastustajaa päähän. Lisäksi kurinpitodelegaatio toteaa, että tämän kaltaisissa tilanteissa, joissa pelaaja pääsee taklaamaan vastustajaa, joka ei ole tietoinen osuvasta taklauksesta - taklaajalla on korostunut vastuu siitä, ettei taklaus kohdistu taklattavan pelaajan päähän.

Rangaistusharkinnan osalta kurinpitodelegaatio toteaa, että Varakas pääsee taklaamaan Stråkaa ns. puun takaa ja lisäksi hän kohdistaa taklauksen ylöspäin osuen voimakkaasti Stråkaa päähän. Kurinpitodelegaatio toteaa, että Varakas on edellä mainituista syistä taklauksellaan piittaamattomasti vaarantanut vastustajaa ja tästä syystä tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus. Kurinpitodelegaatio on ottanut rangaistusharkinnassa edellä mainitut seikat sekä taklaustilanteen kokonaisuudessaan huomioon. Delegaatio pitää Varakkaan suorittamaa vastustajan päähän kohdistuvaa taklausta, jonka seurauksena taklattu pelaaja loukkaantuu, neljän ottelun arvoisena tekona.

Varakkaalla on huomioon otettavaa kurinpitohistoriaa Liigasta kaudelta 2017–2018, jolloin hänelle on määrätty neljän ottelun pelikielto (tapaus 31/2017-2018). Tällä perusteella nyt määrättävää pelikieltoa ankaroitetaan kahdella ottelulla.

3. Ratkaisu

HIFK:n Ville Varakkaalle määrätään kuuden (6) ottelun pelikielto. Varakas on pelikiellossa HIFK:n seuraavien kuuden ottelun ajan.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

19. syyskuuta 2019

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja

Video tilanteesta


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen