Sami Aittokallio myöntää miettivänsä pelaamista toisinaan liikaa – "Saanko ulosmitattua kaiken potentiaalin?"

28.8.2019
Sami Aittokallio myöntää miettivänsä pelaamista toisinaan liikaa – "Saanko ulosmitattua kaiken potentiaalin?"

Sanotaan, että urheilun päämäärä on potentiaalin täydellinen ulosmittaus. Kahden vuoden sopimuksella Porin Ässiin siirtynyt Sami Aittokallio, 27, on ikäisekseen kokenut jääkiekkoilija, joka analysoiden ja tutkien rakentaa omaa uraa ja pelaamista.

Harjoitusmatkat ulkomaille ovat Liiga-joukkueiden keskuudessa ennen kauden alkua yleisiä. Ässät valmistautui elokuun lopussa uuteen sesonkiin viikon harjoitusleirillä Ruotsissa. Pelikassiin ei jää pelkästään paremmin ajoitettuja kontrollilähtöjä, vaan Aittokallio korostaa reissujen merkitystä joukkueen yhtenäistymisessä.

– Se on iso osa yhteishengen rakentamista. Päästään pidemmäksi aikaa porukalla reissuun, siinä oikeasti tutustuu toisiin vähän paremmin kuin vain pelkästään hallilla. Matkalla vietetään kuitenkin päivät ja yöt yhdessä, Aittokallio sanoo.

27-vuotias on maalivahtina parhaassa iässä. Kaikki saman ikäiset pelaajat eivät kuitenkaan ole yhtä kokeneita kuin tamperelaislähtöinen Aittokallio. Pohjois-Amerikan vuosien jälkeen Aittokallion matka on vienyt Kärppien, Sparta Prahan ja Sportin kautta kahdeksi seuraavaksi kaudeksi Poriin. Syy on selvä: pelaajan ja joukkueen ajatukset tulevaisuudesta kohtasivat.

– Istuimme Tommi Kerttulan (Ässien kehitysjohtaja) ja Jaakko Rosendahlin (maalivahtivalmentaja) kanssa alas neuvottelemaan sopimuksesta. He kertoivat, millaisia pelaajia joukkue etsii, ajatuksensa tulevasta kaudesta ja Ässien suunnasta seurana. Tuli tosi nopeasti fiilis, että tuossa voisi olla minulle hyvä paikka ottaa uusia askeleita, Aittokallio sanoo.

– Tuli sellainen fiilis, että nyt ei ole kyse pelkästään sanoista, vaan tekoja on tulossa. Koko Ässien toimintaa lähdetään nostamaan ihan uudelle tasolle. Mennään urheilu etusijalla, ja hankitaan pelaajia, jotka oikeasti haluavat urallaan eteenpäin samalla ihmisenä kehittyen. Olen viihtynyt todella paljon joukkueissa, joissa näin on toimittu. Jos sellaista mentaliteettia ei ole ollut, ympäristö ei ole ollut minulle optimaalinen.

Tulevan kauden Ässät ei ole Aittokalliolle entuudestaan tuttu yhteisö.

– Aika lailla kaikki naamat olivat pukukopissa uusia. Olen pelannut tietenkin heitä vastaan, mutta vain Aleksi Rekosen kanssa olen pelannut muutaman ottelun samaan aikaan Kärpissä, Aittokallio sanoo.

– Jännää oli kuitenkin se, että ensimmäisellä kerralla koppiin mennessä ei mennyt jätkien kanssa jutellessa kauan, kun tuntui siltä, että olisi ollut mukana jo useamman vuoden. Tunne on vain vahvistunut sen jälkeen, kun kesän jälkeen palasimme jäälle.

Menestyvän jääkiekkojoukkueen tärkeä osatekijä on toimiva maalivahtikaksikko. Aittokallion aisapari ja kirittäjä on nuoruutta ja lahjakkuutta uhkuva Daniil Tarasov. Kaksi KHL-otteluakin viime kaudella Ufassa pelannut 20-vuotias venäläisvahti saapui Poriin Venäjän toiseksi korkeimmalta sarjatasolta Toros Neftekamskista.

– Näen nuoren veskarin rinnalla vain hyvänä asiana. Se tuo itsellekin virtaa, kun on kova työjuhta vieressä. Saamme molemmat painaa treeneissä ihan täysiä ja vähän kilpailla toisiamme vastaan. Todella fiksu äijä ja lahjakas maalivahti. Parasta täytyy laittaa peliin, jos pelaamaan haluan, Aittokallio luonnehtii työtoveriaan.

Olennainen osa Aittokallion kokemuspankkia ovat Pohjois-Amerikassa vietetyt vuodet 2012-2015. Aika kului pääasiassa AHL-seura Lake Erie Monsterin riveissä. NHL-debyytti tapahtui Colorado Avalanchessa, jossa pelejä kertyi lopulta kaksi.

Aittokallio jätti ison veden takaiset markkinat vuonna 2015. Tie ylöspäin oli pystyssä.

– Lähdin Suomeen takaisin kehittymään tutumpaan ympäristöön. Kärppien tarjoukseen oli helppo silloin lähteä, sillä tiesin toiminnan tason ja tunsin Lauri Marjamäen entuudestaan. Olin myös kuullut Kärppien maalivahtivalmentajasta Ari Hillistä paljon hyvää.

NHL-unelmaa Aittokallio ei ole heittänyt pois. Oikea perspektiivi on vain löytynyt.

– Siellä pelaaminen on tietenkin yhä unelma. NHL-pelipaikkaa tärkeämpää minulle on kuitenkin kaiken ulosmittaaminen pelaajana. Se on eri asia, mihin taso lopulta riittää. Onko se Liiga vai joku muu sarja, sillä ei oikeasti ole minulle niin väliä.

Aittokallio tunnetaan yksityiskohtaisesti omaa pelaamistaan tutkivana maalivahtina. Päästetyt maalit, mailapelaaminen ja kaikki mieleen jääneet tilanteet Aittokallio tutkii rutiininomaisesti maalivahtivalmentajan kanssa ottelun jälkeen. Hän myöntää sen menneen ajoittain jopa liiallisuuksiin.

– Voi olla, että vähän jopa liian paljon mietin omaa pelaamista. Enemmän pitäisi saada rentoutta tekemiseen ja muistaa, ettei sillä ole niin paljon väliä, jos jokin asia menee teknisesti väärin tai tekeminen maalinsuulla näyttää jotenkin väärältä. Sillä ei lopulta ole väliä, kun tärkeintä on kiekon pysyminen poissa maalista, Aittokallio muistuttaa.

– Kaikki tarvittavat taidot ovat teknisesti olemassa. Nyt on vain löydettävä se rentous, että oikeasti nauttii pelaamaan pääsemisestä ja kiekkojen torjumisesta. Sen vuoksi tämä laji on aikoinaan aloitettu. Se on isoin asia, mitä tällä hetkellä yritetään pääkalloon takoa.

Aittokallio on ollut Ässien matkassa nyt neljä kuukautta. Länsirannikon kiekkokulttuurista olennainen vaikuttaa olevan tiedossa.

– Totta kai odotan niin sanottua paikallisvääntöä Lukkoa vastaan. Olen kuullut, että ne ovat aika hienoja tapahtumia, joissa ei ole metelistä puutetta.

* * *

Teksti: Anssi Shemeikka


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen