Joukkue-esittelyt 2019: Ässät – uutta perustusta romahduksen jälkeen

28.8.2019
Joukkue-esittelyt 2019: Ässät – uutta perustusta romahduksen jälkeen

Ässien kausi 2018-19 kuuluu porilaisseuran historian synkimpiin, ja playoffs-paikka pääsi karkaamaan ulottumattomiin jo syyskaudella. Alkavalle kaudelle pelaajaliikenne on sisään ja ulos on ollut vilkasta, ja uudistunut valmennus on päässyt rakentamaan joukkuetta tuoreemmista aineksista.

Viime kaudella

Porilaisten mennyt kausi oli yksi joukkueen heikoimmista Liigassa. Varsinaisella peliajalla voittoja kertyi vain yhdeksän – vähemmän kuin koskaan aikaisemmin. Voittoprosentti 25,8 jätti niukasti taakseen kauden 2007-08 mahalaskun. Kotimenestys jäi heikoimmaksi seuran historiassa: vain viisi varsinaisen peliajan voittoa 30 ottelusta.

Uudet pelaajat

Pelaajapalettia uudistettiin voimakkaasti jo viime kevätkauden aikana. Uusista kasvoista maalivahti Sami Aittokallio on tuttu nimi Liiga-seuraajille, ja nuoressa Daniil Tarasovissa on aineksia nousta maailmanluokan nimeksi. Hyökkäyksessä kanadalaiskaksoset Tylor ja Tyson Spink saavat ison vastuun. Hyökkäyksen mielenkiintoisin tulevaisuuden nimi on Espoosta tullut 17-vuotias Roni Hirvonen, joka teki viime kaudella vakuuttavaa jälkeä Nuorten SM-liigassa. Puolustusta vahvistetiin kahdella ruotsalaispelaajalla, Jakob Stenqvistillä ja Simon Åkerströmillä.

Lähtijät

Porilaisyleisön suosikkeihin kuuluneen maalivahti Andreas Bernardin lähtö keväällä kirpaisi Ässiä, ja kesken kauden pois siirtyivät myös kauden parhaat pistemiehet Sakari Salminen ja Jarno Kärki. Kokeneista pelaajista Jussi Makkonen ja Severi Sillanpää eivät jatka joukkueessa, ja puolustuksen vakiopelaajista Kristian Tuohilampi jatkaa uraansa Sportissa.

Valmennus

Kauden jälkeen valmennus uusiutui lähes kokonaan. Yli 600 ottelua päävalmentajana Liigassa toiminut Ari-Pekka Selin tuo kokemuksensa vanhan kotikaupunkinsa joukkueen käyttöön. Viimeksi Selin oli Ässien jääkiekkotoiminnassa mukana kaudella 1983-84 seuran A-nuorten pelaajana. Kolmella kaudella Liigassa päävalmentajana toiminut Pasi Arvonen oli Selinin apuvalmentajana jo HPK:ssa kaudella 2012-13. Nuoremman polven Saku Martikaisella on takanaan erinomaisia päävalmentajakausia juniorisarjoista.

Ottelut harjoituskaudella

Ässät avasi harjoituskautensa kolmen voiton putkella Pitsiturnauksessa. Täysimittaisissa otteluissaan se on kuitenkin kärsinyt niukat tappiot Lukolle sekä kahdelle SHL-seuralle.

Läpimurron tekijä

19-vuotias toisen polven kiekkoilija Otto Kivenmäki antoi vakuuttavia näyttöjä osaamisestaan varsinkin viime kevätkauden otteluissaan ja pelasi helmi-maaliskuussa piste per peli –tahdilla. Kevytrakenteinen Kivenmäki on tärkeä tulevaisuuden pelaaja Ässien uuden nousun rakentamisessa.

Tuleva kausi

Ässien joukkueessa on tapahtunut reipas nuorennusleikkaus viime kauden jälkeen. Ulkomaalaishankinnoista neljä tulee Ruotsista, mutta kvartetin läpilyönnit pääsarjatasolla ovat vielä tekemättä. Puolustuksessa varsinkin kokeneet Jyri Marttinen ja Tommi Taimi kantavat isoa vastuuta. Ässien maalivahtiosasto on erittäin kilpailukykyinen. Keskeisin kysymys kuuluukin: ketkä pelaajat pystyvät tällä kaudella ottamaan askeleen kärkiketjujen ratkaisurooleihin, jotta porilaiset taistelisivat jälleen paikasta playoffs-peleihin?


---
Julkaisija: Antti Seppänen