Kauden arvokkaimmat – katso Liigan asiantuntijoiden valinnat

7.5.2019
Kauden arvokkaimmat – katso Liigan asiantuntijoiden valinnat

Joukkueidensa arvokkaimpia kaudella 2018-19: Emil Larmi (vas.), Miika Roine, Eetu Luostarinen, Arttu Ruotsalainen, Joel Kiviranta ja Eetu Laurikainen.

Liigan asiantuntijaraati on valinnut kauden päätteeksi joukkueidensa arvokkaimmat pelaajat kaudelta 2018–19. Katso, ketkä vakuuttivat kauden otteluissaan ja kenen näytöt toivat pelaajalle joukkueensa MVP-tittelin.

HIFK: Juhani Tyrväinen

Tyrväinen oli korvaamaton pelaaja joukkueelleen. Nöyrä duunari sai eniten jääaikaa kaikista HIFK:n hyökkääjistä. Keräsi 42 pistettä, kaivoi aloituksia, tappoi jäähyjä, söi kiekkoa ja jäi peräti 18 astetta plussalle tehopörssissä. Tyrväinen ymmärtää hyvin peliä ja rytmittää järkevästi hyökkäyksiä. Uransa parhaan runkosarjan pelannut taistelija nousi maajoukkueeseen ja MM-kisoihin asti. Ura jatkuu Luulajan paidassa SHL:ssä.

HPK: Emil Larmi

Kerholla oli paljon hyviä kandidaatteja MVP-tittelin saajaksi – Teemu Turunen, Petteri Nikkilä ja Otto Paajanen – mutta maalivahdin merkitys oli HPK:n nousussakin yli puoli joukkuetta. Oli lopulta ykkönen playoffseissa. Ennen kaikkea loisti kuitenkin syksyllä, jolloin muun joukkueen peli ei vielä ollut uomissaan. Antoi silloin joukkueen puolustuspeliin itseluottamuksen, joka vapautti myös hyökkäämistä. Tuo positiivinen kierre kantoi lopulta kannuun asti.

Ilves: Arttu Ruotsalainen

Kauden alkaessa Ilves-leirissä huudeltiin ykkössentterin perään, mutta nämä äänet hiljenivät nopeasti. Ruotsalainen oli koko Liiga-kauden suurimpia yllättäjiä. Kantoi vastuuta niin tasakentällisin kuin yli- ja alivoimalla ja kellotti isoja minuutteja illasta toiseen. Tekeminen oli laadukasta ja esimerkillistä, ketjukavereiden merkitystä unohtamatta. Ilveksen harmiksi Ruotsalaista taitavat kutsua uudet ympyrät ensi kauden alussa. Oli todella lähellä paikkaa MM-kisajoukkueessa.

Jukurit: Miika Roine

Jukuri-ryhmän kapteeni on erittäin iso palanen joukkuetta. Hoitaa roolinsa erittäin tunnollisesti ja näyttää muille mallia esimerkillään. Pystyy myös pisteiden tekoon, mutta suurimmat vahvuudet ovat kokonaisvaltaisessa pelaamisessa. Piti tasonsa mikkeliläisistä parhaiten koko kauden ajan, vaikka ajoittain kuorma ja vaatimustaso olivat korkealla. Viimeisteli kauden aikana oman piste-ennätyksensä Liigassa ja jatkaa tärkeässä roolissa Jukureissa myös ensi kaudella.

JYP: Eetu Laurikainen

Laurikainen oli ehdottomasti joukkueensa paras yksilö, joka lopulta kantoi otteillaan joukkueen lähestulkoon yksin playoffseihin sarjan pohjilta. Joukkueen tasaisin esiintyjä läpi kauden. Tarjosi maalivahtipelillään voiton mahdollisuuksia lähes jokaisessa pelissä. Vastuuta tuli kauden aikana enemmän kuin koskaan aikaisemmin aikuisten sarjoissa. Laurikaisen roolista tällä kaudella kertoo hyvin se, että kymmenenneksi sijoittunut JYP päästi runkosarjassa kuudenneksi vähiten maaleja, mutta sijoittuminen tehdyissä maaleissa oli vasta Liigan toiseksi viimeinen.

KalPa: Eetu Luostarinen

Sentteriltä huikea läpimurto aivan Liigan terävimpään kärkeen. Joukkueen heikohko menestys piti Luostarisen vielä kauden aikana sivussa valtakunnan tason otsikoista. Pystyi kuitenkin lähes tuplaamaan viime kauden pistesaldonsa ja pitämään tehopörssin nollilla, mikä oli kova suoritus sarjan häntäpäähän jääneessä joukkueessa. Isot otsikot kutsuvat, kun onnistui raivaamaan tiensä Leijonien kisajoukkueeseen.

KooKoo: Malte Strömwall

Liigan pistepörssin voitto, Liigan maalipörssin voitto ja eniten ylivoimamaaleja!Kauden paras ulkomaalaisvahvistus, joka putsasi palkintopöydän runkosarjan jälkeen. Erinomainen luistelija, joka pystyi omalla osaamisellaan tekemään itselleen paikkoja tyhjästä. Halusi kiekkoa joka vaihdossa. Päätti hyökkäyksen aina laukaukseen, mistä moni suomalainen kiekkoilija voisi ottaa oppia. Sarjan parhaita ylivoimapelaajia. Kehittyi kauden mittaan myös puolustamisessa. Loistava hankinta KooKoolta Liigaan. Hyppää ensi kaudeksi uuteen sarjaan ja on valmis erilaisiin haasteisiin.

Kärpät: Veini Vehviläinen

Erinomaisesta viime kaudesta saattoi olla vaikeaa enää pistää paremmaksi, mutta Vehviläinen sen todellakin teki tällä kaudella. Sensaatiomainen kausi sekä runkosarjassa että playoffseissa. Oli ykkönen käytännössä kaikissa maalivahtitilastoissa. Koko kauden päästettyjen maalien keskiarvo lähellä 1,5 maalia per peli, eikä lukema ole missään nimessä vain Kärppien kovan puolustuksen ansiota. Enää on turha puhua kantin pettämisestä yksien Nuorten MM-kisojen takia. Todistanut lukuisasti sen jälkeen henkisen kanttinsa kestävän. Otteiden rauhallisuus ja pelin lukeminen ovat vahvuuksia. Tavoitteet ovat vielä nykytasoa korkeammalla, sillä tietää tekevänsä tällä hetkellä oikeita asioita pitkällä tähtäimellä.

Lukko: Arttu Ilomäki

Kehityskaari jatkui nousujohteisesti tällä kaudella. Teki runkosarjassa piste-ennätyksensä ja jatkoi hyviä otteitaan myös playoffseissa, joissa oli joukkueensa näkyvin ja tehokkain pelaaja. Peliäly kovalla tasolla. Tällä kaudella Ilomäki kehittyi ennen kaikkea kokonaisvaltaisessa pelaamisessa ja se näkyi eri rooleissa kentällä. Maalinteko runkosarjassa ajoittain hankalaa ja siihen tarvitaan vielä lisää päättäväisyyttä ja röyhkeyttä. Kauden otteet toivat myös paikan MM-kisoihin. Ura jatkuu Ruotsin pääsarjassa.

Pelicans: Oliwer Kaski

Liiga-kauden ehdoton komeetta. Sai joukkueessaan ison roolin heti alkukaudesta, jonka kantoi mahtavasti läpi sarjan. Loistava esimerkki siirrosta uuteen seuraan, jossa omat vahvuudet pääsevät esiin. Sarjan ahkerin laukoja, mikä kertoo pelaamisen aktiivisuudesta, halukkuudesta tehdä maaleja ja ratkoa pelejä. Nousi ansaitusti maajoukkueeseen kamppailemaan kisapaikoista. MM-kisat ja NHL kutsuvat. Hieno tarina, johon on mahdollisuus kirjoittaa mahtavia jatko-osia.

SaiPa: Cody Kunyk

Kausi joukkueena oli erittäin monivaiheinen, mutta Kunyk oli joukkueensa tasaisin suorittaja. Alkukausi oli hieman haasteellinen kanadalaiselle, mutta lokakuusta lähtien Kunyk kannatteli joukkuetta ajoittain yksin. Loukkaantumisten takia ketjumuutokset olivat arkipäivää, mutta Kunyk pystyi sopeutumaan erilaisiin ketjukavereihin. Loi vaarallisia paikkoja muille, sekä röyhkeytensä ja kovan työmoraalin ansiosta ongelmia vastustajille. Paransi myös puolustuspelaamistaan kauden edetessä, ja viime kaudelta tutut tyhmät jäähyt jäivät vähiin. Paransi omaa piste-ennätystään. Ensi kaudella matka jatkuu uusissa ympyröissä.

Sport: Joel Kiviranta

Sportin luottoratsu jo viiden kauden ajan. Ottanut pelaajana isoja kehitysaskeleita vuodesta toiseen. Oli alkukaudella joukkueen ylivoimaisesti paras pelaaja ja pelasi valtavia peliminuutteja. Loukkaantui kauden puolivälissä ja se pilasikin osan kaudesta. Vuodenvaihteen jälkeen miehen otteissa näkyi taas tuttu peräänantamattomuus ja taistelu. Olisi terveenä pysyessään rikkonut aiemman piste-ennätyksensä Liigassa. Voittaa pienestä koostaan huolimatta paljon kaksinkamppailuja ja luo paljon maalipaikkoja itselleen ja ketjukavereilleen. Laukaukseen vielä kehitystä ja isommat ympyrät odottavat. Hyvät otteet toivat kutsun maajoukkuepaitaan ja MM-kisoihin. Ura jatkuu Sportissa.

Tappara: Kristian Kuusela

Konkarikapteeni oli hieman nihkeän alkukauden jälkeen joukkueensa tasaisimpia suorittajia ja selkeitä pelillisiä johtajia. Kokosi ikämiesvuosilla uransa toiseksi parhaan pistemäärän runkosarjassa. Kuuselan pelaaminen on muokkaantunut vuosien varrella, ja entinen maalinsylkijä onkin nykyään - komeista maalimääristä huolimatta – useammin tarjoilijan roolissa. Vain kovimmat pelaajat pystyvät muokkaamaan pelaamistaan ja päivittämään vahvuuksiaan sekä olemaan puolitoista vuosikymmentä Liigan terävintä kärkeä. Kuuselan liike ja fysiikka ovat kuitenkin vielä sillä tasolla, että pelivuosia Liigassa on useampia jäljellä. Upea ura saa taas yhden upean etapin, kun Kuuselan debytoi MM-kisoissa.

TPS: Kaapo Kakko

Suomi-kiekon suurimman lupauksen kausi oli täysosuma. Kakko näytti heti alkukaudesta olevansa Palloseuran kantava voima. Hän pelasi pelistä toiseen kokonaisvaltaista taitavaa kiekkoa. Nuoren pelaajan pää kesti hienosti tiukoissakin paikoissa. Pystyi kylmäpäisiin ratkaisuihin tärkeillä hetkillä, kuten laukomalla voittomaalin nuorten MM-kisoissa. Kakko nappasi paikan Leijonien kisakoneesta ja kesällä hänestä saattaa tulla kaikkien aikojen ensimmäinen suomalainen NHL-ykkösvaraus!

Ässät: Andreas Bernard

Porissa lopullisesti huipulle noussut maalivahti kannatteli ajoittain umpisurkean kauden pelannutta joukkuetta. Huonosti käyntiin lähteneen kauden mittaan puolustuspelaaminen hänen edessään luhistui, ja Bernard oli tekemättömässä paikassa. Kehittyi pitkän Suomen vierailunsa aikana maalivahtina ja urheilijana ammattilaistasolle. Seuraava askel on otettava Saksan DEL-liigassa, jossa ura jatkuu Mannheimin riveissä.


---
Julkaisija: Antti Seppänen