Kärppien Jussi Jokiselle yhden ottelun pelikielto

27.3.2019
Kärppien Jussi Jokiselle yhden ottelun pelikielto

Kuva: Atte Rissanen

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi Kärppien Jussi Jokiselle yhden ottelun pelikiellon maanantain Kärpät–Ilves-ottelussa tapahtuneesta jalkapyyhkäisystä.

Jokinen on pelikiellossa 27.3. pelattavassa neljännesfinaalien neljännessä ottelussa Ilves–Kärpät.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Pelaaja: Jussi Jokinen
Ottelu: Kärpät–Ilves
Peliaika 3.37
Pelipäivä: 25.3.2019

1. Selostus asiasta

Kärpät–Ilves-ottelun peliajassa 03.37 Kärppien Jussi Jokisen ja Ilveksen Arttu Ruotsalaisen välisessä kamppailussa Ruotsalainen kaatuu jäähän. Ottelussa tuomaristo ei tuominnut tilanteesta rangaistuksia.

Tilannehuone on katsonut kyseisen tilanteen ja päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen edelleen kurinpitokäsittelyyn. Päävideotuomarin mukaan tilanteesta tulisi määrätä Jokiselle ottelurangaistus jalkapyyhkäisystä.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Ruotsalainen ei loukkaantunut tilanteessa.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 160 mukaan jalkapyyhkäisy on teko, jossa pelaaja piittaamattomasti pyyhkäisee tai iskee takaapäin jalallaan vastustajaa luistimeen saaden vastustajan horjahtamaan tai kaatumaan tai pelaaja piittaamattomasti vetää vastustajaa taaksepäin samalla iskien tai pyyhkäisten jalalla vastustajan jalat alta. Säännön ii-kohdan mukaan pelaajalle, joka piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa jalkapyyhkäisyllä, tuomitaan ottelurangaistus.

Videotallenteelta tehtävien havaintojen mukaan Ilveksen maalin edessä olevat Jokinen ja Ruotsalainen kamppailevat keskenään. Kiekon mentyä keskialueelle Jokinen ja Ruotsalainen lähtevät luistelemaan kohti keskialuetta, jonka jälkeen Ruotsalainen leikkaa Jokisen luistelulinjalle. Tässä yhteydessä Jokinen painaa oikealla kyynärpäällään Ruotsalaista ylävartalosta taaksepäin ja samanaikaisesti oikealla jalallaan pyyhkäisee Ruotsalaista takaapäin luistimiin. Teon seurauksena Ruotsalainen menettää tasapainonsa ja kaatuu selälleen jäähän.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että teko täyttää jalkapyyhkäisyn tunnusmerkistön. Lisäksi delegaatio toteaa, että Jokinen on kiekottomaan vastustajaan kohdistuvalla teolla piittaamattomasti vaarantanut vastustajaa, joten tilanteesta määrätään ottelurangaistus. Pelikiellon pituuden osalta delegaatio katsoo, ottaen huomioon jalkapyyhkäisyistä annetut kurinpitopäätökset, että oikea rangaistus on yhden ottelun pelikielto.

3. Ratkaisu

Kärppien Jussi Jokiselle määrätään yhden (1) ottelun pelikielto.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

26. maaliskuuta 2019

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja

Video tilanteesta


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen