Ilveksen Samuli Vainionpäälle kolmen ottelun pelikielto

21.3.2019

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi Ilveksen Samuli Vainionpäälle kolmen ottelun pelikiellon tiistain Ilves–SaiPa-ottelussa tapahtuneesta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Vainionpää on pelikiellossa Ilveksen kolmessa seuraavassa playoffs-ottelussa: 22.3. Kärpät–Ilves, 23.3. Ilves–Kärpät ja 25.3. Kärpät–Ilves.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Pelaaja: Samuli Vainionpää
Ottelu: Ilves–SaiPa
Peliaika: 33.18
Pelipäivä: 19.3.2019

1. Selostus asiasta

Ilves–SaiPa-ottelun peliajassa 33.18 Ilveksen Samuli Vainionpää taklaa SaiPan Erik Autiota. Ottelussa tuomaristo tuomitsi tilanteesta Vainionpäälle 2 minuutin rangaistuksen estämisestä.

Tilannehuone on katsonut kyseisen taklauksen ja päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen edelleen kurinpitokäsittelyyn. Päävideotuomarin mukaan tilanteesta tulisi määrätä Vainionpäälle ottelurangaistus pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta (sääntö 124).

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Autio loukkaantui tilanteessa eikä pelannut ottelun loppuun.

Vainionpää on antanut lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Säännön i ja ii kohtien mukaan päähän kohdistuvasta taklauksesta määrätään harkinnan mukaan pieni rangaistus ja käytösrangaistus (2+10); iso rangaistus ja pelirangaistus (5+20) tai ottelurangaistus (OR).

Kurinpitodelegaatio on katsonut tilannetta koskevat otteluvideot ja kuullut Vainionpään lausuman. Delegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan Vainionpää luistelee Ilveksen hyökkäysalueella kohti irtokiekkoa samaan aikaan usean muun Ilveksen ja SaiPan pelaajan kanssa. Lähestyessään kiekkoa Vainionpää kääntää hieman suuntaansa kohti tilanteeseen luistelevaa SaiPan Autiota. Samanaikaisesti kun Autio yrittää pelata kiekkoa Vainionpää taklaa tätä. Edelleen videotallenteen perusteella kurinpitodelegaatio toteaa, että Vainionpään taklaus kohdistuu voimakkaasti Autiota päähän ja vartaloon. Taklaus ei ole suunnattu ylöspäin, mutta siitä huolimatta taklauksessa tapahtuu voimakas ja suora osuma Vainionpään vasemmasta olkapäästä taklatun pelaajan päähän. Kurinpitodelegaatio toteaa, että Vainionpään taklaus täyttää edellä todetuilla perusteilla säännössä 124 tarkoitetun päähän kohdistuneen taklauksen tunnusmerkistön.

Rangaistusharkinnan osalta kurinpitodelegaatio toteaa ensiksi, että Autio on ennen taklausta normaalissa peliasennossa eikä hänen peliasentonsa muutu ennen taklausta. Kurinpitodelegaatio toteaa, että Vainionpään olisi pitänyt pystyä suorittamaan taklaus ilman suoraa osumaa vastustajan päähän. Delegaatio toteaa, että edellä mainituilla perusteilla Vainionpää on taklauksellaan piittaamattomasti vaarantanut vastustajaa ja tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus.

Kurinpitodelegaatio on ottanut rangaistusharkinnassa edellä mainitut seikat sekä taklaustilanteen kokonaisuudessaan huomioon sekä kuluvalla kaudella aiemmat päähän kohdistuneista taklauksista annetut rangaistukset. Delegaatio pitää Vainionpään suorittamaa vastustajan päähän kohdistuvaa taklausta, jonka seurauksena taklattu pelaaja loukkaantuu, kolmen ottelun arvoisena tekona.

Vainionpäällä ei ole huomioon otettavaa kurinpitohistoria Liigassa.

3. Ratkaisu

Ilveksen Samuli Vainionpäälle määrätään kolmen (3) ottelun pelikielto. Vainionpää on pelikiellossa Ilveksen seuraavien kolmen playoffs-ottelun ajan.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

20. maaliskuuta 2019

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen