KalPan Lasse Lappalaiselle kahden ottelun pelikielto

1.3.2019

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi KalPan Lasse Lappalaiselle kahden ottelun pelikiellon keskiviikon KalPa–KooKoo-ottelussa tapahtuneesta huitomisesta.

Lappalainen on pelikiellossa KalPan kahdessa seuraavassa ottelussa: 1.3. Ilves–KalPa ja 2.3. KalPa–TPS.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Pelaaja: Lasse Lappalainen
Ottelu: KalPa–KooKoo
Peliaika: 55.24
Pelipäivä: 27.2.2019

1. Selostus asiasta

KalPa–KooKoo-ottelun ajassa 55.24 KalPan Lasse Lappalainen huitaisee ns. kirvesiskulla maalille nousevaa KooKoon Erik Karlssonia käsille. Ottelussa tuomaristo tuomitsi tilanteesta Lappalaiselle 5 minuutin ja pelirangaistuksen (5+PR) huitomisesta.

Tilannehuone on katsonut kyseisen tilanteen ja päävideotuomari on asettanut tilanteen edelleen kurinpitokäsittelyyn. Päävideotuomarin mukaan tilanteesta tulisi määrätä Lappalaiselle ottelurangaistus huitomisesta.

Lappalainen/KalPa ei ole antanut lausumaa tilanteesta.

Karlsson ei loukkaantunut huitomisen seurauksena.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 159 mukaan huitomisella tarkoitetaan tekoa, jossa pelaaja heilauttaa yhdellä tai molemmilla käsin pitämänsä mailan kohden mitä tahansa kohtaa vastustajan kehossa tai varusteissa. Rangaistusta määritettäessä osuma vastustajaan ei ole tarpeen. Säännön iii –kohdan mukaan pelaajalle, joka vahingoittaa tai piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa huitomisen seurauksena, tuomitaan iso rangaistus ja pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Kurinpitodelegaatio on tutkinut tilanteen videotallenteelta. Delegaatio toteaa, että Karlssonin noustessa kiekollisena kulmasta KalPan maalille Lappalainen huitaisee kahden käden ns. kirvesiskulla osuen ensin mailaan ja sitten osin alakäden sormille. Delegaatio toteaa, että huitaisua ei ole tehty tahallisessa vahingoittamistarkoituksessa, koska Lappalaisella on periaatteessa mahdollisuus antaa tilanteessa sääntöjen mukaista mailahäirintää kiekolliseen vastustajaan. Toisaalta Lappalaisen suorittama huitaisu on kuitenkin voimaltaan niin kova, että osuessaan suoraan käsille seurauksena on hyvin todennäköisesti loukkaantuminen.

Kurinpitodelegaatio pitää edellä todettua Lappalaisen suorittamaa ns. kirvesiskua sääntökirjan tarkoittamana huitomisena, jolla on piittaamattomasti vaarannettu vastustajaa. Erityisesti huitaisun voimakkuus huomioiden sekä ottaen huomioon kuluvalla kaudella kurinpitokäsittelyssä olleet huitomistilanteet, kurinpitodelegaatio pitää oikeana rangaistuksena tilanteesta ottelurangaistusta ja kahden ottelun pelikieltoa.

3. Ratkaisu

KalPan Lasse Lappalaiselle määrätään kahden ottelun pelikielto.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

28. helmikuuta 2019

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja

Video tilanteesta


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen