KooKoon Alexander Bonsaksenille neljän ottelun pelikielto

30.1.2019
KooKoon Alexander Bonsaksenille neljän ottelun pelikielto

Kuva: Timo Savela

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi KooKoon Alexander Bonsaksenille neljän ottelun pelikiellon perjantain KooKoo–HIFK-ottelussa tapahtuneesta huitomisesta.

Bonsaksen on kärsinyt väliaikaisen pelikiellon aikana yhden ottelun pelikiellostaan 26.1. HIFK–KooKoo-ottelussa. Puolustaja on pelikiellossa vielä KooKoon kolmessa seuraavassa ottelussa: 30.1. KooKoo–TPS, 2.2. SaiPa–KooKoo ja 6.2. KooKoo–HPK.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Pelaaja: Alexander Bonsaksen
Ottelu: KooKoo–HIFK
Peliaika: 19.41
Pelipäivä: 25.1.2019

1. Selostus asiasta

KooKoo–HIFK-ottelun peliajassa 19.41 KooKoon Alexander Bonsaksen huitaisee mailallaan HIFK:n Iikka Kangasniemeä päähän. Tilanteesta ei tuomittu ottelussa rangaistuksia.

Tilannehuone on katsonut kyseisen huitomisen ja päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen edelleen kurinpitokäsittelyyn, koska tilanteesta tulisi määrätä Bonsaksenille ottelurangaistus huitomisesta.

Kangasniemi loukkasi itseään tilanteessa, joskin pelasi vielä jotain vaihtoja kyseissä ottelussa. Kangasniemi ei ollut pelikykyinen seuraavana päivänä.

Bonsaksen on antanut kirjallisen lausuman tilanteesta.

Kurinpitodelegaatio on määrännyt Bonsaksenin väliaikaiseen pelikieltoon 26.1.2019 tehdyllä päätöksellä.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 159 mukaan huitomisella tarkoitetaan tekoa, jossa pelaaja heilauttaa yhdellä tai molemmilla käsin pitämänsä mailan kohden mitä tahansa kohtaa vastustajan kehossa tai varusteissa. Säännön iii -kohdan mukaan pelaajalle, joka vahingoittaa tai piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa huitomisen seurauksena, tuomitaan iso rangaistus ja pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Kurinpitodelegaatio on tutkinut tilanteen videotallenteelta sekä lukenut Bonsaksenin lausuman. Delegaatio toteaa, että HIFK:n ylivoimapelissä Kangasniemi saa syötön KooKoon maalin eteen. Bonsaksen, jonka läpi syöttö menee, kääntyy tämän jälkeen Kangasniemen suuntaan ja samalla huitaisee mailallaan Kangasniemeä osuen tätä päähän.

Kurinpitodelegaatio on arvioinut huitomista. Delegaatio ei pidä huitaisua tarkoituksellisena päähän kohdistettuna huitaisuna tai vahingoittamisyrityksenä vaan erittäin huolimattomana mailahäirinnän yrityksenä ja ylipäätään tilanteen pelaamisena. Kurinpitodelegaatio pitää Bonsaksenin edellä kuvattua huitomista vastustajan piittaamattomana vaarantamisena, joka on ottelurangaistuksen arvoinen teko. Lisäksi huitominen on aiheuttanut vastustajan loukkaantumisen. Ottaen huomioon huitomisen, pelitilanteen ja aiemmat kuluvalla kaudella huitomisista määrätyt pelikiellot, delegaatio pitää oikeana rangaistuksena tilanteesta kolmen ottelun pelikieltoa.

Bonsaksenilla on huomioon otettavaa kurinpitohistoriaa Liigasta kaudelta 2015–16, jolloin hänelle on määrätty kahden ottelun pelikielto (tapaus 34/2015-2016). Tällä perusteella nyt määrättävää pelikieltoa ankaroitetaan yhdellä ottelulla.

3. Ratkaisu

KooKoon Alexander Bonsaksenille määrätään neljän (4) ottelun pelikielto. Pelikiellosta on kärsitty yksi ottelu väliaikaisen pelikiellon aikana.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

28. tammikuuta 2019

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen