Kärppien Atte Ohtamaalle yhden ottelun pelikielto – katso video

27.11.2018

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi Kärppien Atte Ohtamaalle yhden ottelun pelikiellon perjantain Kärpät–HIFK-ottelussa tapahtuneesta huitomisesta.

Ohtamaa kärsi pelikieltonsa väliaikaisen pelikiellon aikana 24.11. HIFK–Kärpät-ottelussa. Ohtamaa on pelikelpoinen Kärppien seuraavassa ottelussa, perjantaina 30.11. KooKoo–Kärpät.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Pelaaja: Atte Ohtamaa
Ottelu: Kärpät–HIFK
Peliaika: 36:27
Pelipäivä: 23.11.2018

1. Selostus asiasta

Kärpät–HIFK-ottelun peliajassa 36:27 Kärppien Atte Ohtamaa huitaisee mailallaan läpiajossa olevaa HIFK:n Iikka Kangasniemeä. Ottelun erotuomarit eivät tuominneet tilanteesta Ohtamaalle rangaistusta. Tilannehuone on havainnut kyseisen huitomisen ja päävideotuomari on asettanut huitomisen edelleen kurinpitokäsittelyyn, koska tilanteesta tulisi määrätä ottelurangaistus huitomisesta.

Kangasniemi loukkaantui huitomisen seurauksena eikä pelannut ottelua loppuun.

Kurinpitodelegaatio on määrännyt Ohtamaan väliaikaiseen pelikieltoon 23.11.2018. Ohtamaa on antanut suullisen lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 159 mukaan huitomisella tarkoitetaan tekoa, jossa pelaaja heilauttaa yhdellä tai molemmilla käsin pitämänsä mailan kohden mitä tahansa kohtaa vastustajan kehossa tai varusteissa. Säännön iii –kohdan mukaan pelaajalle, joka vahingoittaa tai piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa huitomisen seurauksena, tuomitaan iso rangaistus ja pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Kurinpitodelegaatio on tutkinut tilanteen videotallenteelta. Delegaatio toteaa, että Ohtamaa huitaisee läpiajossa olevaa Kangasniemeä takaapäin kahdessa kädessä olevalla mailallaan. Delegaatio toteaa, että mailalla huitaisu osuu Kangasniemeä polvitaipeen alueelle, joka on suojaamaton paikka. Isku aiheuttaa Kangasniemelle loukkaantumisen, jonka takia hän ei pysty jatkamaan ottelua loppuun asti. Lisäksi delegaatio toteaa, ettei kyseessä oleva huitaisu ole ns. kirvesisku eikä se myöskään ole voimaltaan erityisen voimakas, jolloin tilannetta tulisi arvioida vahingoittamisyrityksenä.

Pelitilanne huomioiden kurinpitodelegaatio pitää Ohtamaan huitomista sen aiheutettua vastustajan loukkaantumisen ottelurangaistuksen arvoisena tekona. Näin ollen tilanteesta määrätään ottelurangaistus Ohtamaalle. Delegaatio pitää oikeana rangaistuksena tilanteesta yhden ottelun pelikieltoa.

3. Ratkaisu

Kärppien Atte Ohtamaalle määrätään yhden ottelun pelikielto. Ohtamaa on kärsinyt pelikieltonsa 24.11.2018 pelatussa ottelussa.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

26. marraskuuta 2018

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen