KalPan Frank Gymerille kahden ottelun pelikielto – katso video

9.10.2018

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi KalPa-hyökkääjä Frank Gymerille kahden ottelun pelikiellon perjantain KalPa–Ässät-ottelussa tapahtuneesta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Gymer kärsi pelikieltonsa ensimmäisen ottelun 6.10. HPK–KalPa-ottelussa. Gymer on vielä pelikiellossa 10.10. KalPa–SaiPa-ottelussa.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Pelaaja: Frank Gymer
Ottelu: KalPa–Ässät
Peliaika: 58:37
Pelipäivä: 5.10.2018

1. Selostus asiasta

KalPa–Ässät-ottelun peliajassa 58:37 KalPan Frank Gymer taklaa Ässien Jere Seppälää. Ottelun erotuomarit tuomitsivat tilanteesta Gymerille 2+10 minuutin rangaistuksen päähän kohdistuneesta taklauksesta säännön 124 perusteella.

Päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen edelleen kurinpitokäsittelyyn, koska tilanteesta tulisi päävideotuomarin näkemyksen mukaan määrätä ottelurangaistus päähän kohdistuneesta taklauksesta. Gymer on määrätty väliaikaiseen pelikieltoon kurinpitodelegaation 5.10.2018 tekemällä päätöksellä.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteilta. Gymer on antanut suullisen lausuman tilanteesta. Taklattu Seppälä ei loukkaantunut tilanteessa.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Säännön i ja ii kohtien mukaan päähän kohdistuvasta taklauksesta määrätään harkinnan mukaan pieni rangaistus ja käytösrangaistus (2+10); iso rangaistus ja pelirangaistus (5+20) tai ottelurangaistus (OR).

Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan Seppälä luistelee KalPan kiekollisen pelaajan rinnalla kohti KalPan hyökkäyspäätyä ja saa riistettyä kiekolliselta pelaajalta kiekon hallinnan pois. Pelaajien lähestyessä kaukalon päätyä Seppälän sivusta kaartaa hänen eteensä KalPan Gymer, joka jarruttamalla ja taklaamalla estää Seppälän pääsemisen päädyn irtokiekkoon. Gymerin taklaus kohdistuu Seppälän ylävartaloon ja päähän.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että Gymerin taklaus täyttää päähän kohdistuvan taklauksen tunnusmerkistön, koska se aiheuttaa kontaktin taklatun pelaajan päähän. Taklaus on suoritettu pelaajaan, joka ei ole kiekollinen. Kurinpitodelegaatio toteaa myös, ettei kontakti aiheuta taklatun loukkaantumista. Koska taklauksessa aiheutuu osuma kiekottoman Seppälän päähän, kurinpitodelegaatio katsoo, että taklauksella on piittaamattomasti vaarannettu vastustajaa. Kurinpitodelegaatio pitää edellä mainituista syistä ja tilannetta kokonaisuutena arvioiden sekä kuluvan kauden kurinpitokäytäntö huomioiden Gymerin suorittamaa taklausta ottelurangaistuksen arvoisena tekona, josta määrätään kahden ottelun pelikielto.

Gymerillä ei ole huomioon otettavaa kurinpitohistoriaa Liigassa.

3. Ratkaisu

KalPan Frank Gymerille määrätään kahden (2) ottelun pelikielto. Gymer on kärsinyt pelikiellostaan yhden ottelun väliakaisen pelikiellon aikana. Gymer on pelikiellossa vielä KalPan seuraavassa ottelussa.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

8. lokakuuta 2018

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen