Jukurien Aleksi Saloselle kolmen ottelun pelikielto – katso video

4.10.2018

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi Jukurit-puolustaja Aleksi Saloselle kolmen ottelun pelikiellon tiistain Jukurit–JYP-ottelussa tapahtuneesta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Salonen pelikiellossa Jukurien kolmessa seuraavassa ottelussa: 4.10. HIFK–Jukurit, 6.10. Jukurit–KooKoo ja 10.10. Ilves–Jukurit.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Pelaaja: Aleksi Salonen
Ottelu: Jukurit–JYP
Peliaika 13:14
Pelipäivä: 2.10.2018

1. Selostus asiasta

Jukurit–JYP-ottelun peliajassa 13:14 Jukurien Aleksi Salonen taklaa JYPin Micke Saarta. Ottelun erotuomarit tuomitsivat tilanteesta Saloselle 2+10 minuutin rangaistuksen päähän kohdistuneesta taklauksesta säännön 124 perusteella.

Päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen edelleen kurinpitokäsittelyyn, koska tilanteesta tulisi päävideotuomarin näkemyksen mukaan määrätä ottelurangaistus päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteilta. Salonen on antanut suullisen lausuman tilanteesta. Taklattu Saari ei loukkaantunut tilanteessa.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Säännön i ja ii kohtien mukaan päähän kohdistuvasta taklauksesta määrätään harkinnan mukaan pieni rangaistus ja käytösrangaistus (2+10); iso rangaistus ja pelirangaistus (5+20) tai ottelurangaistus (OR).

Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan Saari luistelee kiekollisena omalta puolustusalueeltaan keskialueelle laidan suuntaisesti. Saaren lähestyessä punaviivaa, Jukurien puolustaja Salonen on luistellut antamaan painetta/taklaamaan Saarta. Punaviivalla Salonen taklaa Saarta edestäpäin. Salosen ylöspäin suuntautuva taklaus menee pääasiallisesti Saaren vartalon ohitse osuen valtaosin vain Saaren päähän. Lisäksi videotallenteelta voidaan havaita, ettei Saaren peliasento muutu ennen taklausta.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että Salosen taklaus täyttää päähän kohdistuvasta taklauksen tunnusmerkistön, koska se aiheuttaa kontaktin taklatun pelaajan päähän. Taklaus on suoritettu kiekolliseen pelaajaan, joka on tietoinen edestäpäin tulevasta taklauksesta. Kurinpitodelegaatio toteaa, että taklaavalla Salosella on vastuu siitä, että taklaus ei aiheuta kontaktia taklatun pelaajan päähän. Koska kuitenkin Salosen taklaus suuntautuu voimakkaasti ylöspäin ja lisäksi se aiheuttaa voimakkaan osuman Saarta päähän, kurinpitodelegaatio katsoo, että taklauksella on piittaamattomasti vaarannettu vastustajaa, vaikka kontakti ei aiheuta vastustajan loukkaantumista. Kurinpitodelegaatio pitää edellä mainituista syistä, tilannetta kokonaisuutena arvioiden sekä kuluvan ja edellisen kauden pelikiellot huomioiden Salosen suorittamaa taklausta ottelurangaistuksen arvoisena tekona, josta tulee määrätä kolmen ottelun pelikielto.

Salosella ei ole huomioon otettavaa kurinpitohistoriaa Liigassa.

3. Ratkaisu

Jukurien Aleksi Saloselle määrätään kolmen (3) ottelun pelikielto. Salonen on pelikiellossa Jukurien kolmen seuraavan ottelun ajan.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

3. lokakuuta 2018

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen