Otto Rauhala: “Hyvä perustaso ratkaisee”

12.9.2018
Otto Rauhala: “Hyvä perustaso ratkaisee”

Tappara-hyökkääjä Otto Rauhala aloittaa neljännen täyden kautensa Tapparan Liiga-miehistössä. Urallaan kaksi Suomen mestaruutta voittanut Rauhala iski viime kaudella yhden kauden piste-ennätyksensä ja otti yhä enemmän vastuuta Tappara-hyökkäyksessä myös kiekollisessa pelissä.

– Viime kausi päättyi pettymykseen. Sitä siinä hetki pureskeltiin ja sitten ruvettiin hommiin kohti uutta kautta. Nyt olemme vielä treenaneet aika kovaa.

– Räjähtävyyttä ja erilaisia juoksujuttuja on kesän aikana tehty. Kuntosalillamme on juoksusuora, jota olemme hyödyntäneet. Tykkään juosta lenkkiäkin, mutta kuntopyörän polkeminen ei oikein maistu, Rauhala kuvaa kesän harjoitteluaan.

23-vuotias hyökkääjä teki viime kaudella ison harppauksen ja kirjasi uudeksi piste-ennätyksekseen saldon 8+20=28 – viidenneksi eniten Tappara-pelaajista.

– Kyllähän sitä numeroistakin jotain löytää. Oma peli kulki viime kaudella kokonaisuutena paremmin. Kokeneempana myös kaiken maailman hätäilyt ovat jääneet vähemmälle, eivätkä virheetkään enää niin paljon hetkauta.

Rauhala tunnetaan erinomaisena puolustavana sentterinä. Viime kauden tehopörssin lukema oli Tapparan paras (+23). Tällä kaudella hän on pelannut laitahyökkääjän paikalla – viime syksyn tapaan.

– En katsele suuremmin tilastoja, mutta oma tuntemus oli, että meidän ketjuamme vastaan ei viime kaudella tehty liiemmin maaleja. Puolustuspelin hyvä hoitaminen on tärkeä askel, jotta pääsee hyökkäyksiinkin.

– Kaikille tulee toki aina välistä huonoja pelejä, mutta hyvä perustaso ratkaisee. Olen onnistunut pelaamaan niin, että älyttömiä tasonlaskuja ei tapahdu.

* * *

Rauhalan varhaiset kiekkokokemukset peilautuivat ammattilaisuran alkuhetkiin.

– Pikkupoikana Tappara-fanina koin mestaruuden keväällä 2003. Minulla oli myös mestaruusmaalin iskeneen Esa Pirneksen fanipaita. Sitten oman Liiga-uran alkuvaiheessa Pirnes tuli konkarina Kärppien paidassa aloitukseen vastaan. Se oli aika hieno tunne. Kovasti halusin juuri sen aloituksen voittaa, mutta en muista miten siinä sitten kävi.

Oma pelaajaihanne löytyi omasta joukkueesta, tosin ei enää alkavalla kaudella. Joukkueen kapteenin esimerkki antoi potkua omaan tekemiseen.

– Varsinkin nuorempana Liga-rinkiin päästyäni seurasin aikaa montaakin kanssapelaajaa. Jukka Peltolan roolia Tapparassa ei ole turhaan nostettu esille. Hän on esimerkillinen kaikessa tekemisessään ja aina saattoi oppia uutta häneltä. Pienenä Tappara-juniorina tietysti Janne Ojasta seurasin. Maajoukkuepaidassa Petteri Nummelin teki aikoinaan vaikutuksen.

* * *

Vuodenvaihteessa 2013-14 Rauhala pääsi edustamaan hyvien Nuorten SM-liigan näyttöjensä ansiosta Nuoria Leijonia U20-MM-kisoissa. Ruotsin turnaus päättyi finaalin jatkoaikavoittoon isäntämaata vastaan ja maailmanmestaruusjuhliin.

– Kaikki nuorten maajoukkuekeikat ovat olleet hienoja juttuja. Kun on ihan pikkupojasta asti katsellut telkkarista Suomen pelejä, niin Leijona-paidan vetäminen tuntuu joka kerta todella hienolta.

Tapparassa Rauhala on voittanut kahdesti Suomen mestaruuden ja saanut kahdesti SM-hopeaa. Tapparan menestyksen avaimet eivät ole salaisuuksia.

– Kova työnteko tulee tietenkin ensimmäisenä mieleen. Minun pelivuosinani on ainakin ollut todella hyvä joukkuehenki joka vuosi. Niihin se varmaan lähtökohtaisesti perustuu. Jätkät haluavat pelata toisilleen. Syödä sitä kiekkoa toistena puolesta.

– Meillä ei ole yksilöitä, vaan kaikki puhaltavat yhteen hiileen. Toki jokainen kausi on uusi, eikä vanhasta tule mitään mukaan. Tuntuu myös, että Tapparan kokeneiden pelaajien tekemisen taso vaan paranee vuosi vuodelta.

– Yleensä pelaajat ovat kaikkein kriittisimpiä itselleen. Jos ei ole jostain syystä parhaimmillaan, niin on vain otettava itsenään niskasta kiinni. Vaatimustaso on pitää olla aina korkealla tasolla.

* * *

Harjoitusotteluissaan Tappara on menestynyt hyvin ja kahdeksasta ottelusta on tullut kuusi voittoa. Rauhalan mukaan joukkue on oikealla tiellä.

– Meidän vahvuutemme on ollut neljällä kentällä pelaaminen. Niillä jyskytetään menemään. Kaikki ketjut pystyvät pelaamaan kiekolla.

Tapparan kokoonpanosta löytyy laajuutta. Mahdollisia läpimurron tekijöitä Rauhala haluaa nostaa kaksi kappalein.

– Anton Levtchi ja Joona Luoto ovat vakuuttaneet harjoituskauden tekemisellään. Anton on tosi taitava käsistä ja pelipäätä riittää. Kaikennäköisiä temppuja voidaan häneltä nähdä. Hän on ollut pitkään läpimurron kynnyksellä. Joona on suoraviivaisempi maalintekijä, joka pelasi jo viime kaudella erinomaisesti.

Otto Rauhala viihtyy Tappara-paidassa. Viime kaudella hän solmi Tapparan kanssa kolmivuotisen, kevääseen 2021 ulottuvan sopimuksen.

– Seurassa kaikki toimii ammattimaisesti. Myös fanit ovat hyvin tukenamme niin hyvinä ja kuin huonoinakin hetkinä.


---
Julkaisija: Antti Seppänen