Jerry Turkulainen: “Oikeanlaisen kiukun kautta näyttöihin”

9.9.2018
Jerry Turkulainen: “Oikeanlaisen kiukun kautta näyttöihin”

JYP-laitahyökkääjä Jerry Turkulaisella on takanaan erilainen kesä jääkiekkoilijana, kun hän on suorittanut varusmiespalvelua Urheilukoulun riveissä Santahaminassa. Valmistautuminen uuteen kauteen on kuitenkin mennyt hyvin.

– Reilu viikko olisi vielä jäljellä ja sitten palauttelemme varusteet. Olemme päässeet hyvin treenaamaan, Turkulainen kiittelee.

– Meitä on 16 jääkiekkoilijaa samassa saapumiserässä. Mukana porukassa ovat muun muassa KalPan Gymer, Leskinen, Piipponen ja Sportista Kalapudas ja Ainali. Valmennuskin on hoidettu hyvin, kun Juha Vuori ja Pasi Räsänen ovat vetäneet harjoituksia.

* * *

Pian 20 vuotta täyttävä Turkulainen aloittaa kolmannen kautensa Liigassa. Tulokaskausi oli onnistunut. Turkulainen nappasi paikan JYPin kokoonpanosta lokakuussa 2016, iski maalin heti avauspelissään ja kokosi runkosarjassa 26 pistettä.

– Pääsin pelaamaan ykkös- ja kakkosketjuissa ja peliaikakeskiarvo oli lähes 15 minuuttia. Tuli myös ylivoima-aikaa, joka auttoi pääsemään hommaan paremmin kiinni. Kaikki tapahtui niin nopeasti. Vedin täysillä joka päivä ja asiat vain loksahtivat paikalleen.

– Sain pelata kokeneiden J-P Hytösen ja Janne Tavin kanssa samassa ketjussa ja se auttoi tosi paljon nuorta pelaajaa. Onnistuin sisäistämään peliin kuuluvat jutut, eikä tarvinnut murehtia turhia.

Samalla kaudella Turkulainen nousi myös alle 20-vuotiaiden maajoukkuerinkiin. Aikaisemminkin hän oli näyttöpaikkaa maajoukkueessa odotellut.

– Olin ollut mukana muun muassa Pohjola-leirillä ja onnistunut hyvin. Sen jälkeisinä vuosinakin odottelin, että kutsu maajoukkueeseenkin tulisi. Se oli aika kova pala niellä, kun oletti jo, että yksi jalka olisi ollut oven välissä. Toisaalta kutsutta jääminen antoi sellaista oikeanlaista kiukkua näyttää.

Kesällä 2016 Turkulainen otti ison harppauksen eteenpäin.

– Peliiini tuli rauhallisuutta paljon lisää, virheitä vähemmän ja opin pelaamaan viisaammin.

Turkulainen on Jukurien kasvatti, joka siirtyi C-junioreissa Jyväskylään. Jukurien ja JYPin yhteispeli toimi hyvin jo edeltävänä kautena, mikä helpotti siirtymistä isompiin ympyröihin.

– Sain treenata vielä Mikkelissä C2-ikäisenä ja kävin vain pelaamassa Jyväskylässä. Hienoa, että sain sellaisen mahdollisuuden, eikä tarvinnut kerralla ottaa sellaista harppausta ja muuttoa uuteen kaupunkiin.

* * *

Turkulaisen mukaan tekniikka-asiat ovat olleet hänellä aina hyvin hallussa. Kehityskohteita toki löytyy paljon.

– Tottakai haluan olla vielä entistä nopeampi suunnanmuutosten jälkeen. Voimaa pitää saada jalkoihin lisää, eikä bensa saa loppua koneesta.

Kahden Liiga-kauden 100 ottelussa on syntynyt kaikkiaan 19 maalia ja 59 pistettä. Pistekeskiarvo on nuorelle pelaajalle erinomainen.

– Parempi maalintekijä haluan ehdottomasti olla. En voi hukata paikkoja. Itsevarmuutta pitää myös saada lisää henkisen ja fyysisen puolen kehittämisen kautta.

Nuorempana Turkulainen ihaili Sidney Crosbya ja Alexander Ovetshkinia. Sittemmin suosikkien joukkoon NHL:stä ovat nousseet Artemi Panarin ja Patrick Kane.

– Tottakai NHL on unelmani. Vedetään niin kovaa sitä kohti, mitä itsestä lähtee. Taitoa riittää pelaajalla kuin pelaajalla, mutta se miten sen pystyy pelitilanteessa tuottamaan, on ratkaisevaa, Turkulainen kiteyttää.

Menestystä laitahyökkääjä pääsi maistelemaan viime talvena, kun JYP juhli CHL:n mestaruutta. Henkilökohtaisesti vieläkin hohdokkaampi muisto on kuitenkin ensimmäinen peli Liigassa.

– Pääsin pelaamaan ykköskentässä SaiPaa vastaan ja onnistuin vielä maalinteossa päätöserässä ylivoimalla maalin kulmalta. (Ottelun voittomaali toim. huom.)

* * *

JYPin päävalmentajana aloittanut Lauri Merikivi on tuonut muutoksia joukkueen pelitapaan. Turkulaisen mukaan JYPin peli on menossa oikeaan suuntaan.

– Meillä on hyökkäysvoittoinen ja luisteleva joukkue, ja pyrimme pysymään kiekossa. Kaikki on tälläkin kaudella mahdollista. Joukkuehenki on kohdallaan.

Turkulainen on pelannut kauteen valmistavissa otteluissa yhdessä David Tomasekin ja Markus Jokisen kanssa.

– Meillä on keskenämme hyvät roolit. Tomasek on taitava ja yhteispeli hänen kanssaan on klikannut tosi hyvin. Jokinen on vahva pelaaja, joka kaivaa meille kiekkoja ja pystyy myös maalintekoon.

JYP-kauden läpimurron tekijä löytyy Turkulaisen mukaan helposti.

– Vaikka Anttoni Honka nousi Liiga-ryhmään jo viime kaudella, on hänet pakko nostaa tässä esille. Olemme treenanneet paljon yhdessä kesän aikana ja Anttoni on mennyt huimasti eteenpäin. Hänellä on erinomainen pelisilmä ja huikea peliäly.

Jerry Turkulainen on lähdössä uuteen kauteen odottavaisin mielin. Pelin sujumisen edellytykset ovat JYPissä kohdallaan.

– Hallille on aina kiva tulla. Kaikista pelaajista huomaa, että nauttivat tästä yhdessä tekemisestä. Meillä ei ole joukkueessa mitään kuppikuntia. Kokeneemmat ja nuoremmat ovat yhtä perhettä.

– Parasta JYPissä ovat fanit. He luovat hyvää meteliä halliin. JYP on iso asia Jyväskylässä.


---
Julkaisija: Antti Seppänen