Linus Nyman: “Lisää oikeanlaista itsekkyyttä”

5.9.2018
Linus Nyman: “Lisää oikeanlaista itsekkyyttä”

19-vuotias Linus Nyman on yksi Liiga-kauden mielenkiintoisimpia tulokaspelaajia. Vahvoja näyttöjä Kanadan junioriliiga OHL:ssä viime kausina antanut laitahyökkääjä on esiintynyt pirteästi myös harjoituskauden otteluissaan.

Nyman pelasi tulokaskautensa Nuorten SM-liigassa kaudella 2015-16. Jokerien kasvatti pohti vaihtoehtoja seuraavan kauden pelipaikasta ja päätyi hakemaan virikkeitä uusista ympyröistä.

– Silloin keväällä mietin, jäänkö vielä vuodeksi A:han vai lähdenkö jonnekin muualle. Paikan tavoittelu Jokerien edustuksesta tuntui aivan liian isolta stepiltä. Keräsin sitten tietoa OHL:stä ja vaihtoehto alkoi tuntua hyvältä.

Kaksivuotinen jakso Ontario Hockey Leaguen Kingston Frontenacsissa oli onnistunut.

– OHL:n runkosarjassa on 68 peliä. Usein pelataan kolme peliä viikossa, ja treenaaminen jää vähemmälle kuin Suomessa oli tottunut. Pelit edellä mentiin.

– Sarjan tasoerot ovat aika isot. Kärkijoukkueita vastaan oli tosi kovia vääntöjä ja sitten heikompia vastaan huomasi selvästi eron joukkueiden välillä.

– Kingstonissa kaikki oli ihan viimeisen päälle. Harjoitusolot ja valmennus olivat todella korkeaa tasoa. Meillä oli jatkuvasti käytössä fysiikkavalmentajat ja taitovalmentajat. Kaksi vuotta oli ihan pelkkää kiekkoa.

Avauskaudellaan Nyman kokosi runkosarjassa 50 pistettä ja oli tulokkaiden paras maalintekijä OHL:ssä. Viime kaudella tahti kiihtyi ja tuloksena oli peräti 85 pistettä ja 39 maalia. Nyman oli sarjan toiseksi paras maalintekijä tasakentällisin.

– Toisella kaudella tiesi jo vähän mitä odottaa ja osasi kesällä valmistautua paremmin. Maalitekotekoon ja pelaamiseen tuli tietynlaista itsekkyyttä lisää. Lauoin enemmän ja otin itse enemmän vastuuta tilanteissa, enkä välttämättä hakenut syöttöä takatolpalle.

* * *

Kesäharjoittelussa on keskitytty voiman hankintaan. Reilu 70-kiloinen Nyman tietää vahvuutensa ja heikkoutensa.

– Haluan tuoda Lukon hyökkäyspäähän omalla panoksellani lisää taitoa. Pelikäsitys on vahvuuteni.

Laitahyökkääjä on pelannut harjoituskauden otteluissa pääosin kanadalaisen Justin Danforthin johtamassa kakkosketjussa. Neljässä ottelussaan Nyman on kerännyt pisteet 1+3.

– Onhan tämä ihan eri peliä kuin junnusarjoissa. Toki tässä on vasta muutama peli alla, mutta vauhti ja erityisesti fyysinen puoli korostuvat junioriliigoihin verrattuna. Jokapäiväisessä tekemisessä on entistä enemmän ammattimaisuutta ja laatua.

– Jokaisen pelaajan pitää antaa kaikkensa joukkueelle. Pitää olla keskittynyt ja terävimmillään silloin, kun pelataan tai harjoitellaan.

* * *

Linus Nymanin omat pelaajaihanteet löytyvät rapakon takana. OHL-vuosien aikana kahden pelaajan esitykset ovat vakuuttaneet.

Patrick Kane ja Johnny Gaudreau kuuluvat lempipelaajiini. He ovat vikkeliä ja erityisen hyviä kulmissa. Heitä seuraamalla oppii aina jotain uutta.

Maajoukkueessa Nymanilla on takanaan yhdet arvokisat. Sieltä ovat peräisin myös jääkiekkouran hienoimmat muistot.

– Slovakiassa keväällä 2017 pelatut U18-ikäluokan MM-kisat ovat jääneet mieleen. Se oli huikea turnaus, vaikka päättyikin meidän osaltamme hopeaan. Sen joukkueen muistaa kyllä pitkään, kun olimme pelanneet yhdessä kolme vuotta samoissa ikäluokissa.

– Myös OHL:n playoffsit oli hieno kokemus. Pelasimme pitkiä jatkoaikapelejä tiiviillä ottelutahdilla.

* * *

Nyman uskoo, että Lukosta löytyy alkavalla kaudella useita nuoria pelaajia, jotka tekevät läpimurtonsa Liigassa.

– Maalivahti Lassi Lehtinen pääsee varmasti tällä kaudella näyttämään osaamistaan. Puolustajista Tarmo Reunanen ja Ville Heinola sekä hyökkääjä Aaro Vidgren ovat myös potentiaalisia tulevaisuuden nimiä, Nyman luettelee.

Uuden kauden alkua Linus Nyman odottaa innolla. Rauma on tuntunut mukavalta uudelta kotikaupungilta.

– Rauma on hieno kaupunki, varsinkin kesällä. Mutta jääkiekko on parasta. Ja erityisesti pelejä, niitä odotan innolla.


---
Julkaisija: Antti Seppänen