HIFK:n Saku Salmelalle pelikielto – katso video

29.3.2018

Liigan kurinpitodelegaatio on määrännyt HIFK:n puolustaja Saku Salmelalle viiden ottelun pelikiellon keskiviikon JYP–HIFK-ottelussa tapahtuneesta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Salmela on pelikiellossa viidessä seuraavassa Liigan ottelussaan.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Pelaaja: Saku Salmela
Ottelu: JYP-HIFK
Peliaika: 47:13
Pelipäivä: 28.3.2018

1. Selostus asiasta

JYP–HIFK-ottelun erotuomarit tuomitsivat peliajassa 47:13 HIFK:n Saku Salmelalle tämän taklauksesta JYPin Jani Tuppuraiseen pienen rangaistuksen laitataklauksesta.

Otteluvalvoja on raportoinut tilanteen päävideotuomarille, joka on edelleen asettanut tilanteen kurinpitokäsittelyyn, koska päävideotuomarin näkemyksen mukaan tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus Salmelalle pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. JYPin lääkäriltä saadun lausunnon mukaan Tuppurainen loukkaantui tilanteessa, mutta pelasi kuitenkin ottelun loppuun asti. Tuppurainen ei ole pelikykyinen torstaina pelattavassa ottelussa.

Salmela on antanut lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään tai niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Säännön iii-kohdan mukaan pelaajalle, joka vahingoittaa tai piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa pään tai niskan alueelle kohdistuneen taklauksen seurauksena, tuomitaan ottelurangaistus.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan Salmela ja Tuppurainen luistelevat rintarinnan ja kilpailevat kulmassa olevaan irtokiekkoon pääsemisestä. Lähestyessään laitaa Tuppurainen pääsee hieman Salmelan edelle, jonka jälkeen Salmela laittaa kätensä Tuppurainen niskaan. Edelleen videolta näkyy, että Salmela painaa Tuppuraista niskasta eteenpäin, jonka seurauksena Tuppurainen menettää tasapainonsa ja lähtee kaatumaan eteenpäin. Tuppuraisen liike päättyy tämän osuessa pää edellä laitaan samalla kun Salmela runnoo Tuppuraisen pään pleksiin.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että tilanne lähtee liikkeelle tyypillisestä irtokiekkoon ehtimiskamppailusta. Poikkeuksellisen tilanteesta tekee se, että lähestyessään laitaa Salmela painaa Tuppuraista yläselästä ja saattaa vielä tämän pään runnomalla sen voimakkaasti pleksiin. Delegaatio toteaa, että kyse on säännössä 124 tarkoitetusta päähän kohdistuneesta taklauksesta. Delegaatio toteaa, että teosta tulee määrätä ottelurangaistus riippumatta siitä, aiheutuuko teosta vastustajan loukkaantuminen.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että Salmela aiheuttaa kamppailun aikana Tuppuraisen tasapainon menettämisen ja tämän pään voimakkaan osumisen laitaan. Tuppurainen loukkaantuu taklauksen seurauksena. Kurinpitodelegaatio on ottanut rangaistusharkinnassa edellä mainitut seikat sekä taklaustilanteen kokonaisuudessaan huomioon ja kuluvalla kaudella aiemmat päähän kohdistuneista taklauksista annetut rangaistukset. Delegaatio pitää Salmelan menettelyä, jonka seurauksena taklattu pelaaja loukkaantuu, viiden ottelun arvoisena tekona.

  • Salmelalla ei ole huomioon otettavaa kurinpitohistoriaa Liigassa.

3. Ratkaisu

HIFK:n Saku Salmelalle määrätään viiden (5) ottelun pelikielto. Salmela on pelikiellossa HIFK:n seuraavien viiden ottelun ajan. Mikäli kuluvalla kaudella Salmelan pelikielto ei tule kärsityksi, se jatkuu seuraavalla kaudella kunnes koko viiden ottelu pelikielto on tullut kärsityksi.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

29. maaliskuuta 2018

Liigan Kurinpitodelegaatio

Sampo Liusjärvi
kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Antti Seppänen