HIFK:n Micke-Max Åstenille pelikielto – katso video

6.3.2018

Liigan kurinpitodelegaatio on määrännyt HIFK:n Micke-Max Åstenille neljän ottelun pelikiellon perjantain HIFK–Kärpät-ottelussa tapahtuneesta polvitaklauksesta.

Åsten on kärsinyt pelikiellostaan jo yhden ottelun 3.3. Kärpät–HIFK-ottelussa. Åsten on pelikiellossa vielä seuraavissa otteluissa: 7.3. HIFK–SaiPa, 8.3. TPS–HIFK ja 10.3. Ässät–HIFK.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Pelaaja: Micke-Max Åsten
Ottelu: HIFK–Kärpät
Peliaika: 36:52
Pelipäivä: 2.3.2018

1. Selostus asiasta

Otteluajassa 36:52 HIFK:n Micke-Max Åstenille tuomittiin 2 minuutin rangaistus polvitaklauksesta, joka kohdistui Kärppien Mikko Niemelään. Päävideotuomari on asettanut tilanteen kurinpitokäsittelyyn, koska tilanteesta tulee päävideotuomarin mukaan määrätä ottelurangaistus polvitaklauksesta.

Åsten on määrätty 3.3.2018 väliaikaiseen pelikieltoon kurinpitomenettelyn ajaksi. Åsten on ollut väliaikaisen pelikieltonsa takia sivussa HIFK:n kokoonpanosta 3.3.2018 pelatusta ottelusta.

Kurinpitodelegaatio on kuullut Åstenia tilanteesta.

Niemelä loukkaantui taklauksen seurauksena ja joutui jättämään ottelun kesken.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 153 polvitaklaus on tilanne, jossa pelaaja ojentaa polveaan tarkoituksenaan osua vastustajaan. Pelaajalle, joka vahingoittaa tai piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa polvitaklauksella, tuomitaan joko iso rangaistus ja pelirangaistus taikka ottelurangaistus.

Videotallenteelta tehtävien havaintojen mukaan Niemelä luistelee kiekollisena keskialueelle kaartaen laajalla kaarroksella laidalta keskikaistan suuntaan. Åsten on tilanteessa keskialueella seisovilla jaloilla. Niemelän luistelulinjan kaartuessa ohi Åstenin, ojentaa Åsten vasemman polvensa eteenpäin osuen sillä Niemelän polveen. Pelaajien välillä ei ole juurikaan muuta kontaktia. Kurinpitodelegaatio toteaa, että Åstenin teko on säännön 153 mukainen polvitaklaus.

Liigassa useimmat polvitaklaukset aiheutuvat siitä, että taklattava pelaaja viime hetkellä ehtii väistämään vain ylävartalonsa taklaajan edestä ja tästä johtuen taklaajan ja taklattavan polvet/jalat osuvat yhteen. Tällöin tulee arvioitavaksi myös taklattavan pelaajan vastuu rangaistusharkinnassa. Tässä tapauksessa polvitaklaus ei aiheudu Niemelän viime hetken väistämisestä vaan Åstenin polven kurottamisesta eteenpäin. Näin ollen vastuu taklauksesta on yksin Åstenilla.

Edellä todetusti kurinpitodelegaatio katsoo, että Åstenin teko täyttää polvitaklauksen tunnusmerkistön. Lisäksi ottaen huomioon taklaajan vastuusta todetut asiat, kuluvalla kaudella polvitaklauksista määrätyt pelikieltojen pituudet ja sen, että Niemelä loukkaantui taklauksen seurauksena, kurinpitodelegaatio katsoo, että tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus. Taklausta kokonaisuutena arvioiden ja ottaen huomioon Niemelän loukkaantuminen kurinpitodelegaatio pitää oikeana seurauksena teosta neljän ottelun pelikieltoa. Åstenilla ei ole aiempaa tässä tapauksessa huomioon otettavaa kurinpitohistoriaa Liigasta.

3. Ratkaisu

HIFK:n Micke-Max Åstenille määrätään neljän (4) ottelun pelikielto. Åsten on kärsinyt pelikiellostaan väliaikaisen pelikiellon aikana yhden ottelun, joten Åsten on pelikiellossa vielä HIFK:n kolmen seuraavan ottelun ajan.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

5. maaliskuuta 2018

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen