Jukurien Valtteri Hietaselle pelikielto – katso video

25.1.2018

Liigan kurinpitodelegaatio on määrännyt Jukurien Valtteri Hietaselle kuuden ottelun pelikiellon tiistain Pelicans–Jukurit-ottelussa tapahtuneesta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Hietanen on pelikiellossa seuraavissa otteluissa: 25.1. Jukurit–Sport, 27.1. KalPa–Jukurit, 1.2. Jukurit–Lukko, 3.2. Tappara–Jukurit, 6.2. Jukurit–Ässät ja 8.2. HIFK–Jukurit.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Pelaaja: Valtteri Hietanen
Ottelu: Pelicans-Jukurit
Peliaika: 8:09
Pelipäivä: 23.1.2018

1. Selostus asiasta

Pelicans–Jukurit-ottelun erotuomarit tuomitsivat peliajassa 8:09 Jukurien Valtteri Hietaselle tämän taklauksesta Pelicansin Niko Kivelään ison rangaistuksen ja pelirangaistuksen syynä pään tai niskan alueelle kohdistunut taklaus (5+20).

Päävideotuomari on asettanut tilanteen kurinpitokäsittelyyn, koska päävideotuomarin näkemyksen mukaan tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus Hietaselle pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Kivelä loukkaantui tilanteessa eikä pelannut ottelua loppuun.

Hietanen on antanut lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään tai niskan alueelle. Säännön iii-kohdan mukaan pelaajalle, joka vahingoittaa tai piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa pään tai niskan alueelle kohdistuneen taklauksen seurauksena, tuomitaan ottelurangaistus.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan Hietanen luistelee tilanteessa Jukurien puolustusalueelle kulmaan, jossa Pelicansin Kivelä on pelaamassa kiekkoa maalin taakse. Hietanen taklaa tilanteessa kiekollista Kivelää. Hietanen suorittaa taklauksen ylöspäin ponnistamalla ja Hietasen luistimet ovat ilmassa kontaktihetkellä. Taklaus kohdistuu lähes pelkästään Kivelää päähän. Delegaatio toteaa, että koska taklaus on voimakkaasti ylöspäin suuntautunut ja taklauksessa aiheutuu voimakas osuma Kivelän päähän, kyse on säännössä 124 tarkoitetusta päähän kohdistuneesta taklauksesta. Delegaatio toteaa, että Kivelä loukkaantui taklauksen seurauksena, joten tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus säännön iii-kohdan mukaisesti.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että Hietanen suorittaa hyppäämällä ylöspäin suuntautuvan taklauksen siten, että taklauksen seurauksena tapahtuu voimakas kontakti vastustajan päähän. Kurinpitodelegaatio on ottanut rangaistusharkinnassa edellä mainitut seikat sekä taklaustilanteen kokonaisuudessaan huomioon ja kuluvalla kaudella aiemmat päähän kohdistuneista taklauksista annetut rangaistukset. Delegaatio pitää Hietasen suorittamaa vastustajan päähän kohdistuvaa taklausta, jonka seurauksena taklattu pelaaja loukkaantuu, kuuden ottelun arvoisena tekona.

Hietasella ei ole huomioon otettavaa kurinpitohistoriaa Liigassa.

3. Ratkaisu

Jukurien Valtteri Hietaselle määrätään kuuden (6) ottelun pelikielto. Hietanen on pelikiellossa Jukurien seuraavien kuuden ottelun ajan.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

24. tammikuuta 2018

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen